Simona Ionescu / Redactor Șef

Documentar. Cum s-a format dictatorul Vladimir Putin. Aptitudinile și credințele liderului de la Kremlin

Documentar. Cum s-a format dictatorul Vladimir Putin. Aptitudinile și credințele liderului de la Kremlin
Omul asupra căruia este îndreptată atenția întregii planete, din cauza războiului pe care l-a declanșat în țara vecină Ucraina, a avut veleități de lider din tinerețe.

Vladimir Vladimirovici Putin s-a născut la Sankt Petersburg, fostul Leningrad, în 7 octombrie 1952, fiind unicul copil al unui veteran de război şi al unei muncitoare. A crescut la periferia orașului, într-un apartament „comunal”, cu alte două familii, lucru foarte obişnuit la acea vreme în Uniunea Sovietică.

Adolescentul Putin a lucrat la postul de radio al şcolii la care a învățat, unde se pare că difuza muzica trupei Beatles sau a altor grupuri de rock din Occident.

Judo, pasiunea vieții sale

La un moment dat, Vladimir Putin a descoperit judo. Atât de mult i-a plăcut și s-a antrenat, încât în 1974, pe când avea 22 de ani, a devenit campion la judo la universitate. Dragostea lui pentru acest sport i-ar fi influențat chiar și strategia politică externă, după cum spunea Serghei Alaksaşenko, un fost ministru de finanţe din Rusia.

 

„Spre deosebire de un şahist, un judoka nu aşteaptă o mişcare din partea adversarului. Strategia lui este să aştepte să vadă când are şansa de a executa o singură lovitură, după care se retrage. Un judoka de succes trebuie să anticipeze loviturile adversarilor săi, să ia o decizie rapidă şi să-i pună la pământ”, a scris oficialul rus în Moscow Times.

Romanele de spionaj și show-urile tv

Vladimir Putin mai avea câteva pasiuni bine ascunse: romanele de spionaj şi show-urile TV. A îndrăgit foarte mult seria de romane „17 Clipe ale unei Primăveri”, care a fost ulterior transformată într-un serial TV. Romanele aveau ca personaj principal un agent dublu – Max Otto von Stierlitz (născut Vsevolod Vladimirovici Vladimirov), care s-a infiltrat în elita nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Ceea ce m-a uimit întotdeauna a fost cum un om a reuşit mai mult decât o armată întreagă”, a declarat Putin referitor la seria de romane.

Ascensiunea în viața politică

Ceea ce admira atât de mult a devenit realitatea vieții sale: în 1985, KGB-ul l-a trimis pe Putin la Dresda, în Germania de Est, unde a trăit sub acoperire cu numele de „Mr. Adamov”. A învățat la perfecție limba și a petrecut mult timp împreună cu germanii. La sfârșitul misiunii, el a primit medalia de bronz „Pentru servicii excepţionale aduse Armatei Poporului”.

După căderea Zidului Berlinului, în 1989, Putin s-a întors în țara sa și a primit un job sub tutela primului primar democrat al Leningradului, Anatoli Sobciak, care îi fusese și profesor de drept.

Oficial, în 1991 Vladimir Putin şi-a dat demisia din KGB și și-a început activitatea în administraţie. În 1996, s-a mutat la Moscova, unde a urcat rapid pe scara ierarhică. După mai multe posturi deţinute, el a ajuns în 1998 conducătorul FSB, fostul KGB.

După ce a devenit președinte al Rusiei, Putin a promis libertatea presei, libertatea de exprimare și dreptul la proprietate privată, despre care spunea că sunt principiile fundamentale ale unei societăți civilizate. Totodată, anii petrecuți sub conducerea sa sunt în contradicție totală cu afirmațiile sale de atunci.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre