Simona Ionescu / Redactor Șef

Spioni KGB faimoși. Ce s-a ales de ei după ce au părăsit serviciile secrete ruse

Spioni KGB faimoși. Ce s-a ales de ei după ce au părăsit serviciile secrete ruse
Agențiile de spionaj au prezentat dintotdeauna interes, iar publicul a devorat orice fel de film care avea drept subiect serviciile secrete de prin diverse părți ale lumii. În ciuda secretomaniei perfect de înțeles a acestor agenții, există câțiva spioni KGB care au ajuns faimoși, cu voia lor sau fără.

De-a lungul anilor, viețile mai multor spioni sovietici au ieșit la iveală pe măsură ce au părăsit agenția și au apărut în Marea Britanie sau în Statele Unite. În unele cazuri au împărtășit chiar și povești din anii petrecuți în serviciile secrete ruse.  Iată o serie de spioni KGB care au ajuns faimoși. 

Alexander Litvinenko 

Litvinenko a generat titluri pentru ceea ce unii numesc curaj – și alții, bravadă nesăbuită – care i-ar fi putut aduce o moarte urâtă și prematură. Litvinenko s-a alăturat KGB-ului în 1988. A lucrat în contra-spionaj până când Uniunea Sovietică s-a dizolvat. Apoi s-a alăturat celei mai secrete divizii a FSB. Acolo a luptat împotriva terorismului și criminalității organizate din Cecenia. 

Lucrurile au început să se destrame în 1998. Atunci, Litvinenko a făcut o declarație publică în care acuza un oficial al FSB că i-a ordonat asasinarea lui Boris Berezovsky, unul dintre cei mai puternici oligarhi ai Rusiei. Nu a trecut mult timp până când Litvinenko s-a găsit într-o închisoare FSB pentru că „și-a depășit autoritatea la locul de muncă”. După două runde de acuzații și achitări, el a evadat la Londra pentru a scăpa de un al treilea dosar penal. A primit ulterior o sentință în lipsă.

Moartea misterioasă a lui Litvinenko

De la Londra, Litvinenko a publicat două cărți.  „Aruncând în aer Rusia: Complotul secret pentru readucerea terorii KGB” și „Grupul criminal Lubyanka”. Ambele învinovățesc FSB pentru infracțiuni în curs împotriva publicului rus. În cazul celei de-a doua cărți, pentru instruirea militanților Al Qaeda și care au jucat un rol în atacurile din 11 septembrie.

 În noiembrie 2006, la vârsta de 43 de ani, Litvinenko a murit din cauza „unei boli misterioase”. Investigațiile asupra morții sale au dezvăluit că a fost otrăvit de un izotop radioactiv. Ceea ce a fost ironic, având în vedere că Litvinenko declarat la New York Times în 2004 că FSB se afla în spatele otrăvirii candidatului la președinția ucraineană Viktor Iușcenko.

Spioni KGB faimoși. Oleg Lyalin 

Spioni KGB faimoși

Lyalin este renumit pentru o divulgare de informații la Serviciul de Securitate al Marii Britanii (MI5). Aceasta  a dus la descoperirea și deportarea a 105 oficiali sovietici acuzați de spionaj în Marea Britanie.

Puține lucruri se știu despre viața lui Lyalin înainte de a apărea în Marea Britanie în anii 1960, prezentându-se ca oficial al delegației comerciale sovietice. Dar agenții MI5 l-au recrutat pe Lyalin în 1971. Fix când au aflat că avea o aventură cu secretara sa, Irina Teplyakova. Dacă acest secret s-ar fi aflat, i-ar fi făcut mult rau spionului. Câteva luni mai târziu, Lyalin a fost arestat pentru conducere în stare de ebrietate. Polițistul de la fața locului din acea seară și-a amintit că, atunci când l-a pus pe Lyalin în spatele mașinii de patrulare, spionul s-a întins cu picioarele pe umărul ofițerului și a strigat: „Nu poți vorbi cu mine, nu mă poți bate. Sunt ofițer KGB. ”

Primul spion KGB care a trădat

Lyalin s-a oferit rapid să divulge informații despre KGB în schimbul protecției pentru el și Teplyakova. Procedând astfel, el a devenit primul spion KGB care a trădat după cel de-al doilea război mondial (din ce se știe). Expulzarea în masă a diplomaților și oficialilor comerciali sovietici la a cărei declanșare a contribuit a fost, potrivit Guardian, „cea mai mare acțiune întreprinsă împotriva Moscovei de către orice guvern occidental”.

Lyalin și Teplyakova s-au căsătorit și și-au schimbat identitatea, dar relația nu a durat mult. În 1995, Lyalin a murit la vârsta de 57 de ani, după ce s-a luptat cu o lungă boală. Nimeni nu pare să știe care era boala sau unde trăia Lyalin când a murit. Potrivit unui necrolog din New York Times, el a murit într-o „locație nedezvăluită din nordul Angliei”.

Vladimir Putin 

Spioni KGB faimoși

Președintele rus Vladimir Putin a fost agent KGB timp de 15 ani înainte de a intra în politică și de a prelua cea mai înaltă funcție a țării. După ce a studiat dreptul la Universitatea de Stat din Leningrad, Putin s-a alăturat KGB-ului și i-a spionat pe expatriații din St. Petersburg. La începutul anilor 1980, s-a mutat la divizia de informații externe a KGB din Germania de Est, unde sarcina lui a fost de a identifica germani – profesori, jurnaliști, profesioniști calificați – care aveau motive plauzibile pentru a călători în Europa de Vest și Statele Unite. Ulterior, aceștia eru trimiși să fure inteligență și tehnologie din țările occidentale.

O carieră KGB mediocră

Biografiile lui Putin sugerează o carieră în KGB relativ mediocră. Chiar și după 15 ani de serviciu, Putin s-a ridicat doar la gradul de locotenent colonel și nu s-a remarcat niciodată. Într-un comentariu rar adresat unui jurnalist despre această perioadă din viața sa, Putin a spus că nu și-a dorit funcții de nivel superior în KGB. Asta pentru că nu voia să-și mute părinții în vârstă și cei doi copii mici la Moscova. Putin s-a întors în Rusia la sfârșitul anilor ’80. A lucrat ca asistent universitar timp de un an, ceea ce a fost într-adevăr o acoperire a muncii clandestine cu KGB. Zilele sale ca agent oficial KGB s-au încheiat când a devenit consilier al primarului din St. Petersburg. 

În 1998, Putin a devenit destul de brusc și inexplicabil directorul FSB, succesorul intern al KGB și apoi șeful Consiliului de securitate rus. Anul următor, Boris Elțîn l-a ales pe Putin pentru a deveni următorul prim-ministru rus. Știți povestea de aici. Fosta floare KGB este acum cel mai puternic om din Rusia. După cum un scriitor rus a declarat pentru Washington Post în 2000, Putin este un tip KGB standard. „Dacă zăpada cade, ei îți vor spune cu calm că soarele strălucește”, a explicat scriitorul. 

Foto: Facebook

Charlie Chaplin. O legendă pentru public, haos în viaţa personală

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre