Simona Ionescu / Redactor Șef

El e rusul care a impus taxa pe barbă. Ce primeau oamenii după ce plăteau

El e rusul care a impus taxa pe barbă. Ce primeau oamenii după ce plăteau
În anul 1698, unul dintre marii conducători ai Rusiei a făcut o decizie cu totul și cu totul ciudată.

I-a uimit pe toți atunci când a hotărât să taxeze pilozitatea la bărbați. Care a fost motivul?

El e rusul care a impus taxa pe barbă. Ce primeau oamenii după ce plăteau

Țarul Petru I, cunoscut sub numele de Petru cel Mare, a fost cel care a stabilit taxa pe barbă. Această decizie a venit ca urmare a faptului că Petru I a călătorit prin Europa între anii 1697-1968, călătorind incognito ca „sergent Pyotr Mikhaylov”. El a învățat multe lucruri și, potrivit enciclopediei Encyclopedia Britannica a lucrat patru luni pe un șantier naval pentru Compania Olandeză a Indiilor de Est, iar acolo a învățat despre inovațiile în domeniul construcțiilor navale ale zilei.

Ulterior, scrie în enciclopedie, „a plecat în Marea Britanie, unde și-a continuat studiile de construcții navale și a lucrat în șantierul naval al Marinei Regale la Deptford”. Când s-a reîntors, Petru I a început să modernizeze Rusia în așa fel încât să concureze cu superputerile europene.

A schimbat complet armata

Petru I a revizuit calendarul Rusiei, a schimbat armata complet și a vrut să-i facă pe ruși să rămână fără barbă, ca să intre în rândul europenilor „moderni” de vest. Așa că a impus taxa pe barbă. Potrivit scrierilor lui Mark Mancini pentru Mental Floss, Peter I a ras pentru prima dată barba unor oaspeți la o recepție organizată în onoarea sa.

„În prezență au fost comandantul său al armatei, frecventul său secund Fyodor Romodanovski și o mulțime de asistenți și diplomați variați.Deodată, starea de spirit a mulțimii a trecut de la bucurie la groază, când Peter a scos în mod neașteptat un aparat de ras masiv pentru frizer”, a notat Mancini. Hotărârea sa nu a fost bine primită de biserica ortodoxă rusă, care susține că a merge fără barbă este o blasfemie. Doar că Petru I s-a gândit că astfel va face bani pentru stat.

Taxa ajungea la 100 de ruble anual

Potrivit Departamentului de Stat, „pentru nobilimi și comercianți, taxa ar putea ajunge până la 100 de ruble anual, iar pentru plebei era mult mai mică, doar 1 copec. Cei care plăteau impozitul au primit un jeton, argint pentru nobilime și aramă pentru plebei”.

Sursă foto: stiridinlume

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre