Simona Ionescu / Redactor Șef

Este cea mai veche operă de artă din lume. Are o vechime de 51.000 de ani și aparține oamenilor din Neanderthal

Este cea mai veche operă de artă din lume. Are o vechime de 51.000 de ani și aparține oamenilor din Neanderthal
Cine a spus că oamenii din Neanderthal nu au putut să fie creativi? Dovada o reprezintă cea mai veche operă de artă din lume.

A fost găsită într-un colț al unei peșteri din Munţii Harz, în centrul Germaniei, la aproximativ 240 de kilometri de Berlin. Specialiștii spun că este cea mai veche operă de artă din lume.

Este cea mai veche operă de artă din lume. Are o vechime de 51.000 de ani și aparține oamenilor din Neanderthal

Un os sculptat ce provine de la piciorul unei cervide preistorice a fost găsită în munții Harz din Germania. Oamenii de știință spun că acest obiect are o vechime de 51.000 de ani. Și arată că și oamenii de Neanderthal au fost extrem de talentați. Interesant este faptul că pe partea din față au fost cioplite linii suprapuse, în forma literei V, dar inversate. Pe de altă parte, în partea de jos, grație inciziei făcute, acest obiect poate sta drept.

„Este o decorațiune cu un fel de caracter simbolic”

Potrivit declarațiilor profesorului Thomas Terberger, arheolog la Universitatea din Göttingen (Germania), ”cu siguranţă, nu este un medalion sau ceva de genul. Este o decoraţiune cu un fel de caracter simbolic… Îi puteţi spune şi punctul de început al artei, ceva ce nu a fost făcut accidental, ci cu un plan clar în minte”.

La rândul său, cel care a condus săpăturile, arheologul Dirk Leder, de la Biroul pentru patrimoniu cultural din Saxonia Inferioară, obiectul poate sta singur. ”Nu se mişcă, nu se răstoarnă. Probabil era pus drept, într-un colţ al peşterii”. Metoda de datare pe bază de carbon radioactiv a arătat că osul gravat este mai vechi decât orice altă lucrare de artă atribuită oamenilor de Neanderthal.

Oamenii de știință spun că în timp au mai fost descoperite gheare de vultur preistoric folosite ca medalioane şi picturi rupestre în Spania, despre care se spune că ar putea fi chiar mai vechi.

Ce s-a mai găsit lângă osul gravat

Și tot în peștera Einhornhöhle, cunoscută ca și ”Peştera unicornului”, arheologii au mai găsit un craniu intact al unui urs de peșteră. Dar și oase de căprioare preistorice. Specialiștii cred că e posibil ca acestea să fi fost utilizate în ritualuri. Peștera a primit această denumire după ce în interiorul acesteia s-au descoperit oase de inorogi. Care, probabil, s-au folosit în scop medicinal.

Sursă foto: impact.ro

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre