Tehnica shicra, care a folosit ca umplutură pentru fundațiile împotriva cutremurelor ale tempelor ceremoniale și a piramidelor este considerate cea mai veche producție textilă din toți Anzii. Aceasta constă în țesături din fibre vegetale.
Tehnologia schicra datează de 6000 de ani
Există cercetări verificate și testate care dovedesc că aceste shicras au făcut structura antiseismică și au salvat-o de la prăbușire din cauza cutremurelor frecvente. Este o tehnologie strălucită care datează de acum 6000 de ani. Proiectul de excavare în jurul site-urilor antice de lângă Pisquillo a fost condus de arheologul Walter Tosso.
Oamenii de știință au găsit coșuri mari pline cu pietre care erau folosite ca umplutură pentru a susține zidurile. Conform descoperirii lui Tosso, construcțiile aveau o vechime de aproximativ 3.000 de ani sau mai mult. Nu existau semne de prăbușire, chiar și după ce au îndurat numeroase cutremure din acea perioadă.
Tehnica shicra și pietrele pentru respingerea cutremurelor era răspândită pe întreaga coastă prehispanică
La Caral a mai existat o excavație arheologică, datând din jurul anului 3500 î.Hr., iar Tosso a dat verdictul că ambele descoperiri sunt similare între ele. Astfel, această asemănare demonstrează că această tehnică de a folosi shicra și pietre pentru respingerea cutremurelor era răspândită pe întreaga coastă prehispanică în ceea ce privește construcțiile.
Caral găzduiește una dintre cele mai vechi civilizații din lume. Acesta a fost primul loc în care a fost descoperită shicra. Ulterior, mai mulți arheologi au găsit saci similari plini cu pietre în diferite situri antice din Supe, Vichama, Huaura, Aspero și altele.
Vibrațiile seismice sunt distribuite uniform pe suprafață
Peruvienii antici se confruntau în mod clar cu probleme seismice grave, după cum o arată sofisticarea tehnicii shicra. Și aceste tehnici au fost dezvoltate de-a lungul mileniilor: chiar și astăzi se pot vedea rămășițe ale designului shicra în structurile incașe care au supraviețuit în Cusco, cu pietre mai mici în partea de jos, care permit flexibilitate ca răspuns la un cutremur.
Experții spun că, dacă peruanii antici ar fi folosit doar pietre fără sacul shicra, greutatea ar fi crescut semnificativ pe zidurile de sprijin, ceea ce ar fi dus la prăbușirea structurii. Dar, cu sacul shicra, vibrațiile seismice sunt distribuite uniform pe suprafață, iar cutremurul nu reușește să zdruncine rezistența integrală a zidului.
Vechea tehnică este folosită astăzi ca sistem de apărare a malurilor râurilor
Construcția de piramide în Peru antic a fost urmată de instalarea de shicra în jurul sitului. Probabil că ei au găsit tehnologia rezistentă la cutremure, care este acum modificată, modernizată și îmbunătățită în zilele noastre. Cel mai bun lucru despre conceptul de shicra este că acesta este văzut astăzi în gabioane și geogrile.
Aceste tehnici moderne, rezistente la cutremure, sunt utilizate mai ales astăzi ca sistem de apărare a malurilor râurilor sau pentru izolarea versanților. În vechime, peruvienii antici foloseau shicra ca saci de piatră care erau plasați în cadrul platformelor suprapuse.
Se făcea pentru construirea unor incinte importante în interiorul clădirii. Zidul este apoi construit, iar shicrele sunt plasate sau legate pe ele cu mortar. Deoarece este fibră vegetală și are proprietăți elastice, aceste shicras creează tensiune în întreaga structură, aducând totul împreună.
Această tehnologie a ajutat la găsirea principiilor uimitoare de rezistență la cutremure
Dar această tensiune permite pereților să se flexeze în cazul unui cutremur, îndoindu-se, dar fără să se rupă. Fiecare sac de shicra nu a fost plasat la întâmplare. Acestea au fost menținute într-o ordine specifică pentru a se asigura că există suficientă stabilitate pentru a rezista activităților seismice.
Se spune că această tehnologie a ajutat la găsirea principiilor uimitoare de rezistență la cutremure. Cercetătorii au efectuat un test de scuturare pentru shicra cu pietre pe o masă pentru a testa răspunsul acesteia la vibrațiile seismice.
Rezultatele au demonstrat că pietrele se rostogolesc în timpul unor astfel de vibrații, ceea ce reprezintă performanța de izolare de bază. Astfel, se presupune că se comportă similar cu sistemele de izolare a bazei cu role.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook