Simona Ionescu / Redactor Șef

Cutremur în presă: Plecare șoc din televiziune, de la pupitrul știrilor. Se mută în altă țară

Cutremur în presă: Plecare șoc din televiziune, de la pupitrul știrilor. Se mută în altă țară
Unul dintre cei mai apreciați jurnaliști și totodată prezentatori de televiziune și-a anunțat plecarea de la pupitrul știrilor. Acesta a transmis că se mută în altă țară, dezvăluind și motivul pentru care a luat această decizie grea.

Unul dintre cei mai mari oameni de presă și televiziune din România, cu o carieră de peste 30 de ani în spate, și-a anunțat plecarea de la pupitrul știrilor Kanal D. Christian Sabbagh a luat cu greu decizia de a se muta în altă țară, căci își iubește enorm meseria și a practicat-o mereu cu pasiune. 

Familia însă a fost mereu pe primul loc pentru Sabbagh, astfel că decizia sa de a părăsi țara a fost luată din dorința de a-și ajuta fiul, pe Christian Jr. În urmă cu aproximativ trei ani, Christian jr a fost diagnosticat de medici cu tulburare de spectru autist. Băiețelul are 6 ani și merge în fiecare zi la terapie, timp de 6 ore.

Christian Jr. a fost diagnosticat cu autism la vârsta de 3 ani 

Sabbagh și soția lui, Iulia, au descoperit că micuțul avea autism când acesta împlinise deja 3 ani, dar nu vorbea. A urmat o perioadă grea pentru familie, căci Iulia a intrat în depresie când a primit diagnosticul. De când a fost diagnosticat cu TSA (tulburare de spectru autist), Christian Jr. face terapie în fiecare zi, tratamentul fiind unul costisitor. 

Christian Sabbagh a anunțat că se retrage din televiziune

„Despre autism nu se prea vorbește în România, pare un subiect tabu, iar statul, de cele mai multe ori, mai mult îi compătimește pe părinții copiilor cu autism și pe cei diagnosticați cu TSA, decât să-i ajute. Mai exact, le oferă o indemnizație infimă, în condițiile în care un copil cu TSA, ușor afectat, are nevoie de mimim 4 ore de terapie ABA pe zi, iar costul unei singure ședințe este de 150 de lei”, mărturisea Sabbagh în urmă cu ceva timp. 

Prezentatorul și-a anunțat retragerea din televiziune 

Christian Sabbagh a luat într-un final decizia de a-și trata fiul departe de România, în Viena, Austria. Astfel, a anunțat că se retrage din televiziune, însă nu a menționat și pentru cât timp: „O perioadă scurtă nu voi mai prezenta știrile. Cu unii dintre dumneavoastră, probabil mă voi vedea la Viena, cu totul întâmplător pe stradă. 

Încerc un tratament inovativ pentru fiul meu, care este autist. Indiferent de problemele mele, rămân același jurnalist, doar că trebuie să iau o pauză”, a scris Sabbagh pe contul său de pe rețeaua de socializare Facebook. 

Fiul prezentatorului va urma un tratament inovativ cu celule stem 

Plecarea lui Sabbagh la Viena nu este întâmplătoare, căci acolo micuțul Christian va avea parte de un tratament inovativ, așa cum chiar prezentatorul a declarat. În ultimii ani medicina a evoluat enorm, astfel că știința a descoperit că TSA s-ar putea trata cu ajutorul unor terapii alternative, cum ar fi transplantul de celule stem, astfel că fiul prezentatorului ba beneficia și el de acest tratament. 

Christian Sabbagh își duce fiul la Viena pentru a beneficia de un tratament inovativ

Metoda este practicată de către doctorii din Viena, iar autotransplantul cu celule stem pentru tratarea TSA nu este o premieră. În 2022, un băiețel pe nume Nicholas, a fost trimis la Viena pentru a beneficia de această procedură, în urma unei strângeri de fonduri masive, starea acestuia îmbunătățindu-se simțitor ulterior. 

Ce este autismul și cum se manifestă 

Autismul este o tulburare manifestată prin existența unei lumi interioare care devine prioritară în fața realității. Afecțiunea este legată de dezvoltarea creierului și influențează maniera în care o persoană percepe lumea înconjurătoare și modul în care comunică și socializează cu ceilalți.

Tulburarea spectrului autist se referă la o gamă largă de simptome și manifestări diferite. Deși nu există un remediu pentru această afecțiune, tratamentul început în faza incipientă oferă pacientului șansa la o viață apropiată de normalitate.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre