Simona Ionescu / Redactor Șef

Imagini din interiorul Catedralei Neamului. Așa arată cea mai mare catedrală ortodoxă din lume

Imagini din interiorul Catedralei Neamului. Așa arată cea mai mare catedrală ortodoxă din lume
Chiar dacă România este o țară majoritar ortodoxă, subiectul Catedralei Mântuirii Neamului e unul destul de controversat. În timp ce străinii spun că e „absolut impresionantă” clădirea, românii găsesc multe de comentat. De la formă la fond, până la banii cheltuiți.

Catedrala Mântuirii Neamului este una din cele mai mari catedrale ortodoxe din lume. Sunt surse media care spun că e cea mai mare catedrală ortodoxă. Într-un top al catedralelor de orice rit din întreaga lume, Catredala de la București ocupă locul 3. Iar acest lucru ar trebui reținut. În final va avea o capacitate de 6.000 de persoane. Lăcașul de cult din apropierea Palatului Parlamentului deține cel  mai mare  iconostas din  lume, cu o lungime de 23,8 m și o înălțime de 17,1 m, confirmă Academia Recordurilor Mondiale.

Iconostasul reprezintă un perete care desparte naosul de altar. De obicei e realizat din lemn sculptat, fiind acoperit de icoane. Nu mai este departe momentul în care lucrările ctitoriei vor fi încheiate 100%.

Catedrala Mântuirii Neamului este una din cele mai mari biserici ortodoxe din lume ( Sursa foto: Ziarul Lumina)

Șantierul Catedralei Mântuirii Neamului înaintează cu repeziciune, transmite principala publicație ortodoxă. Constructorii depun eforturi pentru menținerea ritmului de lucru și încadrarea în graficul planificat. Potrivit Ziarului Lumina, la exterior, lucrările se concentrează pe aplicarea tencuielilor de finisaj începând din partea superioară a construcțiilor, precum și pe realizarea edificiilor de la intrarea în ansamblul arhitectural.

Un proiect demn de Cartea Recordurilor: Catedrala Mântuirii Neamului are o capacitate de 6.000 de persoane (Sursa foto: Ziarul Lumina)

Este vorba de realizarea turnurilor care marchează intrarea în spațiul liturgic exterior al catedralei. Mai exact, se lucrează la structura de rezistență a coloanelor celor două turnuri aflate în apropierea rampelor de acces în Peștera Sfântului Andrei, care marchează intrarea în ansamblul arhitectural.

Cum arată Catedrala Mântuirii Neamului la interior

În interior continuă aplicarea frescelor de mozaic, la absida sudică, în paralel realizându-se și instalațiile tehnice în restul catedralei. „La interior, naosul Catedralei Mântuirii Nea­mului este dominat momentan de schelele necesare lucrărilor de tencuire și aplicare a picturii. În absida sudică, dincolo de stâlpii metalici și poduri de trecere pentru lucrători se descoperă maiestuoasa scenă a Nașterii Domnului, care surprinde nu doar prin dimensiuni, ci și printr-un echilibru cromatic și proporțional.

Fiecare metru pătrat de frescă din Catedrala Mântuirii Neamului include 16 kg de mozaic (Sursa foto: Ziarul Lumina)

În registrul imediat inferior au fost finalizate „Buna Vestire”, „Întâlnirea Mariei cu Elisabeta”, „Recensământul lui Quirinius”, „Închinarea magilor”, „Visul lui Iosif”, „Fuga în Egipt”, „Uciderea pruncilor”, în prezent lucrându-se la aplicarea mozaicului care înfățișează Întâmpinarea Domnului.

Registrul iconografic din această absidă urmează a fi completat de alte scene din viața și activitatea de propovăduire a Mântuitorului, Sfinți Mari Mucenici, Sfinții Voievozi români Neagoe Basarab și Constantin Brâncoveanu cu familia, pictați în picioare, în bust sfinți mucenici români și Doctorii fără de arginți, iar în medalion alți martiri cunoscuți.

Se lucrează în paralel și la marile icoane

Totodată, în atelierul de pictură este în pregătire icoana Mântuitorului Pantocrator, ce va fi montată în cel mai înalt punct din interiorul catedralei, pe plafonul turlei mari, numită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, „turnul de rugăciune”. În continuare urmează să înceapă lucrul la pregătirea icoanelor ce înfățișează cetele îngerești, care vor fi montate, de asemenea, în turla mare a sfântului locaș”, scrie Ziarul Lumina.

Șantierul de la Catedrala Mântuirii Neamului înaintează rapid (Sursa foto: Ziarul Lumina)

În continuare urmează să înceapă lucrul la pregătirea icoanelor ce înfățișează cetele îngerești, care vor fi montate, de asemenea, în turla mare a sfântului lăcaș. Tot la interior se lucrează la tencuielile bolții turlei principale, și la montarea tubulaturilor de ventilație, a paturilor de cabluri pentru traseele electrice și a conductelor pentru instalația de hidranți. În atelier se lucrează la vitraliile ferestrelor turlei principale. Vor fi montate după finalizarea tencuielilor.

Cel mai amplu și complex ansamblu de mozaic realizat în România

Mozaicul Catedralei Naționale este cel mai amplu și complex ansamblu de mozaic realizat în România. Pentru acesta lucrează 50 de oameni, care folosesc aproximativ 16 kg de mozaic pe metru pătrat de frescă. „Echipa coordonată de pictorul Daniel Codrescu continuă lucrul la pictura în mozaic a Catedralei Naționale.

Catedrala Mântuirii Neamului are cel mai mare iconostas din lume (Sursa foto: Ziarul Lumina)

Echipa este conștientă de misiunea sa de a ajuta credincioșii să-și înalțe privirea spre Dumnezeu, dar și de a contribui la realizarea unui simbol al identității și unității românilor de pretutindeni”, se arată pe portalul unde credincioșii pot face în continuare donații pentru a sprijini lucrarea de artă.  Tot acolo citim și că  „iconografia Catedralei Naționale este bazată pe valorificarea surselor de inspirație atât din arta bizantină, cât și din arta românească medievală.

Mozaicurile care îmbracă interiorul Catedralei Naționale urmăresc să redea în mod vizibil caracterul autohton românesc în arta bisericească prin concepția iconografică, prin maniera stilistică și prin repertoriul ornamental folosit; acest caracter poate fi exprimat pe deplin numai prin asumarea reală a iconografiei noastre de tradiție bizantină”.

Sursa foto: Ziarul Lumina

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre