Cântăresc 33 de tone și au fost plătite din banii Patriarhiei Române. Clopotele Catedralei Mântuirii Neamului au fost realizate la fabrica Grassmayr din Innsbruck, Austria. Ca și cele care bat de pe Dealul Mitropoliei din București, la Palatul Patriarhiei Române.
Catedrala Mântuirii Neamului are cel mai mare clopot cu balans din lume. Pentru realizarea acestuia s-a lucrat 4000 de ore
Cel mai mare clopot de la Catedrala Mântuirii Neamului este dedicat Eroilor Neamului. Acesta are o înălțime și un diametru de trei metri, o greutate de 25 de tone și poate fi auzit pe o rază de 15 km la marile sărbători și evenimentele importante. De altfel, specialiștii spun că acesta are un sunet asemănător cu cel al Domului Sfântului Ștefan din Viena și este cel mai mare clopot cu balans din lume.
Pe clopote este inscripționat chipul Patriarhului
Primul clopot care a fost montat în turla clopotniță a sfântului lăcaș a răsunat prima dată pe 24 octombrie 2018, pe Dealul Arsenalului, cu o doar o lună înainte de sfințirea Catedralei.
Calitatea sunetelor este asigurată, spun specialiștii, de puritatea aliajului de bronz utilizat de Turnătoria din Tirol: 78% cupru electrolitic cu puritatea de 99,99% și 22% staniu electrolitic având aceeași puritate. Pe fiecare dintre cele şase clopote se află inscripţionate stema Patriarhiei, chipul în efigie al Patriarhului Daniel, precum şi inscripţia: „Binecuvântarea Patriarhului Daniel al României pentru Catedrala Naţională – Centenar 1918 – 2018”.
Catedrala Mântuirii Neamului rezistă la cutremure de peste 8,5 grade pe scara Richter
Catedrala Mânturii Neamului a fost proiectată să reziste cel puţin 500 de ani şi la cutremure multiple cu magnitudine de peste 8,5 pe scara Richter. Sunt puțini cei care știu faptul că în subsolul clădirii se află şase adăposturi antiatomice pentru situaţiile de urgenţă. Fiecare poate adăposti 300 de persoane.
Sursă foto: observatornews
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook