Al Capone nu este o invenție de la Hollywood. El a fost unul dintre cei mai temuți capi ai Mafiei americane din secolul trecut. El s-a caracterizat drept un personaj puternic, influent și de temut. Și-a câștigat influența în timpul prohibiției ce a avut loc în Statele Unite ale Americii acum mai bine 100 de ani. A făcut de toate: de la evaziune fiscală, la trafic de droguri, bordeluri, săli de jocuri de noroc, crimă.
Povestea lui Al Capone, celebrul lider ai lumii interlope americane
Al Capone a fascinat regizorii de la Hollywood. Viața gangsterul i-a inspirat mai bine de 60 de ani. Dacă nu este cel mai faimos mafiot, Al Capone este, fără îndoială, cel mai interesant din punct de vedere cinematografic. În capodopera regizată de Brian De Palma, The Untouchables, Robert de Niro a jucat magistral rolul Al Capone.
Ce era atât de fascinant la acest personaj? De mic, Alphonse Gabriel Capone a intrat în diferite conflicte violente. A rănit chiar profesori la școala unde acesta învăța.
Născut în 1899, Al Capone a fost mezinul unei familii de italieni stabiliți într-un cartier rău famat din Brooklyn. Tatăl său era născut și educat în Napoli, Sicilia.
Imediat după incidentul în care a fost implicat la școală, micul Alphonse a fost exmatriculat. Și-a găsit drumul spre lumea interlopă. Toate acestea la vârsta de doar 14 ani.
Înainte ca acesta să intre în lumea interlopă, Al Capone s-a angajat ca bodyguard la clubul Harvard Inn. În urma unei încăierări s-a ales cu porecla pe care a purtat-o cu mândrie toată viața, Scarface (n.r. față brăzdată).
Și-a câștigat influența în timpul prohibiției
Cei mai mulți bani i-a câștigat în perioada prohibiției ce a avut loc în Statele Unite ale Americii acum mai bine 100 de ani. Apoi, a făcut de toate: de la evaziune fiscală, la trafic de droguri, crimă.
A adoptat un stil de viață extravagant și luxos. Al Capone nu a fost niciodată nevoit să-și facă griji în privința banilor. Pe lângă lumea criminală în care activa, era și un cunoscut om de afaceri. Până la finalul anilor ‘20, activitatea criminală și afacerile pe care acesta le deținea îi aducea anual peste 100 de milioane de dolari.
O viață în această lume constă în multe sacrificii și relații pe care trebuie să le stabilești și să le păstrezi. Ăsta a fost și modul de operare a lui Al Capone. Mituind ofițeri ai poliției din Chicago, judecători și oficiali publici, a reușit să-și păstreze intactă libertatea și averea pe care acesta o deținea.
Totuși, cariera sa de gangster s-a încheiat în 1931 când guvernul federal a reușit să-l trimită în judecată. A fost condamnat pentru evaziune fiscală. A petrecut mai mulți ani în închisori, printre care vestita Alcatraz, unde a fost închis în detenția sa cea mai lungă.
Accidentul de la golf
Al Capone era un mare fan al jocului de golf, dar pasiunea lui era gata să-i curme viața. În septembrie 1928, pe terenul de golf, acesta s-a împușcat singur cu un revolver pe care acesta îl avea ascuns în sacul cu crose. Accidentul nefericit a fost unul grav. A fost transportat de urgență la spital sub un nume fals pentru a se proteja identitatea marelui mafiot.
Dar nu acesta a fost motivul care i-a adus sfârșitul. La 18 ani, acesta s-a îmbolnăvit de sifilis și nu i-a acordat importanță. Ulterior, starea de sănătate s-a agravat și implicit creierul. Înainte de moartea sa, inteligența lui Al Capone era similară cu a unui copil din clasa întâi. A murit pe 25 ianuarie 1947, la 48 de ani.
Al Capone a fost căsătorit din 1918, de la vârsta de 19 ani, cu Mae Josephine, cu care a avut un fiu – Albert Francis „Sonny” Capone.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook