Simona Ionescu / Redactor Șef

Inelul ucigaș găsit pe țărmul Mării Negre

Inelul ucigaș găsit pe țărmul Mării Negre
Nu doar comoara lui Tutankamon a fost una blestemată. Despre ea s-a spus că le-a adus moartea celor care au descoperit-o. La țărmul mării negre un alt artefact valoros  avea aceeași menire.

Inelul ucigaș găsit pe țărmul Mării Negre a suscitat interesul cercetătorilor. bijuteria medievală a fost descoperită de arheologii bulgari ce au săpat rămășițele cetății medievale de la Capul Kaliakra. Aceasta se afla în apropierea orașului Kavarna de pe coasta bulgară a Mării Negre. Arheologii au descoperit frumosul inel și, imediat și-au dat seama că nu era o simplă piesă decorativă. Inelul era astfel construit pentru a avea un rol aparte, sinistru am putea spune.  Aveau în față un inel ucigaș.

Inelul, care a fost găsit în 2012, avea disimulat în model un recipient ascuns. Acesta se găsea în structura în care în mod normal s-ar fi găsit piatra prețioasă. Cavitatea putea reține câteva picături de lichid. Cercetătorii au concluzionat că aceasta era folosită pentru a disimula otrava. Altfel spus, inelul era folosit pentru a ucide oameni. Foarte ușor, posesorul putea picura otravă în alimentele sau băuturile destinate victimei.

Inelul ucigaș găsit pe țărmul Mării Negre

Boni Petrunova, directorul adjunct al Institutului Național de Arheologie din Sofia, a explicat cum se folosea inelul ucigaș găsit pe țărmul Mării Negre.

Inelul ucigaș folosit în luptele politice

„Nu am nicio îndoială că gaura este acolo prezentă în mod  intenționat și inelul a fost creat pentru a fi purtat pe mâna dreaptă, deoarece gaura a fost făcută astfel încât să fie acoperită de un deget, astfel încât otravă să poată fi dispersată brusc fără ca victima să se prindă. În mod clar, nu a fost purtat constant și ar fi fost pus atunci când a fost necesar”, a spus Petrunova.

Acesta a fost primul inel de acest tip găsit în Bulgaria. Fiind  localizat într-o zonă în care a trăit aristocrația locală, se crede că a fost folosit în crimele politice care au avut loc în a doua jumătate a secolului al XIV-lea. Au fost avansate și nume. Se pare că inelul ar fi fost folosit în lupta „internă” dată între nobilul Dobrotitsa, care conducea principatul independent Karvuna și fiul său, Ivanko Terter, boier responsabil de moartea a mai multor membri ai nobilimii de la acea vreme.

Obiectele otrăvite se vindeau peste tot în urmă cu sute de ani

Se crede că utilizarea inițială a inelelor de otravă a fost pentru ca oamenii să se poată sinucide în caz de forță majoră. Pentru a nu îndura chinuri sau umilințe. Se spune și că Hannibal ar fi folosit otrava dintr-un inel pentru a se sinucide înainte să ajungă pe mâna romanilor. Astfel de acte au mai fost consemnate de istorie.

Oratorul Demostene din Grecia antică s-a sinucis în 322 î.Hr.  Tot cu ajutorul unui inel cu otravă, când era pe punctul de a fi arestat.

Utilizarea otravei ca armă a cunoscut un real succes în secolul al VIII-lea. Asta după ce un chimist arab a creat o forma de arsenic care omora aproape fără să lase urme. Nu avea nici gust, nici miros. În timpul Renașterii se vindeau inele, cuțite, scrisori și chiar rujuri ce conțineau otravă.

Moartea misterioasă a primului om care a ajuns în cosmos, Yuri Gagarin

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre