Simona Ionescu / Redactor Șef

Kate Middleton, avertizată! Cele cinci regine ale Angliei care au purtat acest nume au sfârșit în condiții tragice

Kate Middleton, avertizată! Cele cinci regine ale Angliei care au purtat acest nume au sfârșit în condiții tragice
Milioane de oameni o văd ca pe Kate Middleton ca pe viitoarea regină a Angliei, dar există totuși o temere. Dacă va avea soarta celor patru regine, care purtau același nume, dar o soartă grea?

Când prințul William va urca pe tron la momentul potrivit, Anglia a avea o a șasea regină: pe Kate Middleton. Autorul unei noi cărți intitulată „Codul Catherine” vorbește despre dificultățile pe care le-au avut fostele regine care au purtat același nume.

Autorul Bob Casey susține că oricare ar fi dificultățile pe care le întâmpină tinerii membri ai familiei regale de astăzi, nu se compară cu au avut de pătimit cele cinci regine care se numeau tot Catherine. O Ecaterina a fost abandonată, o alta decapitată și o a treia acuzată pe nedrept de otrăvirea regelui. „Cele cinci omonime regale ale lui Kate au avut ghinion în diferite moduri și au fost adesea maltratate de soții lor”, spune autorul Bob Casey.

Catherine de Valois (1401-1437) a suferit din cauza părinților

Când monarhul englez Henric al V-lea s-a căsătorit cu prințesa franceză Catherine de Valois în 1420, după succesul său în Bătălia de la Agincourt, a consolidat legăturile Angliei cu Franța. Însă moștenitorul aparent al tronului francez a murit doi ani mai târziu, iar regina Catherine a devenit văduvă.

Cu toate acestea, spre deosebire de celelalte regine Catherine, ea a născut un moștenitor la tron, viitorul Henric al VI-lea, și a fost bunica primului monarh Tudor al Marii Britanii, Henric al VII-lea. Fiica lui Carol al VI-lea al Franței și a Isabelei de Bavaria, Caterine a fost neglijată în copilărie de ambii părinți: tatăl ei avea accese de nebunie, în timp ce mama era indiferentă față de fiica ei.

Catherine de Valois face cunoștință cu Henric de Monmouth, care a devenit Henric al V-lea. Tatăl ei era nebun, iar mama ei neglijentă. Sursă foto: Daily mail

Când Henric al V-lea a succedat la tron în 1413, a început negocierile pentru căsătoria sa, cerând o zestre mare și restaurarea Normandiei și Aquitaniei. Dar mandatul său a dus la război împotriva Franței și abia după semnarea Tratatului de la Troyes în 1420, care îl recunoștea pe Henric ca regent și moștenitor al Franței, a avut loc căsătoria.

Ecaterina a fost încoronată la Westminster Abbey în 1421 și s-a alăturat lui Henric în Franța în anul următor. S-a întors în Anglia după moartea acestuia și a locuit la castelele Windsor și Baynard. S-a căsătorit cu un scutier galez, Sir Owen Tudor, și a avut trei fii și două fiice, dintre care una a murit în copilărie. Fiul lor cel mare, Edmund a fost tatăl lui Henric al VII-lea.

Ecaterina de Aragon (1485-1536) a fost alungată de la curte

Ecaterina va fi mereu amintită ca fiind prima soție a lui Henric al VIII-lea, de care a divorțat după ce nu a reușit să ofere un moștenitor, ceea ce a dus la Reforma engleză. Dar fiica regelui Ferdinand de Aragon și regina Isabella de Castilia are o altă distincție: în calitate de ambasador al Spaniei în Anglia, a fost prima femeie ambasador din Europa.

Căsătorită inițial cu fratele mai mare al lui Henric, Arthur, ea s-a căsătorit cu Henric în 1509, la șapte ani după moartea primului ei soț întrucât regele dorea să mențină alianța cu Spania, precum și zestrea ei. A avut șase copii, dar numai unul a supraviețuit – fiica Maria I, născută în 1516.

Ecaterina de Aragon a fost o soție loială și iubitoare pentru Henric al VIII-lea, dar nu a reușit să aibă un fiu

Dar lipsa unui moștenitor de sex masculin s-a dovedit a fi insurmontabilă, iar când Anne Boleyn a devenit doamna de onoare a reginei, totul a fost scris. După ce căsătoria a fost anulată de arhiepiscopul de Canterbury, Thomas Cranmer, și nu de papă, regele a alungat-o pe Catherine de la curte în 1533. Cu multă cruzime, a interzis, de asemenea, contactul cu fiica lor. Ea a murit trei ani mai târziu, la vârsta de 50 de ani. În ultima scrisoare către el regina Caterina a spus: „Ochii mei te doresc mai presus de orice”.

Catherine Howard (1523-1542) și relațiile premaritale

Cea de-a cincea soție a lui Henric al VIII-lea, Catherine a devenit faimoasă datorită trecutului ei scandalos.Verișoara primară a Annei Boleyn și verișoară de gradul doi a lui Jane Seymour a fost găsită vinovată de adulter și executată în Turnul Londrei. Catherine a fost membră a familiei Howard. Tatăl ei, Edmund, era fiul mai mic al lui Thomas, al doilea Duce de Norfolk, care a servit patru monarhi.

Dar a fost abuzată sexual de profesorul ei de muzică Henry Manox, înainte de a se îndrăgosti de Francis Dereham, căruia i se adresa ca „soț”, și de a se logodi cu vărul ei Thomas Culpepper. A intrat pentru prima dată în atenția regelui în 1539, când a fost domnișoară de onoare a celei de-a patra soții a acestuia, Anne de Cleeves.

Un portret al lui Catherine Howard, a cincea soție a lui Henric al VIII-lea, care și-a pierdut capul nu pentru că și-a încălcat jurămintele față de el, ci pentru presupusul adulter din trecut

În 1540 – în ziua execuției lui Thomas Cromwell – după anularea căsătoriei cu Anne, acesta s-a căsătorit cu Catherine. Cu toate acestea, decăderea ei a venit după ce regele a descoperit relațiile ei premaritale. În 1542, Parlamentul a adoptat un proiect de lege de atentat, declarând că este trădare ca o femeie necăsătorită să se căsătorească cu regele, iar ea a fost decapitată la Turnul Londrei două zile mai târziu.

Catherine Parr, prima regină din Anglia care a scris și publicat propriile cărți

Catherine (1512-1548) fusese căsătorită și văduvă de două ori când a devenit cea de-a șasea soție a lui Henric al VIII-lea, renunțând la amantul ei Thomas Seymour, primul baron Seymour, pentru a se căsători cu regele în 1543 la Palatul Hampton Court. Îndrăgostită de arte, a fost prima regină engleză care a scris și publicat propriile cărți.

L-a cunoscut pe rege când a primit un loc de muncă în casa prințesei Maria în 1542 și a devenit o mamă vitregă iubitoare pentru cei trei copii ai acestuia, viitorii Maria I, Eduard al VI-lea și Elisabeta I.  De asemenea, ea a avut un rol esențial în adoptarea de către Henric al VIII-lea a celei de-a treia legi de succesiune din 1543, care le-a readus pe fiicele sale în linia de succesiune.

Catherine Parr a fost cea de-a șasea și ultima soție a lui Henry

După moartea regelui, în 1547, s-a căsătorit cu al patrulea și ultimul ei soț, Thomas Seymour, devenind astfel regina engleză cu cele mai multe căsătorii. Dar a murit un an mai târziu. Înmormântarea ei a fost prima înmormântare protestantă care a avut loc în limba engleză.

Ecaterina de Braganza (1638-1705) a popularizat consumul de ceai

Fiica regelui Ioan al IV-lea al Portugaliei, Ecaterina a fost soția romano-catolică a regelui Carol al II-lea al Angliei, ca parte a unei alianțe importante între cele două țări. Căsătoria, care a avut loc în 1662, a oferit Angliei drepturi comerciale în orașe precum Tanger, în Maroc, și Bombay, în India, în timp ce Anglia s-a angajat să ajute Portugalia să rămână independentă față de Spania.

Un portret celebru al lui Peter Lely al Ecaterinei de Braganza, soția lui Carol al II-lea

După ce s-a dovedit că nu va avea copii, a devenit o țintă pentru extremiștii protestanți, care doreau ca regele să divorțeze de ea și să se căsătorească cu altcineva. În 1678, aceștia au acuzat-o că a plănuit să-l otrăvească pe rege și să-l pună pe tron pe fratele său romano-catolic, James. Dar regele a susținut-o și a fost exonerată de toate acuzațiile. După ce soțul ei a murit în 1685, ea s-a întors în Portugalia, unde a devenit regentă pentru fratele ei bolnav, Pedro al II-lea. Regina a rămas cunoscută în lume și pentru faptul că a popularizat consumul de ceai.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre