Simona Ionescu / Redactor Șef

Legenda Crăciuniței. Floarea Domnului a luat naștere din atingerea unei fete

Legenda Crăciuniței. Floarea Domnului a luat naștere din atingerea unei fete
O plantă cu frunze roșii și verzi îmbodobește multe case în preajma Nașterii Domnului. I se spune Crăciuniță și are o poveste foarte frumoasă.

În Mexic i se spune Flores de Noche Buena în Mexic (în spaniolă pentru „florile nopții sfinte”). Acolo a fost descoperită această plantă care a ajuns cea mai importantă plantă de ghiveci din punct de vedere comercial din lume.

Povestea Crăciuniței. Ce legătură are cu Nașterea Domnului

Crăciunița a ajuns în Statele Unite și în Europa din Mexic. Științific a fost numită Poinsettia, după numele primului ambasador american în Mexic,  dr. Joel Roberts Poinsett. El a descoperit arbustul cu frunze roșii și verzi în 1828, în sălbăticia din sudul Mexicului. El a dus planta în Statele Unite.

Dr. Poinsett, preocupat de botanică atunci când nu făcea politică între națiuni. A trimis butași din plantă acasă, în Carolina de Sud. Deși nu a fost acceptată inițial, Poinsettia a captat  atenția de-a lungul anilor, iar până în secolul al XX-lea a fost un pilon al sărbătorilor.

De fapt, există și Ziua Națională a Poinsettiei. Este sărbătorită pe 12 decembrie, onorând atât planta, cât și omul care a adus-o în America. Ce legătură are o Poinsettia cu Crăciunul?

Ce simbolizează Crăciunița

O interpretare a plantei este asemănarea cu Steaua din Betleem, corpul ceresc care i-a condus pe cei trei magi, sau înțelepți, la locul în care s-a născut Hristos. O legendă mexicană povestește despre o fată care putea să-i ofere ofrandă lui Isus în Ajunul Crăciunului doar această plantă.

Când a adus ”buruienile” într-o biserică, acestea au înflorit în frumoasele plante roșii pe care le cunoaștem sub numele de poinsettias. În Mexic, este cunoscută sub numele de Flores de Noche Buena (în spaniolă pentru „florile nopții sfinte”).

Un mit care a existat de generații este că frunzele Poinsettiei sunt otrăvitoare. Acestea ar putea provoca diaree, dar cercetările au arătat că un copil ar putea consuma până la 500 de frunze fără efecte toxice. Un copil care ciugulește din greșeală o frunză poate să nu se simtă bine, dar consecințele nu vor fi fatale. Sursa: people.howstuffworks.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre