Simona Ionescu / Redactor Șef

Litere și cifre în ochii Monei Lisa. Secretul din tabloul lui Leonardo Da Vinci

Litere și cifre în ochii Monei Lisa. Secretul din tabloul lui Leonardo Da Vinci
Cel mai faimos portret al lui Leonardo Da Vinci este un mister nerezolvat din toate timpurile. Două dintre cele mai mari mistere sunt identitatea ei și felul în care zâmbește.

Misterul tabloului cu Mona Lisa. Cea mai recentă explicație despre identitatea Mona Lisei afirmă că este versiunea feminină a lui Da Vinci însuși. Analiza digitală relevă faptul că caracteristicile faciale ale lui Da Vinci sunt în perfectă aliniere cu cele ale femeii din tablou.

Felul în care zâmbește Mona Lisa

Misterul tabloului cu Mona Lisa. Apariția și dispariția zâmbetului Mona Lisei este într-adevăr un atribut al viziunii privitorului. Acest mister este explicat folosind tehnica de artă dezvoltată de Da Vinci. În această tehnică, pictura este lăsată puțin neclară, lăsând astfel interpretarea sa la alegerea spectatorului.

Cel mai mare mister este codul secret al Mona Lisei. Membrii Comitetului Național pentru Patrimoniul Cultural din Italia au dezvăluit că prin mărirea imaginilor de înaltă rezoluție ale ochilor Mona Lisei se pot vedea litere și cifre.

„Cu ochiul liber simbolurile nu sunt vizibile. Dar cu o lupă pot fi văzute clar”, a declarat Silvano Vinceti, președintele Comitetului.

În ochiul drept par a fi literele LV. Acestea ar putea reprezenta numele artistului, Leonardo Da Vinci, în timp ce în ochiul stâng există și simboluri.

„Este foarte dificil să le distingem clar. Dar, par a fi literele CE sau ar putea fi litera B. Trebuie să vă amintiți că imaginea are aproape 500 de ani, deci nu este la fel de clară ca atunci când a fost pictată prima dată. În timp ce în arcul podului din fundal se poate vedea numărul 72, sau ar putea fi un L și numărul 2”, povestește Silvano Vinceti.

The Da Vinci Code

Numerele și literele nu sunt vizibile pentru ochiul uman, dar trebuie vizualizate la microscop. Capodopera renascentistă a lui Leonardo Da Vinci, veche de 500 de ani, a fost mult timp plină de mister și chiar și astăzi adevărata identitate a femeii cu zâmbetul ademenitor încă este un mister.

Pictura a apărut și în blockbusterul Dan Brown – The Da Vinci Code, care a fost transformat într-un film din 2006 cu Tom Hanks în rol principal. Personajul său interpretează mesaje secrete ascunse în alte lucrări ale Monei Lisa și Da Vinci, inclusiv Cina cea de Taină.

Domnul Vinceti, care a călătorit la Paris pentru a examina pictura din galeria Luvru, unde este expus, a explicat că în adevăratul stil Dan Brown au fost puse accente pe mister, după ce colegul său, membru al comitetului Luigi Borgia, a descoperit o carte cu mucegai într-un magazin de antichități.

Volumul de 50 de ani descrie modul în care ochii Monei Lisa sunt plini de diverse semne și simboluri și a adăugat: „Suntem abia la începutul acestei investigații. Sperăm să putem să adâncim în acest mister. Vrem să dezvăluim alte detalii cât de curând, pe cât posibil.

Este remarcabil faptul că nimeni nu a observat aceste simboluri înainte. Anchetele preliminare pe care le-am efectuat demonstrează că nu sunt o greșeală și că au fost puse acolo de artist”.

Cercetătorii vor să dezgroape rămășițele lui Da Vinci 

Domnul Vinceti face parte din grupul care cere autorităților franceze permisiunea de a dezgropa rămășițele lui Da Vinci. Mormântul artistului se află la Castelul Amboise din Valea Loarei.

Vor să vadă dacă craniul artistului este acolo, astfel încât să poată încerca să-i recreeze fața și să stabilească dacă Mona Lisa este un autoportret al artistului, așa cum cred mulți oameni.

Unii istorici cred că Da Vinci a fost homosexual și că dragostea sa pentru ghicitori l-a determinat să se picteze ca femeie. O altă teorie este că Mona Lisa este Lisa Gheradini, soția negustorului din Florența. Alții suspectează că este posibil să fie chiar mama artistului.

„Da Vinci a pus un accent deosebit pe Mona Lisa și știm că în ultimii ani ai vieții sale a luat pictura cu el peste tot. A vrut să o poarte peste tot pentru siguranță. Știm, de asemenea, că Da Vinci a fost foarte ezoteric și a folosit simboluri în lucrarea sa pentru a transmite mesaje și am examinat alte picturi și nu am găsit numere sau litere similare.

Pictorii cu care am vorbit au spus, de asemenea, că este puțin probabil ca acestea să fi fost puse acolo din greșeală. Așa că suntem încrezători că sunt un mesaj de la Da Vinci. Simbolurile au fost introduse în mod specific în ochi de el. Ceea ce se adaugă la intrigă este că acestea sunt în pupile, cea mai întunecată parte a ochilor”.

Sărbătoarea zilei. Cum a compus Michael Jackson Cântecul Pământului

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre