Simona Ionescu / Redactor Șef

Lucruri neștiute despre fondatorul premiilor Pulitzer. De la om al străzii, la patron de ziar

Lucruri neștiute despre fondatorul premiilor Pulitzer. De la om al străzii, la patron de ziar
În ultimii ani ai secolului al XIX-lea, Joseph Pulitzer a fost considerat întruchiparea jurnalismului american.

Sunt puțini cei care știu că acesta s-a născut în Mako, o localitate din Ungaria și a fost fiul unui evreu maghiar, comerciant de grâne.

Educat în școli private, dar având și profesori particulari, Joseph Pulitzer a mai avut un frate mai mic, Albert, care și-a dorit să devină preot.

Și-a dorit să fie soldat în armata lui  Napoleon al III-lea

Excelent editor de ziare, Pulitzer a fost totodată și un vizionar în meseria sa, remodelând jurnalismul. El a cerut pentru prima data ca jurnaliștii să fie formați la nivel universitar, într-o școală de jurnalism. La doar 17 ani, a vrut să ajungă în armata austriacă, în Legiunea Străină a lui Napoleon al III-lea sau în armata britanică pentru serviciul în India.

Din păcate, vederea slabă și problemele cu sănătatea l-au dat înapoi. A reușit însă să lupte în Războiul Civil Hamburg, după ce a fost înrolat în armata unionist. Pentru că vorbea perfect germana și franceză, a fost într-o unitate de cavalerie, unde majoritatea soldaților erau germani, și a luptat un an.

Joseph Pulitzer, fondatorul premiilor Pulitzer

Și-a câștigat existența din locuri de muncă mărunte

Pulitzer a simțit cât de grea e viața, fiind nevoit, din cauza lipsei banilor să doarmă prin parcuri și să nu aibă ce mânca. După ce a avut mai multe joburi mărunte, a devenit reporter pentru Westliche Post, o publicație de limbă germană. În acest loc a ajuns după ce l-a întâlnit pe Carl Schurz, un editor la acest ziar, la biblioteca din St. Louis din Missouri. Aici a început singur să învețe dreptul și engleza.

În anul 1878 a cumpărat publicația St. Louis Post Dispatch

Ulterior a ajuns jurnalist apreciat, care lupta împotriva corupției și a abuzurilor, lucrând pentru publicații importante ca Saint Louis Post Dispatch și New York World. Joseph Pulitzer și-a luat cetățenie americană în anul 1867, iar un an mai târziu, a fost admis în barou.

În anul 1878 el a devenit proprietarul publicației St. Louis Post Dispatch, iar fostul său patron de la ziarul Westliche Post, John A. Dillon a decis ca cele două publicații să se unească.
Așa a apărut ziarul „St. Louis Post and Dispatch”, cunoscut ca și „The Post-Dispatch”. Tot în anul 1878 s-a căsătorit cu Kate Davis, iar din iubirea lor au venit pe lume șapte copii, Ralph, Lucille, Katherine, Joseph Jr., Edith, Constance și Herbert.

Joseph Pulitzer

A cumpărat ziarul New York World în anul 1880

În anul 1880, el se decise să cumpere ziarul New York World pentru suma de 346.000 de dolari. Apoi familia se mută la New York și va construi pentru publicația sa un sediu care avea 16 etaje. În acel moment, era cea mai înaltă clădire din New York. Moto-ul lui Pulitzer, afișat în redacție, era ”Precizie! Concizie! Acuratețe!”.

Patru ani mai târziu, el devine senator de New York, dar după doi ani renunță. Alături de publicația sa, va sprijini alegerea președintelui Grover Cleveland și ajută la ridicarea piedestalului pe care a fost pusă Statuia Libertății, după ce a strâns bani.

A murit la 64 de ani, de insuficiență cardiacă

Din nefericire, problemele cu vederea au făcut ca Joseph Pulitzer să orbească în anul 1889, iar în octombrie 1911, acesta a trecut la cele veșnice din cauza unei insuficiențe cardiace. Avea doar 64 de ani. În testamentul său a stat scris că două milioane de dolari vor fi folosite pentru înființarea Școlii de Jurnalistică de la Universitatea Columbia. A fondat totodată premiile Pulitzer, cele mai importante distincții pentru jurnalism.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre