Și-a iubit enorm supușii și țara pe care a condus-o, de aceea Ferdinand I a primit și numele de cel Loial. Lucruri necunoscute despre mesele regale.
Când luau micul dejun Maria și Ferdinand
Istoria spune că regele Ferdinand și regina Maria luau zilnic micul dejun între orele 9.00-10.00, în timp ce regele Carol mânca singur, întotdeauna la ora 06.00. Ferdinand prefera micul dejun britanic, care consta în friptură, ochiuri și cafea. Potrivit Historia, acestuia îi plăceau și ouăle, untul, miere, fructe, sau șnițel cu garnitură de cartofi.
În ceea ce o privește pe regina Maria, era foarte credincioasă, iar în fiecare zi de vineri ținea post negru. Un lucru rar întâlnit, este faptul că Ferdinand mânca imediat ce se trezea.
Regele Ferdinand mânca la ore fixe
Prânzul Mariei și al lui Ferdinand avea loc întotdeauna la ora 13.30, iar cina niciodată mai târziu de ora 20.00. La loc de cinste în meniul familiei regale se afla vânatul, de la iepuri, rațe, gâște sălbatice, la potârnichi sau porci mistreți. De asemenea, aceștia savurau cu plăcere carne de vită și vițel, cotlet, ficat, creier, dar și peștele și curcanul.
Reginei Maria îi plăcea să mănânce în natură
„În ceea ce îi priveşte pe principii moştenitori Ferdinand şi Maria, ei se conformau protocolului impus de autoritarul rege Carol I, dar după ce au devenit rege şi regină lucrurile s-au schimbat. Încă de când era principesă, Mariei îi plăcea să mănânce în mijlocul naturii, deşi găsea că apucăturile rigide ale regilor şi diplomaţilor nu se potriveau deloc cu astfel de picnicuri.
De asemenea, plimbările spre Buşteni şi curtea bisericuţei, unde regele Carol I ţinea cu tot dinadinsul să-şi ducă oaspeţii, pentru a-i servi cu sandviciuri cu piept de pui, îi stârneau principesei Maria zâmbetul. Cu timpul, ea a reuşit să-l facă să renunţe la aceste plimbări, invitându-i pe oaspeţi la Pelişor şi servindu-le ceai în «ceşcuţe pictate cu maci» şi «tot soiul de bunătăţi mai puţin învechite decât sandviciurile regale»“, spune cercetătorul Ştefania Dinu.
Bucătarii rezistau doar un singur an
Din păcate pentru bucătari, aceștia nu rezistau mai mult de un an în serviciul Familiei Regale, pentru că nu se ridicau la standardele cerute de rege și regină. „Acest lucru s-a întâmplat până în anul 1900, când principesa Maria a adus de la Coburg pe bucătarul şef Edner care a rămas la Cotroceni până la moartea reginei, aproape 30 de ani”, susțin istoricii.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook