Marea Piramidă din Giza, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice, are trei camere cunoscute și a fost construită ca mormânt al unui faraon. Experții au confirmat și un spațiu ascuns în piramidă, unde s-ar afla un tron de fier, care l-a ajutat pe faraon să ajungă în lumea de dincolo.
Tronul de fier realizat cu ajutorul meteoriților
Misteriosul „gol imens”, lung de cel puțin 30 de metri, care a fost găsit în interiorul Marii Piramide de la Giza ar putea conține un „tron de fier” realizat cu ajutorul meteoriților. Arheologii cred că tronul este acolo pentru a ajuta un faraon în trecerea sa în viața viitoare.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
Potrivit unui text antic analizat de cercetători, se spune că faraonul, înainte de a ajunge la stelele din nord, va trebui să treacă de „porțile cerului” și să se așeze pe „tronul său de fier”.
Faraonul trăiește pe cer, printre Carul Mare și Draco
În interiorul piramidei există patru puțuri înguste, de mărimea unei batiste, îndreptate spre stele. Potrivit textelor, faraonul ar trăi, pe Cer, printre stelele din nord, precum Carul Mare și Draco.
Două dintre cele patru canale se deschid spre fațadele monumentului, în timp ce celelalte două dau în mici uși. Una dintre cele două uși, cea de sud, a fost explorată de mai multe ori fără rezultate, în timp ce cea de nord este încă sigilată.
Camerele din interiorul piramidei
Aceste uși sunt cu reprezentative pentru „porțile cerului”, iar cea din nord ar putea foarte bine să intre în camera recent descoperită. Camera ar putea conține, la capătul său superior și exact sub vârful marii piramide, un obiect de care Cheops a avut nevoie după ce a traversat ușile: „tronul de fier” menționat în textele piramidale.
Acest „gol imens” a fost descoperit la începutul lunii noiembrie 2017, în cadrul proiectului Scan Pyramids, condus de Mehdi Tayoubi (Hip Institute, Paris) și Kunihiro Morishima (Universitatea din Nagoya, Japonia). Dar arheologii au fost nedumeriți de utilizarea zonei.
„Faraonul va trebui să treacă de porțile cerului și să se așeze pe tronul său de fier”
Acum, Giulio Magli, director al Departamentului de Matematică și profesor de arheoastronomie la Politecnico di Milano, spune că ar putea avea răspunsul. „Există o posibilă interpretare, care este în bună concordanță cu ceea ce știm despre religia funerară egipteană, așa cum se atestă în textele piramidelor.
În aceste texte se spune că faraonul, înainte de a ajunge la stelele din nord, va trebui să treacă de porțile cerului și să se așeze pe tronul său de fier”, a spus specialistul. Piramida lui Keops, construită în jurul anului 2550 î.Hr., este unul dintre cele mai mari și mai complexe monumente din istoria arhitecturii.
Marea Galerie
Camerele sale interioare sunt accesibile prin tuneluri înguste, dintre care unul, înainte de a ajunge la camera funerară, se lărgește și se ridică brusc, formând așa-numita Mare Galerie. „Camera nou descoperită se află deasupra acestei galerii, dar nu are o funcție practică de ușurare a greutății de pe aceasta.
Deoarece acoperișul galeriei în sine a fost deja construit cu o tehnică în cornișă tocmai din acest motiv”, a spus Magli. Acesta susține că, privind la tronul mamei lui Keops, regina Hetepheres, care a fost găsit în bucăți și reconstruit de Universitatea Harvard, ne putem face o idee despre cum ar putea arăta tronul.
Cum arată tronul
Este un scaun jos din lemn de cedru acoperit cu foițe de aur și faianță. Cel al lui Keops ar putea fi similar, dar acoperit cu foi subțiri de fier. „Desigur, nu ar fi vorba de fier topit, ci de fier meteoritic, adică căzut din cer sub formă de meteoriți de fier (care se disting datorită procentului ridicat de nichel) și citat din nou în Texte”, spun cercetătorii.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook