Simona Ionescu / Redactor Șef

Maria Tănase, scenarist. Filmul are o istorie interesantă

Maria Tănase, scenarist. Filmul are o istorie interesantă
Maria Tănase, una dintre cele mai mari și îndrăgite interpretă de muzică populară a fost denumită „Pasărea măiastră a muzicii românești”. La 17 ani cânta într-un birt, apoi a strălucit pe mari scene. Puțin știu că a fost și scenaristă.

Câte nu s-au scris despre marea noastră artistă Maria Tănase! Despre talentul ei, despre succesele și iubiții ei! Însă, puțini știu că a fost și scenaristă.

Maria Tănase era casieră la un birt, la 17 ani

În anul 1930, la 17 ani, Maria Tănase se angajează casieriţă la un birt, unde obişnuia să şi cânte. Talentul ei a fost descoperit de către regizorul de teatru Sandu Eliad, primul ei protector.

În luna mai 1934, se angajează la Teatrul „Cărăbuș”, condus de Constantin Tănase, şi este distribuită într-un grup vocal, unde a debutat la 2 iunie, în acelaşi an. La Cărăbuş, maestrul Constantin Tănase îi alege drept nume de scenă Mary Atanasiu sau Elise Lamé.

Aici a fost descoperită de folcloristul Harry Brauner, care a i-a anticipat imensul talent şi i-a pregătit, cu atenţie, lansarea. În toamna anului 1934 este prezentată lui Constantin Brăiloiu, care-i recunoaşte marele talent.

În anul 1936, imprimă cântecele populare „Cine iubește și lasă” și „M-am jurat de mii de ori”.

Maria Tanase cea pe care marele istoric Nicolae Iorga a supranumit-o „pasărea măiastră a cântecului românesc”

Niclae Iorga a numit-o „pasărea măiastră a cântecului românesc”

Maria Tanase cea pe care marele istoric Nicolae Iorga a supranumit-o „pasărea măiastră a cântecului românesc”. Viața i-a fost o adevărată poveste, fascinantă ca și vocea. A iubit cu patimă bărbați celebri. Cine a fost iubitul secret.

Artista s-a născut într-o familie săracă, care locuia undeva pe malurile Dâmboviței, în zona cunoscută astăzi drept cartierul Tineretului din București. În urmă cu câteva secole se numea Mahalaua Cărămidarilor.

Din vechea mahala, ne mai aduce astăzi aminte de ea, bustul artistei din Parcul Lumea Copiilor, strada ce-i poartă numele, din cartierul Tineretului, și vechea Biserică Cărămidarii de Jos.

Maria Tănase a cântat prima oară pe scena Căminului Cultural „Cărămidarii de Jos”, la serbarea sa de sfârșit de an a școlii primare, în anul 1921. Apoi a strălucit pe marile scene.

Maria Tănase a scris și un scenariu al unui film de lung metraj

Maria Tănase, scenarist

Însă, artista avea și o latură mai puțin cunoscută a personalității și talentului ei. Aceasta a scris și un scenariu al unui film de lung metraj, dar a intepretat și un rol într-un film românesc de lung metraj.

”În anul 1957, Centrul de Producție Cinematografică dorea să realizeze un film de lung metraj despre muzica populară românescă. Se dorea ca scenariștii să fie oameni cunoscuți și cu experiență în domeniu.

Să cunoască foarte bine tainele și istoria muzicii populare românești. Maria Tănase, care aflase despre acest proiect, a pregătit un scenariu, deși era o premieră pentru ea”, scrie semnealese.ro.

Este vorba despre singurul scenariu de film scris de marea artistă, intitulat „N-avem scenariu”, iar protagonistul principal al filmului era chiar Maria Tănase!

Ambiția artistei era de face mai multe pentru pasiunea vieții sale, muzica populară. Când a înmânat schița propriului scenariu Redacției Scenarii a Centrului de Producție Cinematografică, artista a fost modestă.

„Eu nu mă aflu aici dintr-o îngâmfare în chip de scenaristă. Împrejurările care m-au adus să fac acest lucru le cunoașteți foarte bine dumneavostră. Nu aș vrea să fiu privită cu ostilitate sau ușurință că am avut îndrăzneala de a mă fi apucat să conturez o schiță a unui proiect de film”, spunea Maria Tănase. Textul este notat în documentele Arhivei Naționale, Direcția Municipiului București, Centrul de Producție Cinematografică, Dosar nr. 42/1957, pag. 139.

Scenariul avea 60 de file

Scenariul Mariei Tănase era scris pe 60 de file dactilografiate la o mașină de scris și cuprindea 11 momente pe care ea le considera importante.

În documentele existente în Arhiva Națională există și referatul realizat la vremea respectivă de redactorul Eugen Barbu, scenariu a fost evaluat. „Citind proiectul de scenariu al Mariei Tănase găsim de cuviință să facem următoareve observații.

Proiectul ni se pare deosebit de interesant ținând seama de faptul că scenarista folosește o experiență de-o viață ce pare a fi cu totul neobișnuită”.

„Maria Tănase este o mare interpretă a cântecului pupular. Dincolo de orice considerații, Cinematografia noastră trebuie să asigure pe peliculă imaginea sa și interpretarea cu totul excepțională.

Fără a fi un simplu documentar, proiectul de scenariu prezintă garanția unui film de lung metraj care va interesa masele de spectatori din țara noastră și chiar de peste hotare”.

Filmul nu a fost realizat niciodată

Din păcate, filmul după scenariul Mariei Tănase nu a fost realizat niciodată. Când Maria Tănase a scris scenariul „N-avem scenariu”, a avut loc și premiera filmului „Ciulinii Bărăganului”. În acest film, Maria Tănase a interpretat rolul „Anica”.

Pelicula regizată de Louis Daquin și Gheorghe Vitanidi – filmul „Ciulinii Bărăganului” – este o ecranizare a romanului cu același nume scris Panait Istrati și a fost nominalizată la premiile Festivalului de la Cannes din 1958, la secțiunea scenariu și dialog. Sursa: semnealese.ro


Maria Tănase a iubit cu patimă. Cine a fost iubitul secret

Fărămiţă Lambru a colindat lumea cu Maria Tănase

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre