Simona Ionescu / Redactor Șef

Mărturisirile nepoatei părintelui Arsenie Boca: Avea momente când levita și nu primea pe oricine la spovedanie

Mărturisirile nepoatei părintelui Arsenie Boca: Avea momente când levita și nu primea pe oricine la spovedanie
Iubit şi respectat de toţi credincioşii pentru darul său de a vedea în viitor, părintele Arsenie Boca de la Prislop era căutat de oameni din toate colțurile tării pentru preţioasele sfaturi pe care le dădea. Cu toate acestea, nu oricine ajungea să fie primit de preotul vizionar.

Nepoata părintelui Arsenie Boca, psihologul Zoe Dăian, a povestit într-un interviu pentru agerpres.ro că acesta a fost o personalitate complexă, o ființă cu totul specială, atinsă cu adevărat de harul divin.

Psihologul Zoe Dăian (foto) a spus cum părintele avea momente când levita deasupra pământului, iar cei prezenți încremeneau de uimire. Totodată, era știut faptul că la spovedanie erau primiți cei care mărturiseau tot. Ceilalți, care omiteau să spună lucruri nu aveau acees la Arsenie Boca.

Stătea mulţime de lume la coadă să-i spovedească, dar nu-i lua pe toţi, ci îi alegea la spovedanie şi le spunea: ”Măi, Ioane, tu nu ai spus tot. Nu ai spus asta, asta”. Ştia totul. Pe părintele Arsenie l-au văzut mulţimile, în timpul rugăciunilor, cum se ridica de la pământ şi nu mai atingea podeaua cu picioarele. De minunea care este în el nu a vorbit niciodată, dar mi-a povestit toată viaţa mea şi a fiicei mele, care urma să fie. Îi ziceam de multe ori: ”Tu eşti un Dumnezeu!” El zicea. ”Da de unde!” Schimba vorba ca să nu cadă în păcatul trufiei”, a povestit Zoe Dăian.

Cel mai rău îl supărau avorturile și atrăgea atenția femeilor tot timpul.

 „Avorturile voite îl supărau. Spunea întotdeauna: ‘Să nu ziceţi că mi-a dat Dumnezeu o boală. Dumnezeu este iubire. Păcatele voastre sau cele din urmă vă dau boli şi suferinţe. Dumnezeu nu face rău şi nu dă supărare!’. Îi considera criminali (…)”, a precizat nepoata preotului.

Cine a fost părintele vizionar

Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vaţa de Sus, Hunedoara – d. 28 noiembrie 1989, Mănăstirea Sinaia, Prahova) e considerat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti.

A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al regimului. Până la sfârşitul anilor 1950, stareţul a trecut prin calvarul anchetelor şi al arestărilor.

A fost închis la Securitatea din Braşov, apoi dus la Canal. A ajuns în închisorile Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. Totuşi, Securitatea l-a urmărit aproape până în ultimele săptămâni dinaintea morţii sale, în 1989. Mănăstirea Prislop, unde Arsenie Boca a slujit în anii 1950 şi unde a fost înmormântat, a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre