Simona Ionescu / Redactor Șef

Miile de diamante ale casei regale, sechestrate de bancă. Ce se întâmplă cu ele

Miile de diamante ale casei regale, sechestrate de bancă. Ce se întâmplă cu ele
Întotdeauna când vorbim de o casă regală ne gândim la coroane și diamante. La multe bijuterii extrem de prețioase care valorează sume halucinante. După zeci de ani, casa regală italiană  își vrea bijuteriile înapoi.

Este vorba de o colecție de bijuterii  care numără 26 de piese încrustate cu 6.000 de diamante. Aceasta se află în seiful Băncii Naționale a Italiei din anul 1946. În prezent, prințul Emanuele Filiberto conduce un demers pentru retrocedarea lor.

Casa de Savoia, dinastia care a condus Italia la începutul secolului XX, a fost exilată din țară după cel de-al Doilea Război Mondial. Abia în 2002 membrii familiei și-au recâștigat dreptul de a se întoarce.  Până acum nu au reușit să recupereze bijuteriile coroanei, cele 26 de piese elaborate încrustate cu peste 6.000 de diamante și 2.000 de perle, care se află într-un seif din Banca Italiei.

Prințul Emanuelle vrea bijuteriile familiei înapoi. Spune că nu valoarea loc contează

În noiembrie 2021, prințul Emanuele (foto) a declarat oficial proprietatea asupra bijuteriilor și a început un proces legal pentru retrocedarea lor. Ziarul Corriere della Sera relatează că prima „întâlnire de mediere” în această problemă a avut loc marțea trecută. Bijuteriile sunt estimate la 300 de milioane de euro. „Familia Savoia va primi bijuteriile înapoi”, a declarat pentru ziar avocatul familiei, Sergio Orlandi.

Săptămâna aceasta, publicația The Telegraph a vorbit cu Prințul Emanuele Filiberto de Savoia, care este vârful de lance în demersul de retrocedare. „Italia ar trebui să facă ceea ce este corect și potrivit și să restaureze bijuteriile familiei mele, a spus el. Valoarea monetară a bijuteriilor nu ne interesează. Mai importantă este valoarea istorică și sentimentală pe care o au pentru familie”.

Cum au ajuns bijuteriile regale în seif

Dinastia de Savoia a început în Alpii de Vest în secolul al XI-lea, și au preluat tronul italian în 1861. În perioada premergătoare celui de-Al Doilea Război Mondial, monarhul domnitor, regele Victor Emanuel al III-lea, a fost aliat cu  Benito Mussolini și după înfrângerea suferită, publicul italian a abolit monarhia prin referendum.

Bijuteriile casei regale italiene se află în seif din 1946, când ultimul rege al Italiei, Umberto al II-lea, le-a depus cu o notă pe care scria „Să fie returnate proprietarului de drept”. El a făcut acest gest făcut  înainte de a fugi în Portugalia.  Potrivit unei relatări  din 1976 din publicația The Guardian, tezaurul include piese care au fost folosite pentru „ocazii de stat”, precum și piese achiziționate pentru bunica lui Umberto folosind fonduri de stat.

Vreme de 70 de ani, bijuteriile casei de Savoia, păstrate de bancă

În 2006, actualul prim-ministru al Italiei, Mario Draghi, a început să discute despre perspectiva expunerii bijuteriilor pentru marele public, dar discuțiile nu au dus la nimic concret. Nu este clar ce s-ar întâmpla cu bijuteriile dacă cererea făcută de urmașii Casei de Savoia va avea succes, arată Vanity Fair.

„Trebuie să facem acest lucru pas cu pas.  În primul rând, Banca Italiei trebuie să le returneze, iar apoi moștenitorii familiei regale vor decide ce să facă cu ele, a declarat Emanuele, care este nepotul lui Umberto. Bijuteriile au fost ascunse într-un cufăr de mai bine de 70 de ani. Spre deosebire de bijuteriile coroanei din Turnul Londrei, acestea nu au fost nici măcar expuse publicului.  Este timpul să fie înapoiate moștenitorilor familiei regale.”

Moștenitoarea bijuteriilor dinastiei de Savoia, influencer la Paris

În 2006, mătușa sa, prințesa Maria Gabriella de Savoia, a spus pentru Corriere della Sera că ea credea că bijuteriile coroanei sunt proprietatea privată a familiei ei și că speră că vor fi măcar expuse: „Visul meu este că vor ieși la lumină măcar pentru o expoziție;  îmbogățită cu hainele și mantiile regale pe care le păstrez aici, la Geneva”.

Emanuele este un bancher de investiții și o personalitate media care a fost cândva concurent la versiunea italiană a filmului „Dancing With the Stars”. În  2020 și-a anunțat planurile de a candida pentru o funcție politică în Italia.

În mai 2021, fiica sa, prințesa Vittoria de Savoia (foto), un influencer Instagram din Paris, a fost numită moștenitoare a titlului regal, după ce un decret din 2019 le-a permis femeilor să obțină titluri de curtoazie în casa regală, chiar dacă aceasta nu este una funcțională din punct de vedere juridic, mai scrie Vanity Fair.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre