Simona Ionescu / Redactor Șef

Peștera cu oase de om și de urs. BBC a făcut un documentar de excepție

Peștera cu oase de om și de urs. BBC a făcut un documentar de excepție
Cele mai vechi fosile de homo sapiens  din Europa au fost descoperite în sud-vestul României, în Peștera cu Oase. Fosilele sunt vechi de aproximativ 35.000-40.000 de ani.

Homo sapiens, adică omul înțelept, a fost denimirea dată de arheologi singurei specii umane cunoscute. În România au fost găsite fosile de homo sapiens, în sud-vestul țării, vechi de 35.000 – 40.000 de ani.

Peştera cu Oase este o peşteră situată în sud-vestul României, unde în anul 2002 s-au descoperit cele mai vechi fosile din Europa aparţinând omului modern

Peștera cu oase. Au fost găsite fosile umane de acum 35.000 de ani

Peştera cu Oase este o peşteră situată în sud-vestul României. Aici, s-au descoperit în 2002 cele mai vechi fosile din Europa aparţinând omului modern. Peştera este în județul Caraș-Severin,  aproape de oraşul Anina.

Peştera are o suprafaţă de jumătare de hectar şi este compusă din mai multe galerii. A fost descoperită de un grup de speologi români, de la Pro Acva Grup din Timișoara, în anul 2002. În preistorie, aici a fost loc de hiberare al urşilor.

Însă, cea mai importantă descoperire în această peşteră este o mandibulă umană (Homo sapiens), datată ca având o vechime de circa 35.000 ani.

Speologii români au descoperit în peşteră oase aparţinând mai multor specii de animale care au trăit în Pleistocenul târziu. Au fost oase de urşi de peşteră, carnivore mici şi mamifere ierbivore. Printre acestea s-a descoperit, la 16 februarie 2002, şi o mandibulă de Homo sapiens. Mai păstra cinci molari. A ajuns ulterior pentru analize la Institutul de cercetări speologice din Cluj-Napoca. De aici, fosilele au plecat în Statele Unite, unde au fost cercetate de profesorul de antropologie Erik Trinkhaus. Această fosilă a primit numele de Oase 1. Ulterior, între anii 2003-2005, s-au descoperit şi alte fosile umane, denumite Oase 2 și  Oase 3.

”Profesorul Alice Roberts se află în România, undeva la sudul Transilvaniei, explorând peștera îndepărtată din Pestera cu oase”, scrie BBC.

Figura omului din Peștera cu oase a fost reconstituită

Prezenţa oaselor de urs de peşteră e explicabilă prin faptul că urşii hibernau în această peşteră, iar rămăşiţele lor sunt urmarea morţii în timpul hibernării. Nu se poate explica în acest moment prezenţa în peşteră a celorlalte fosile, animale şi umane.

Mandibula de Homo sapiens, denumită Oase 1, analizată riguros de profesorul american, în colaborare cu un colectiv, a fost datată ca având cca 34.000-36.000 ani, ceea ce o plasează în timp ca una dintre cele mai vechi fosilă de Homo sapiens descoperită în Europa.

Aspectul mandibulei prezintă similarităţi cu cele întâlnite la omul de Neandertal, cu care Homo sapiens a fost contemporan în urmă cu zeci de mii de ani. Analize genetice efectuate în anul 2010 pe ADN aparţinând Homo sapiens şi Homo Neandertalis, confirmă faptul că cele două specii umane s-au încrucişat.

Aceste informaţii sunt o premieră pentru lumea ştiinţifică internaţională, pentru că se considera până recent că cele două specii umane, deşi contemporane cca 10.000 ani în Europa, nu se puteau încrucişa.

În anul 2009, pe baza fosilelor găsite în Peştera cu Oase, Richard Neave, artist care lucrează pentru un departament de criminalistică, a reconstituit prin tehnici specifice faţa unui Homo sapiens care a trăit în urmă cu peste 35.000 ani pe teritoriul României. Imaginea acestuia a fost inclusă în documentarul The Incredible Human Journey, produs de BBC.


Locul sfânt din peșteră. Templul Ursitelor

Este cea mai veche operă de artă din lume. Are o vechime de 51.000 de ani și aparține oamenilor din Neanderthal

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre