Simona Ionescu / Redactor Șef

Peștera mâinilor din Argentina. Amprente ștanțate în urmă cu 10.000 de ani dezvăluie secretele omenirii

Peștera mâinilor din Argentina. Amprente ștanțate în urmă cu 10.000 de ani dezvăluie secretele omenirii
Ascunsă în valea râului Pinturas, într-un loc izolat din Patagonia argentiniană, la Peștera mâinilor se ajunge greu. Călătoria este dură, dar merită, pentru că vă conduce la unele dintre cele mai vechi forme cunoscute de artă umană rupestră, de acum 10.000 de ani.

Sutele de amprente de mâini colorate, ștanțate de-a lungul pereților Peșterii mâinilor nu sunt doar printre cele mai vechi forme de artă rupestre cunoscute vreodată, dar și extrem de frumoase. Specialiștii spun că pot fi văzute trei stiluri distincte, despre care se crede că au fost create de popoare diferite, în perioade de timp diferite. Picturile de mâini sunt datate în jurul anului 5.000 î.Hr.

Au fost folosite țevi făcute din oase

Se crede că locuitorii peșterii și-au ștanțat propriile mâini folosind țevi făcute din oase pentru a crea diferite siluete. Majoritatea amprentelor sunt ale mâinilor stângi, ceea ce indică faptul că, probabil, aceștia țineau țeava de pulverizare în mâna dreaptă.

Peștera mâinilor din Argentina

Artiștii au folosit diferiți pigmenți minerali pentru a obține mai multe culori: oxizi de fier pentru roșu și violet, caolin pentru alb, natrojarosit pentru galben și oxid de mangan pentru negru.

Scene de vânătoare care datează din anul 7300 î.Hr.

În peșteră au fost descoperite și scene de vânătoare și reprezentări ale animalelor și ale vieții umane, care datează chiar mai mult decât mâinile ștampilate, din jurul anului 7300 î.Hr. cel mai frecvent „desenată” este guanaco, un tip de lamă. O unealtă de vânătoare preferată era bola, în care erau aruncate corzi interconectate cu greutăți la fiecare capăt pentru a prinde picioarele animalului.

De asemenea, a fost descoperită și o a treia categorie de artă, cu picturi care înfățișează animale și oameni într-un mod mai stilizat și minimalist, realizate în mare parte cu pigmenți roșii. Se crede că Peștera mâinilor ar fi fost locuită ultima dată de strămoșii poporului Tehuelche din deșertul Patagoniei. A fost explorată pentru prima dată de cercetători în 1949, iar în anii 1960 au fost efectuate studii mai ample. În anul 1999, a fost declarată patrimoniu mondial UNESCO.

Pentru a desena animalele preistorice au fost folosite țevi făcute din oase

Cum se poate ajunge la Peștera mâinilor

Peștera se află în valea râului Pinturas, într-un loc izolat în peisajul patagonez. Se ajunge cel mai ușor la ea pe un drum de pietriș (RP 41), care părăsește Ruta 40 la 2,8 km nord de Bajo Caracoles și se întinde pe 28 de km spre nord-est până la partea de sud a canionului Pinturas.

La partea de nord a canionului se poate ajunge, de asemenea, pe drumuri accidentate, dar mai scurte, din Ruta 40. O potecă de 1,8 mile leagă cele două părți ale canionului, dar nu există o legătură rutieră. Peștera principală măsoară 79 de picioare în adâncime, cu o intrare de 49 de picioare lățime și o înălțime de 33 de picioare.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre