Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea Bisericii „Sfântul Anton”, unde studenții fac coadă în sesiune și unde se înfăptuiesc minuni. Va fi redeschisă duminică

Povestea Bisericii „Sfântul Anton”, unde studenții fac coadă în sesiune și unde se înfăptuiesc minuni. Va fi redeschisă duminică
Ziua de 30 aprilie va fi una cu totul și cu totul specială pentru preoții care sfințesc la Biserica Domnească „Sfântul Anton”- Curtea Veche, Paraclis Patriarhal, din centrul Capitalei.

Toți credincioșii care iubesc acest loc sfânt și și-au împlinit dorințele înălțând rugăciuni la Sfântul Antonie cel Mare, ale cărui moaște se află în acest loc, se vor putea ruga din nou în sfântul lăcaș, după o perioadă în care a fost închisă pentru lucrări. În acest timp, slujbele au fost oficiate doar la altarul de vară.

„E vorba de schimbarea pardoselii din biserică cu una nouă, din marmură”

Biserica a beneficiat de multe lucrări pe care le-am făcut de câțiva ani încoace și rămăsesem oarecum datori cu o lucrare care nu a putut fi făcută până acum și venise și rândul ei. E vorba de schimbarea pardoselii din biserică cu una nouă, din marmură.

Noua pardoseală a bisericii Sfântul Anton, Curtea Veche

I s-a dat o altă înfățișare bisericii, s-a luminat mai mult. Dar foarte important, e faptul că odată cu schimbarea pardoselii am prevăzut și o instalație de căldură sub pardoseală și sper ca pe viitor, confortul termic să fie altul față de cum a fost până acum.

Preasfințitul Varlaam, episcop vicar patriarhal, va oficia Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți

Putem spune că asta a fost ultima lucrare care s-a făcut în sfânta biserică. Am prevăzut ca pe data de 30 aprilie să facem sfințirea bisericii, am făcut demersurile necesare către Preafericitul.

Credincioși la rând la icoana Sfântului Antonie cel Mare

Sfinția sa a delegat pe Preasfințitul Varlaam, episcop vicar patriarhal care va oficia Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți, iar după ce se va termina va avea loc slujba de sfințire a bisericii, așa cum este rânduiala”, a declarat pentru Trinitas, parohul bisericii, părintele Gheorghe Zaharia.

Programul liturgic începe sâmbătă seară

Programul liturgic dedicat evenimentului va începe sâmbătă, 29 aprilie, la ora 19:00, când va fi oficiată slujba Privegherii. Duminică, de la ora 8:30, va fi citit Acatistul Învierii Domnului, iar de la ora 9:00 se va săvârși Sfânta Liturghie. Sfințirea lăcașului va avea loc la ora 11:00.

Biserica unde se roagă studenții

Din a doua jumătate a secolului al XIX-lea în biserică se află icoana făcătoare de minuni a Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, iar de câțiva ani sfântul locaș adăpostește și un fragment din moaștele sfântului făcător de minuni. În acest loc s-au rugat de-a lungul timpului de la Mihai Viteazul la Matei Basarab, Ștefan Cantacuzino și Domnitorul Martir Constantin Brâncoveanu. De asemenea, în acest loc vin frecvent studenții care se roagă Sfântului Antonie să-i ajute la examene.

Sfântul Antonie de la Curtea Veche

Sfântul care vă scapă de farmece și blesteme

Sfântul Antonie cel Mare este cel care vă scapă de farmece și blesteme și îi ajută pe cei aflați în rătăcire. Ocrotitor al orfanilor și săracilor, el vă păzește de duhurile rele și le oferă grabnic ajutor celor bolnavi sau persoanelor care nu reușesc să-și întemeieze o familie. Pentru a vă împlini dorințele, trebuie să vă rugați Sfântului Antonie timp de 9 săptămâni și împlinește cele mai mari dorințe.

Rugăciune pentru a dobândi ocrotirea Sfântului Antonie

„Sfinte Antonie, cerescul ocrotitor al celor ce te iubesc și te sfințesc, iată și eu nevrednicul alerg la tine cu evlavie și îmi pun toată încrederea în ocrotirea ta rugându-te să mă ajuți în neputințele, necazurile și durerile mele. Ajută-mă să urmez pilda vieții tale petrecându-mi viața în curățenie, în smerenie și în dragoste față de Dumnezeu și de aproapele meu.

Apară-mă în vremea ispitei și nu mă lăsa să supăr pe Dumnezeul și Ziditorul meu prin căderea în păcat. Numără-mă și pe mine de aici înainte între cinstititorii și ocrotitii Tăi. Vino în ajutorul meu ori de câte ori te voi chema în necazuri și strâmtori și mai cu seamă în ceasul morții mele. Amin. Tatăl Nostru, Născătoare, Mărire și acum, Sfinte Antoane, ajută-mă”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre