Au fost incendii devastatoare, la noi și în întreaga lume. Imaginile cu pomperii din Grecia care s-au luptat cu flăcări care nu mai conteneau au făcut înconjurul lumii. Au fost și ai noștri acolo, să ajute un popor prieten. Dintotdeauna am putut să ne bizuim pe pompierii noștri.
Povestea extraordinară a primei femei-pompier din România
Prima femeie-pompier din România se numește Adela Bâlea. Acum are 60 de ani și a povestit experiența ei din anii comunismului. ”M-am impus prin cunoștințe, am învățat rapid toate procedeele tehnologice”, a povestit ea, la antena3.ro.
Nu i-a fost ușor. La 20 de ani voia să fie profesoară de Chimie. Totuși, datorită rezultatelor excepționale, Adela Balea a fost angajată la pompieri pe prevenirea incendiilor. A întâmpinat multe piedici pentru că era femeie. În 11 ani de activitatea nu a putut avansa în funcție, deși toți recunoșteau competențele ei.
A absolvit facultatea de Chimie şi a fost repartizată în 1979 la Uzina de Apă Grea Drobeta Turnu Severin, uzină care nu era însă construită complet. Aşa că a ajuns în stagiu la Combinatul Chimic Râmnicu Vâlcea. Însă după o vizită a comandantului ISU Bucureşti, destinul i s-a schimbat.
Cum a ajuns pompier
”A fost o întâmplare. Am avut ocazia să mă întâlnesc, acolo la Râmnicu Vâlcea, un șef din comandamentul pompierilor. Și zice. «vino București că am un post», când a auzit că sunt inginer chemist. «Am un post pentru Platforma chimică Șulea»”, a povestit Adela Bâlea.
A aşteptat luni în şir să fie sunată însă telefonul a întârziat pentru că era femeie. Abia în 1981 au angajat-o pentru că lipseau inginerii chimici. Aşa a devenit prima femeie din ţară angajată la pompieri. A lucrat într-o echipă cu peste 30 de bărbaţi.
”Ce să caute fetișcana asta, de 27 de ani, 60 de kg. Însă, dacă nu mă angajau pe mine, pierdeau postul. Și atunci, col Vornicu a zis «Lasʹ o că până în vară pleacă singură. M-am impus prin cunoștințe, am învățat rapid toate procedeele tehnologice. Știam foarte bine legislația în ceea ce privește prevenirea incendiilor. Dacă aveai un eveniment la vremea aceea nu te baga pe neglijență în serviciu, atunci zicea subminarea economiei naționale. 25 de ani nu mai vedeai lumina zilei”, a povestit Adela Bâlea.
Era să o pățească. Se aștepta să ajungă 25 de ani la pușcărie
”A fost un incendiu la Policolor in 1982. A luat foc la secția de vopsele nitro, cele bazate pe nitroceluloză. Erau folosite doar în industria navală și erau în butoaie mari de 200 de kg. Erau puse în curtea secției. Lumea o tăia prin curte, să scurteze drumul. Izbucnește incendiu, un incendiu de proporții. Atunci a fost prima oară când am zis, gata, aici se sfârșește totul pentru mine. Știu că m-au sunat că îmi trimit mașina să mă duc la fabrică. Am întrebat unde. Când am auzit că e vorba de secția nitro, am sunat o pe mama. I-am zis «Vino și pregătește-mi și mie o valiză că 25 de ani nu mă mai vezi»”. Nu a ajuns după gratii pentru că ea își făcuse datoria ca la carte.
După 11 ani de activitate fără alte incidente, Adela Bâlea a dat examen să avanseze ofițer. Când a fost respinsă pentru că era femeie și-a dat demisia. S-a dus la catedră să învele elevii cât de interesantă este disciplina Chimie.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook