William James Sidis vorbea 25 de limbi străine și avea un IQ cu 100 de puncte mai mare decât cel al lui Albert Einstein, dar cel mai inteligent om din lume a vrut doar să-și trăiască viața în izolare. Iată povestea vieții.
Cel mai inteligent om care a trăit vreodată s-a născut în America în anul 1898. Numele său era William James Sidis, iar IQ-ul său a fost estimat în cele din urmă între 250 și 300 (100 fiind normal). Tatăl său, Boris, era un psiholog renumit, în timp ce mama, Sarah, a fost medic. Părinții nu s-au uitat la bani și au cumpărat cărți și hărți pentru a-i încuraja învățarea timpurie. Dar nu aveau nicio idee despre cât de repede va prinde copilul lor prețios.
A citit The New York Times la doar… 18 luni
Un adevărat copil minune, William James Sidis avea doar 18 luni, când a reușit să citească The New York Times. Până la vârsta de șase ani, putea vorbi în mai multe limbi, inclusiv engleză, franceză, germană, rusă, ebraică, turcă și armeană. Ca și cum acest lucru nu ar fi fost suficient de impresionant, Sidis și-a inventat propria limbă în copilărie (deși nu este clar dacă a folosit-o vreodată ca adult).
Tânărul ambițios a scris, de asemenea, poezie, un roman și chiar o constituție pentru o potențială utopie. Sidis a fost acceptat la Universitatea Harvard la umila vârstă de nouă ani. Cu toate acestea, școala nu i-a permis să frecventeze cursurile până la vârsta de 11 ani.
A absolvit Universitatea Harvard la 16 ani
În 1910, pe când era încă student, a ținut o prelegere la Clubul de Matematică de la Harvard pe tema incredibil de complexă a corpurilor cu patru dimensiuni. Prelegerea a fost aproape de neînțeles pentru majoritatea oamenilor, dar pentru cei care au înțeles-o, lecția a fost o revelație. Sidis a absolvit legendara universitate în 1914. Avea doar 16 ani.
IQ-ul său era egal cu cel al trei ființe umane medii la un loc
De-a lungul anilor s-au făcut multe speculații cu privire la IQ-ul lui William Sidis. Orice înregistrare a testelor sale de IQ s-a pierdut în timp, astfel că istoricii din zilele noastre sunt nevoiți să facă estimări. 100 este considerat un scor mediu de IQ, în timp ce sub 70 este adesea văzut ca fiind sub nivelul standard.
Orice peste 130 este considerat înzestrat sau foarte avansat. Printre IQ-urile istorice care au fost analizate invers se numără Albert Einstein cu 160, Leonardo da Vinci cu 180 și Isaac Newton cu 190. În ceea ce-l privește pe William James Sidis, acesta avea un IQ estimat la aproximativ 250-300. Adică Sidis era atât de deștept încât IQ-ul său era egal cu cel al trei ființe umane medii la un loc.
Oamenii nu-l înțelegeau
Dar, în ciuda inteligenței sale, s-a luptat să se integreze într-o lume plină de oameni care nu-l înțelegeau. După ce a absolvit Harvard la vârsta de 16 ani, a declarat reporterilor: „Vreau să trăiesc o viață perfectă. Singura modalitate de a trăi viața perfectă este să o trăiești în izolare. Întotdeauna am urât mulțimile”. Planul băiatului minune a funcționat bine, mai ales pentru o persoană care era deja celebră de atât de mult timp.
Arestat la un marș socialist
Pentru o scurtă perioadă de timp, a predat matematică la Institutul Rice din Houston, Texas. Dar a fost alungat parțial din cauza faptului că era mai tânăr decât mulți dintre studenții săi. William Sidis a stârnit pentru scurt timp controverse când a fost arestat la un marș socialist de 1 Mai din Boston, în 1919. A fost condamnat la 18 luni de închisoare pentru revoltă și agresarea unui ofițer de poliție, dar de fapt nu făcuse niciuna dintre aceste fapte.
„Simpla vedere a unei formule matematice mă îmbolnăvește fizic”
Sidis era hotărât să trăiască într-o singurătate liniștită după ce a avut probleme cu legea. A acceptat o serie de slujbe de jos, cum ar fi munca de contabilitate de nivel inferior. Dar ori de câte ori era recunoscut sau când colegii lui aflau cine este, el demisiona imediat. „Simpla vedere a unei formule matematice mă îmbolnăvește fizic.
Tot ce vreau să fac este să conduc o mașină de adunat, dar nu mă lasă în pace”, s-a plâns acesta. În 1937, Sidis a intrat pentru ultima oară în lumina reflectoarelor când The New Yorker a publicat un articol condescendent despre el. El a decis să îl dea în judecată pentru violarea intimității și calomnie rău intenționată, dar judecătorul a respins cazul.
A murit din cauza unei hemoragii cerebrale la doar 46 de ani
Devenit un clasic în dreptul vieții private, judecătorul a decis că, odată ce o persoană este o figură publică, ea este întotdeauna o figură publică. După ce a pierdut apelul, Sidis, odinioară idolatrizat, nu a mai trăit prea mult. În 1944, William James Sidis a murit din cauza unei hemoragii cerebrale la vârsta de 46 de ani. Găsit de proprietăreasa sa, cel mai inteligent om cunoscut de istoria modernă a părăsit pământul ca un funcționar de birou retras și fără bani.
Sursă foto: allthatsinteresting.com
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook