Un român face istorie la Premiile Grammy, căci nicio altă persoană (nu artist) nu a atins performanțele lui. Are în portofoliu nu mai puțin de 20 de Premii Grammy obținute pentru cea mai buna inginerie de sunet pentru albume sau piese ale unor artiști celebri.
Ultimul astfel de premiu l-a câștigat la ediția din acest weekend, în calitate de inginer de sunet/mixaj la albumul Midnights al lui Taylor Swift (care și-a adjudecat al patrulea Grammy pentru un album din cariera sa muzicală).
Șerban Ghenea este prima persoană (nu artist) care câștigă Premiul Grammy pentru Albumul anului de cinci ori, potrivit Billboard. În traducere, premiul vizează cea mai buna inginerie de sunet pentru un album. Nu-i puțin lucru deloc!
Ghenea a mai fost premiat la această categorie, în trecut, în aceeași calitate, pentru albumele 1989 şi Folklore ale lui Taylor Swift, precum și pentru albumul 25 al lui Adele, respectiv pentru 24K Magic al lui Bruno Mars. V-ați fi gândit că un român lucrează alături de cea mai apreciată și bogată cântăreață americană a momentului?
Românul Șerban Ghenea face istorie la Premiile Grammy
Şerban Ghenea este inginer de sunet și mixaj, câștigător a 20 Premii Grammy şi a trei Premii Latin Grammy. Pe pagina oficială Grammy.com este menționat că, pe lângă cele 20 de premii adjudecate, românul are și 45 de nominalizări.
A mixat piese pentru artiști precum Michael Jackson, Janet Jackson, Beyoncé, Justin Timberlake, Usher, Bjork, Thirty Seconds to Mars, Faith Hill, Carrie Underwood, Jewel, Santana, Ozomatli, Shakira, Jill Scott, Floetry, Musiq Soulchild, Taio Cruz, Rod Stewart, Dave Matthews Band, The All American Rejects, One Republic şi Beck.
În toată cariera sa, Şerban a mixat 553 de albume, peste 700 de single-uri inclusiv albume No. 1 și hituri pentru Taylor Swift, Bruno Mars, Kelly Clarkson, Katy Perry, Ke$ha, Britney Spears, Black Eyes Peas, The Fray, Train, Lifehouse, Weezer, The Hives, Maroon 5, Avril Lavigne, Gavin Degraw, P!nk, Rihanna, Ellie Goulding, Keith Urban. Cel mai recent proiect în care e implicat este piesa Angry a trupei The Rolling Stones.
A fost supranumit „autorul de hituri”
În vârstă de 54 de ani, Șerban Ghenea este un inginer de sunet și mixer româno-american. El s-a născut în București, în anul 1969. Avea doar 7 ani când familia sa a decis să emigreze, mutându-se în Canada și stabilindu-se la Montréal. Șerban Ghenea a studiat la John Abbott College, Concordia University, și mai apoi la Universitatea McGill din capitala Quebecului.
Ulterior s-a mutat în America, unde și trăiește în prezent. E căsătorit de aproape 30 de ani și are un fiu care îi calcă pe urme. Compania sa, MixStar Studios ( în care mai are un asociat) activează în Virginia Beach. Șerban este unul dintre cei mai prolifici ingineri de sunet din lume. A fost supranumit „autorul de hituri”. A reușit să transmită „microbul” muzical și către fiul său, Alex, care, în ultimii ani lucrează cot la cot alături de părintele său.
A intrat la concurență cu fiul, la Premiile Grammy din acest an
Alex, în vârstă de 28 de ani, și-a asumat calea aceasta și statutul de stea în ascensiune, încă de la 15 ani când a remixat, cu un succes răsunător, piesa Better Than I Know Myself a lui Adam Lambert. Asta se întâmpla în 2012. De atunci a acumulat un CV de credite de succes cu Ariana Grande, Khalid, Blackbear, P!nk, Katy Perry și Selena Gomez, arată Bilboard.
În prezent, cei doi bărbați Ghenea – care se ocupă de proiecte în mod independent, deși cântăresc informal, fiecare, munca celuilalt – au sediul la MixStar Studios, o companie privată din Virginia Beach, Virginia, operată de Șerban și alt inginer câștigător de Grammy, John Hanes.
Mai trebuie spus că la premiile Grammy din acest an, cei doi Ghenea au acumulat opt nominalizări – inclusiv nominalizări concurente (două pentru Șerban, una pentru Alex) la noua categorie – Cea mai bună înregistrare pop dance.
Sursa foto: Grammy.com, Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook