Deși se spune că delicioasa salată de boeuf ar fi invenția francezilor, adevărul e cu totul altul. Preparatul a apărut pentru prima dată în 1860, în Rusia și este opera unui bucătar din Belgia. Iată interesanta poveste.
Povestea salatei de boeuf a început în luxosul hotel Hermitage din Moscova
Hermitage a fost unul dintre primele restaurante chic din Moscova, echivalentul unui restaurant de cinci stele din zilele noastre. Restaurantul era luxos, cu porțelan de Limoges importat direct din Franța, un serviciu Sèvres care ar fi fost al lui Napoleon al III-lea, camere private pentru petreceri, o orchestră țigănească…
Reputația sa s-a extins în toată Rusia, iar elita venea acolo seara, după ce viziona piese de teatru, pentru a petrece până dimineață, consumând vin și vodcă, băuturi ce însoțeau mâncărurile rafinate ale lui Lucien Olivier.
Preparatul original includea ingrediente sofisticate
Lucian Olivier, un extraordinar specialist în gastronomie belgian care a inventat rețeta de salată de boeuf, conducea bucătăria hotelului Hermitage. Niciodată nu s-a descoperit cu adevărat ce avea în compoziție un asemenea preparat delicios, pentru că bucătarul își ținea rețeta la secret.
Se cunoaște însă faptul că printre ingredientele sofisticate folosite se numărau fazanul, caviarul, limba de vițel, crabi, rață afumată, salată, capere și multe alte bunătăți. În ceea ce privește dressing-ul, bucătarul Olivier a ales o maioneză deosebită, realizată din oțet, muștar și ulei, plus alte ingrediente secrete până în zilele noastre.
Bucătarul Ivan Ivanov a furat o parte din rețetă
Chiar dacă Olivier avea grijă ca rețeta să nu ajungă la nimeni, iar salata era pregătită doar alături de cei mai de încredere oameni, ajutorul său, bucătarul Ivan Ivanov a reușit să fure denumirea câtorva ingrediente.
După ce a plecat de la restaurantul Hermitage, Ivanov a făcut „salata Stolicinaia”, pe care a servit-o la Hotel Moskva, dar niciodată nu a reușit să-l întreacă pe celebrul bucătar Lucien Olivier. Acesta s-a stins la doar 45 de ani, în anul 1883, fără să spună nimănui secretul inegalabilei sale rețete. Ulterior, salata a suferit transformări, preparatul fiind adaptat în diverse colțuri ale lumii.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook
- Documentul pe care trebuie să-l verifice toți șoferii. Amenzile sunt mari în 2025
- Situația în care plata pensiei se suspendă. Documentul care trebuie trimis până pe 31 martie
- Persoanele cu această GRUPĂ de SÂNGE sunt mai expuse riscului unor bolilor grave!
- Pensiile ajung cu întârziere în februarie. Care este cauza
- Limită la bancomat. Regulă pentru românii care retrag bani cash de la ATM
- Se dau 1500 de lei ajutor de la stat pentru motorină sau benzină! Trebuie să completezi o cerere ca să te î...
- Călin Georgescu, favorit în ultimul sondaj realizat de CURS
- Ultima apariție a Ronei Hartner. Își pregătise deja locul de veci
- Parada posterioarelor bombate! Imagini de neratat cu cei mai strâmți colanți din România
- Pulpe de pui la cuptor -bune de te lingi pe degete! Rețeta simplă și delicioasă
- Cine este femeia care îi este alături lui Mihai Neșu: De când am cunoscut-o, viața mea s-a sch...