Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea necunoscută a celebrei salate de boeuf. Deliciosul preparat a apărut în Rusia anilor 1860

Povestea necunoscută a celebrei salate de boeuf. Deliciosul preparat a apărut în Rusia anilor 1860
Nu există masă de sărbătoare a românilor unde la loc de cinste să nu fie un platou cu delicioasa salată de boeuf. Dar câți dintre noi știm că aceasta își are originea în Rusia anilor 1860? Povestea primei rețete a fost păstrată în mare secret.

Deși se spune că delicioasa salată de boeuf ar fi invenția francezilor, adevărul e cu totul altul. Preparatul a apărut pentru prima dată în 1860, în Rusia și este opera unui bucătar din Belgia. Iată interesanta poveste.

Povestea salatei de boeuf a început în luxosul hotel Hermitage din Moscova

Hermitage a fost unul dintre primele restaurante chic din Moscova, echivalentul unui restaurant de cinci stele din zilele noastre. Restaurantul era luxos, cu porțelan de Limoges importat direct din Franța, un serviciu Sèvres care ar fi fost al lui Napoleon al III-lea, camere private pentru petreceri, o orchestră țigănească…

Reputația sa s-a extins în toată Rusia, iar elita venea acolo seara, după ce viziona piese de teatru, pentru a petrece până dimineață, consumând vin și vodcă, băuturi ce însoțeau mâncărurile rafinate ale lui Lucien Olivier.

Preparatul original includea ingrediente sofisticate

Povestea necunoscută a celebrei salate de boeuf. Deliciosul preparat a apărut în Rusia anilor 1860
Celebrul restaurant Hermitage din Moscova. Sursă foto: cookontheways.com

Lucian Olivier, un extraordinar specialist în gastronomie belgian care a inventat rețeta de salată de boeuf, conducea bucătăria hotelului Hermitage. Niciodată nu s-a descoperit cu adevărat ce avea în compoziție un asemenea preparat delicios, pentru că bucătarul își ținea rețeta la secret.

Se cunoaște însă faptul că printre ingredientele sofisticate folosite se numărau fazanul, caviarul, limba de vițel, crabi, rață afumată, salată, capere și multe alte bunătăți. În ceea ce privește dressing-ul, bucătarul Olivier a ales o maioneză deosebită, realizată din oțet, muștar și ulei, plus alte ingrediente secrete până în zilele noastre.

Bucătarul Ivan Ivanov a furat o parte din rețetă

Chiar dacă Olivier avea grijă ca rețeta să nu ajungă la nimeni, iar salata era pregătită doar alături de cei mai de încredere oameni, ajutorul său, bucătarul Ivan Ivanov a reușit să fure denumirea câtorva ingrediente.

După ce a plecat de la restaurantul Hermitage, Ivanov a făcut „salata Stolicinaia”, pe care a servit-o la Hotel Moskva, dar niciodată nu a reușit să-l întreacă pe celebrul bucătar Lucien Olivier. Acesta s-a stins la doar 45 de ani, în anul 1883, fără să spună nimănui secretul inegalabilei sale rețete. Ulterior, salata a suferit transformări, preparatul fiind adaptat în diverse colțuri ale lumii.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri