Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea „Răzbunătorului din Alaska”, vânătorul de pedofili. Bărbatul face ani grei de închisoare deși milioane de oameni susțin că e un erou

Povestea „Răzbunătorului din Alaska”, vânătorul de pedofili. Bărbatul face ani grei de închisoare deși milioane de oameni susțin că e un erou
Victimă a abuzurilor sexuale și fizice din copilărie, când a devenit adult, Jason Vukovich a decis să se răzbune pe agresorii sexuali devenind un vânător de pedofili. El a devenit cunoscut sub numele de „Răzbunătorul din Alaska”.

Totul a început în 2016, când Jason Vukovich a dat de urma mai multor agresori sexuali înscriși în registrul public al țării. I-a atacat pur și simplu. Ulterior, Vukovich a declarat că a simțit o „dorință copleșitoare de a acționa” din cauza propriului său trecut, plin de abuzuri din partea tatălui său adoptiv.

Tatăl vitreg l-a molestat pe toată perioada copilăriei

Născut în Anchorage, Alaska, la 25 iunie 1975, dintr-o mamă singură, Jason Vukovich a fost adoptat ulterior de noul soț al mamei sale, Larry Lee Fulton. Dar, în loc să fie tutorele său, Fulton a devenit abuzatorul lui Vukovich.

„Ambii mei părinți erau creștini devotați și ne-au făcut să participăm la toate slujbele bisericești disponibile, două sau trei în fiecare săptămână”, a scris ulterior Vukovich într-o scrisoare către Anchorage Daily News. „Așa că vă puteți imagina groaza și confuzia pe care am trăit-o când acest bărbat care m-a adoptat a început să folosească sesiunile de rugăciune nocturne și târzii pentru a mă molesta”.

Jason Vukovich a fost, în copilărie, o victimă a abuzului sexual.

Pe lângă abuzul sexual, Fulton a folosit violența împotriva lui Vukovich. L-a bătut pe copil cu bucăți de lemn și l-a lovit nemilos cu curele. Ani mai târziu, la procesul lui Vukovich, fratele său a depus mărturie despre ceea ce au suferit când erau mici: „Ne rostogoleam pe paturile suprapuse și eram lipiți de perete, a spus Joel Fulton. Treaba mea era să mă duc primul, ca să-l lase pe Jason în pace”.

Tatăl lor a fost condamnat pentru abuz asupra unui minor, în 1989, dar nu a făcut închisoare și, potrivit lui Vukovich, nimeni nu a venit vreodată să verifice familia după aceea.

Abuzat constant de tatăl vitreg, la 16 ani a fugit de acasă

Coșmarul a continuat până când Vukovich a împlinit 16 ani, moment în care el și fratele său au fugit. Fiind încă minor, Vukovich s-a mutat în statul Washington. Fără acte de identitate sau resurse financiare, a recurs la furturi pentru a supraviețui și astfel și-a făcut un cazier la polițiștii locali. Vukovich a recunoscut că descinderea sa în infracționalitate se înscrie într-un ciclu de ură de sine care a început în timpul abuzurilor din copilărie: „Percepția mea asupra propriei persoane era că sunt lipsit de valoare, un gunoi… Bazele puse în tinerețe nu au dispărut niciodată”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Veronyx Phoenix (@psychic0strawberry)


A ajuns să aibă un cazier judiciar care se întindea din Washington și Oregon până în Idaho, Montana și California. În jurul anului 2008, s-a mutat înapoi acasă, în Alaska. Acolo, a adunat o serie de acuzații penale, inclusiv furt, posesie de substanțe intrezise și agresarea soției sale de atunci, faptă pe care Vukovich, însă, o neagă. În 2016, traumele netratate din copilărie ale lui Vukovich au atins punctul de fierbere. El a început să citească registrul infractorilor sexuali din Alaska și a decis să devină un altfel de justițiar.

A atacat perverșii din Alaska

În iunie 2016, Jason Vukovich a căutat trei bărbați care figurau în registrul infractorilor sexuali din Alaska pentru infracțiuni legate de copii. Ținând în mână un carnețel plin cu numele și adresele pedofililor pe care i-a găsit în indexul public, Vukovich a vizat locuințele lui Charles Albee, Andres Barbosa și Wesley Demarest.

Răzbunătorul din Alaska a bătut prima dată la ușa lui Albee, în dimineața zilei de 24 iunie 2016. L-a împins pe bărbatul de 68 de ani înăuntru și i-a ordonat să se așeze pe patul său. Vukovich l-a lovit pe Albee de mai multe ori peste față și i-a spus cum i-a găsit adresa, dar și că știa la ce orori a supus copiii. Apoi Vukovich l-a jefuit pur și simplu și a plecat.

Mii de oameni cer eliberarea condiționată a Răzbunătorului din Alaska

Două zile mai târziu, Vukovich a folosit aceeași metodă pentru a intra în casa lui Barbosa. De data aceasta, însă, a apărut la ora 4 dimineața și a adus două femei pentru a-l ajuta. Vukovich l-a amenințat pe pedofilul în vârstă de 25 de ani cu un ciocan, i-a spus să se așeze și „l-a lovit cu pumnul în față” înainte de a avertiza că îi va „sparge fața”.

Un memorandum ulterior privind cauțiunea a dezvăluit că Vukovich a declarat că se afla acolo „pentru a colecta ceea ce Barbosa datora”.

Una dintre cele două femei a filmat incidentul cu telefonul mobil. Vukovich și cealaltă femeie l-au jefuit pe Barbosa și au furat mai multe obiecte, inclusiv camionul bărbatului.

Ultima victimă a rămas cu sechele pe viață

A treia oară când Vukovich s-a dus după una dintre țintele sale, violența a atins alte dimensiuni.

Demarest a auzit pe cineva intrând prin efracție în locuința sa în jurul orei 1 noaptea. Încă o dată, Vukovich a bătut la ușă și apoi a intrat cu forța înăuntru.

„Mi-a spus să mă întind pe pat, iar eu am refuzat”, și-a amintit Demarest. „Mi-a spus: în genunchi!”, apoi Vukovich l-a lovit pe Demarest în față cu ciocanul. În timpul agresiunii, Vukovich i-a spus victimei sale: „Sunt un înger răzbunător. Voi face dreptate pentru oamenii pe care i-ai rănit”.

Jason Vukovich a furat mai multe obiecte, inclusiv un laptop, și a fugit.

Pedofilul a cerut ajutorul poliției

Trezindu-se în propriul sânge, Demarest a sunat la poliție. Nu a durat mult până când autoritățile l-au găsit pe făptaș, deoarece Vukovich stătea în Honda Civic-ul său din apropiere cu un ciocan, bunuri furate și un carnețel care conținea numele celor trei victime ale agresiunii.

Jason Vukovich a fost arestat pe loc și ulterior condamnat pentru 18 capete de acuzare pentru agresiune, jaf, tâlhărie și furt. Inițial, el a pledat nevinovat, dar a ales în schimb să facă o înțelegere cu acuzarea.

În final, Vukovich a pledat vinovat de tentativă de atac de gradul întâi și de o acuzație consolidată de jaf de gradul întâi. În schimb, procurorii au respins peste o duzină de acuzații suplimentare. Acest lucru a dus la condamnarea sa în 2018 la 28 de ani de închisoare, cu cinci ani cu suspendare și alți cinci ani în regim de probațiune.

În scrisoarea sa din 2017 către Anchorage Daily News, Vukovich și-a clarificat motivațiile brutale și regretele. „M-am gândit la experiențele mele din copilărie… Am luat problema în propriile mâini și am atacat trei pedofili, a scris el. Dacă v-ați pierdut deja tinerețea, ca mine, din cauza unui abuzator de copii, vă rog să nu vă aruncați prezentul și viitorul la gunoi prin comiterea unor acte de violență”.

Fanii lui Vukovich cer eliberarea lui din penitenciar

Vukovich a făcut apel la sentința sa pe motiv că tulburarea sa de stres post-traumatic ar trebui să fie considerată un factor atenuant în cazul său, dar a pierdut cazul în octombrie 2020. În ciuda statutului său de erou în rândul unor locuitori din Alaska, judecătorul a decis: „Vigilantismul nu va fi acceptat în societatea noastră”.

În prezent, Jason Vukovich a fost condamnat în 2018 la 28 de ani de închisoare, dintre care cinci cu suspendare.

Aflat acum în închisoare, Răzbunătorul din Alaska și-a denunțat public acțiunile și a îndemnat victimele ca el să caute mai degrabă terapie decât răzbunare. Unul dintre bărbații pe care i-a atacat a declarat că Vukovich ar trebui să-și ispășească integral pedeapsa cu închisoarea, în timp ce alții au cerut eliberarea sa.

Ultima victimă a lui Jason Vukovich, Wesley Demarest, și-a exprimat public ușurarea că Vukovich se află în spatele gratiilor, adăugând că ar fi preferat ca Vukovich „să nu se plimbe liber cât timp eu sunt în viață”.

Această imagine a înduioșat lumea întreagă. Jason Vukovich îi zâmbește fratelui său, și el molestat sexual de părinți, asigurându-l că totul o să fie bine, chiar dacă va petrece zeci de ani în spatele gratiilor.

Milioane de oameni din întreaga lume cer eliberarea „Răzbunătorului din Alaska”

Acum, în vârstă de 70 de ani, Demarest se chinuie să formeze propoziții coerente. De asemenea, și-a pierdut locul de muncă în urma traumatismului cranio-cerebral pe care l-a suferit ca urmare a atacului lui Vukovich. Între timp, avocatul lui Vukovich, Ember Tilton, împărtășește părerea miilor de oameni care și-au promis sprijinul pentru clientul său pe mai multe site-uri de petiții online care pledează pentru eliberarea acestuia. Pentru ei, este puțin probabil ca ciclicitatea violenței și a traumelor să se încheie prin menținerea în închisoare a victimelor devenite infractori.

„Nu cred că trebuie să fie pedepsit”, a declarat Tilton. „El a fost deja pedepsit. Toată chestia asta a început ca o pedeapsă a unui copil care nu merita să fie tratat în acest fel”. Jason Vukovich i-a îndemnat și pe alții care au fost victime ale abuzurilor sexuale în copilărie să caute pacea interioară și să respingă pornirea de a-și face singuri dreptate.

„Mi-am început sentința pe viață cu mulți, mulți ani în urmă, aceasta mi-a fost dată de un ignorant, plin de ură, un substitut sărac pentru un tată”, a scris el. „Acum o să pierd cea mai mare parte a restului vieții mele din cauza unei decizii de a mă răzbuna pe oameni ca el. Pentru toți cei care au suferit ca mine, iubiți-vă pe voi înșivă și pe cei din jurul vostru, aceasta este cu adevărat singura cale de a merge mai departe”.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre