Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea uimitoare a gemenilor de 330 și 420 de grame, cei mai mici prematuri din lume. Cum arată acum, la doi ani. Foto

Povestea uimitoare a gemenilor de 330 și 420 de grame, cei mai mici prematuri din lume. Cum arată acum, la doi ani. Foto
Cei mai prematuri gemeni din lume au ajuns la vârsta de doi ani. Povestea lor este uimitoare, căci nimeni nu le dădea vreo șansă de viață, atunci când s-au născut cu doar puțin peste 300 și ceva de grame greutate.

Când Shakina Rajendram a dat naștere gemenilor Adiah şi Adrial în Ontario (Canada) în 2022, medicii canadieni nu le-au dat micuților nicio șansă de viață. Bebelușii se născuseră după o sarcină de doar 22 de săptămâni și erau oficial cei mai prematuri din lume. Divinitatea avea însă alte planuri, căci de atunci au trecut doi ani, iar gemenii cresc văzând cu ochii, la fel ca niște copii normali. 

Anul trecut, micuții au intrat și în cartea recordurilor: „Când am început să am contracţii, spitalul în care eram internată a refuzat să îi ţină în viaţă pe bebeluşi şi, practic, i-a lăsat să moară”, a declarat mama lor, Shakina Rajendram pentru oficialii de la Guinness. 

Gemenii au fost în pericol de a nu primi îngrijiri medicale 

În a doua zi de travaliu, medicii i-au spus mămicii că dacă gemenii se nasc înainte de 22 de săptămâni, nu vor primi nici un fel de îngrijire. Asta pentru că majoritatea spitalelor din lume nu încearcă să îi salveze pe bebeluşii care se nasc înainte de 24-26 de săptămâni de sarcină.

Gemenii s-au născut la 22 de săptămâni, iar medicii nu le dădeau mari șanse
Foto: Facebook

Shakina a sfidat însă absolut toate șansele și, în ciuda unei hemoragii puternice, a reușit să amâne momentul nașterii cu câteva ore, pentru a depăși oficial cele 22 de săptămâni. În cele din urmă, apa i s-a rupt la 15 minute după miezul nopţii şi, două ore mai târziu, „gemenii au venit pe lume şi au fost reanimaţi cu succes”. Unul avea 330 de grame, celălalt 420 g.

Bebelușii au stat în spital șase luni

După naștere, bebelușii au fost nevoiți să rămână internați încă șase luni şi au supravieţuit mai multor complicaţii medicale, inclusiv unei hemoragii cerebrale şi unei septicemii. Ulterior însă, lucrurile au început să se stabilizeze. Shakina mărturisea în urmă cu 1 an că micuţa Adiah avea o greutate de peste 18 ori mai mare decât cea pe care o avea la naştere, dar și că este un copil normal: „Este un bebeluş extrem de fericit şi de social, zâmbeşte tot timpul. E foarte vorbăreaţă şi poate avea ‘discuţii’ cu noi şi cu jucăriile sale timp de ore întregi”, a declarat Shakina Rajendram.

Gemenii aveau în acestă poză un an. Au acum 2 ani și sunt doi copii absolut normali
Foto: Facebook

Despre Adrial, celălalt bebeluș, mămica a spus că acesta a revenit de două ori la spital pe fondul unor complicații respiratorii, însă situația s-a îmbunătățit ulterior simțitor, iar micuțul este este „observator, atent şi inteligent”.

La doi ani, gemenii sunt ca doi copii normali

La doi ani de la nașterea complicată, Shakina poate să răsufle ușurată. În pozele pe care aceasta le-a împărtășit pe contul ei de pe rețeaua de socializare Facebook, se poate observa că micuții sunt doi copii absolut normali, zâmbitori și sănătoși. 

Micuții zâmbesc în majoritatea pozelor
Foto: Facebook

Mai mult decât atât, gemenii zâmbesc în majoritatea pozelor, ceea ce demonstrează că sunt fericiți și veseli, așa cum este orice copil la vârsta de 2 ani, atunci când începe să descopere lumea și mediul înconjurător. Gemenii au fost trimiși la diferiți specialiști, inclusiv un logoped, un fizioterapeut și un terapeut ocupațional, și continuă să primească sprijin în mod constant.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre