Simona Ionescu / Redactor Șef

Prima și singura persoană înmormântată pe Lună. Rămășițele, duse cu nava spațială Lunar Prospector

Prima și singura persoană înmormântată pe Lună. Rămășițele, duse cu nava spațială Lunar Prospector
Dr. Eugene Shoemaker, un pionier al științei planetare și un fondator al astrogeologiei este prima și singura persoană care a fost înmormântată pe Lună. Cenușa sa a ajuns acolo cu nava spațială Lunar Prospector la 31 iulie 1999.

În ciuda numărului mare de oameni care au pășit pe Lună, există o singură persoană care a fost îngropată pe singurul satelit al Pământului: dr. Eugene Shoemaker.

Eugene Shoemaker a fondat Programul de cercetare astrogeologică din cadrul Serviciului geologic al Statelor Unite

Chiar și privitorii ocazionali ai stelelor vor recunoaște probabil numele lui Shoemaker de la celebra cometă Shoemaker-Levy 9 care a lovit Jupiter în 1994. Cometa, pe care Shoemaker a descoperit-o împreună cu soția sa Carolyn, alături de David Levy, a fost remarcabilă deoarece a marcat prima dată când oamenii au putut fi martorii unei coliziuni planetare.

Prăbușirea a atras atenție de mult atenția încât un orășel din Wyoming a amenajat o pistă de aterizare intergalactică pentru a primi orice potențial refugiat de pe Jupiter, iar Shoemaker a devenit un nume cunoscut.
Shoemaker s-a bucurat de o carieră celebră, combinând disciplina sa principală, geologia, cu aplicații mai mult astronomice, contribuind la crearea domeniului științei planetare.

El a studiat o serie de cratere de pe Pământ și, la începutul anilor 1960, a fondat Programul de cercetare astrogeologică din cadrul Serviciului geologic al Statelor Unite. Shoemaker și-a folosit cunoștințele pentru a instrui o serie de astronauți din misiunea Apollo cu privire la ceea ce se puteau aștepta să găsească pe suprafața Lunii, în ceea ce privește terenul.

Shoemaker a murit într-un accident de mașină în timp ce explora un crater de meteoriți în Australia

Viața sa fascinantă s-a încheiat brusc la 18 iulie 1997, când a murit într-un accident de mașină în timp ce explora un crater de meteoriți în Australia. Dar chiar și în moarte, după cum s-a dovedit, călătoria sa era departe de a se fi încheiat.
A apărut Celestis, prima companie care a efectuat cu succes zboruri spațiale comemorative. „Prima noastră lansare a fost în aprilie 1997, din Insulele Canare.

A vrut să devină astronaut, dar a fost descalificat din motive medicale

Singurul om înmormântat pe Lună

Am zburat cu 24 de persoane în ceea ce noi numim Zborul fondatorului”, a spus Charles Chafer, CEO și cofondator al Celestis.  O colegă apropiată a lui Shoemaker, Carolyn Porco, a decis să încerce să-l ducă în sfârșit pe Luna pe omul de știință decedat, care și-a dorit să devină astronaut în viață, dar a fost descalificat din motive medicale.

Din fericire, NASA a apreciat, de asemenea, ideea de a-l onora pe Shoemaker prin aducerea cenușii sale până la suprafața lunară, și au apelat la Celestis.

Înmormântare revoluționară

„Am primit un telefon. Un bun prieten de-al meu, Ed Heffernan, era șeful de personal și legătura legislativă pentru NASA”, spune Chafer. Heffernan l-a întrebat pe Chafer dacă Celestis ar putea lucra cu ei pentru a găsi o modalitate de a duce o parte din rămășițele lui Shoemaker pe suprafața Lunii, deoarece NASA nu se ocupa cu îngroparea oamenilor.

Chafer a fost interesat, bineînțeles, dar a vrut să se asigure că această înmormântare revoluționară va stabili un precedent pentru funeraliile viitoare din afara planetei. „Am spus că vreau să fie un contract care să fie cumpărat de la noi. Cred că le-am perceput costul capsulei pe care am trimis-o în Arizona”, a menționat Chafer, care a menționat că prețul s-a ridicat în jurul sumei de 600 de dolari.

Ce scria pe bucata de folie de alamă care a învelit cenușa doctorului

La 6 ianuarie 1998, nava Lunar Prospector a NASA a decolat spre polul sudic al Lunii, căutând gheață și transportând o uncie din cenușa lui Shoemaker. Potrivit unui site memorial, cenușa a fost transportată într-o capsulă de policarbonat furnizată de Celestis.

Aceasta a fost învelită într-o bucată de folie de alamă, pe care au fost gravate cu laser numele și datele vieții lui Shoamaker peste o imagine a cometei Hale-Bopp, o imagine a craterului Meteor din Arizona, unde a antrenat astronauții Apollo, și un citat din Romeo și Julieta.

La 31 iulie 1999, misiunea s-a încheiat când NASA a prăbușit în mod deliberat nava pe suprafața Lunii, luându-l pe Shoemaker cu ea și făcând din el prima și singura persoană care a fost îngropată în afara lumii.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre