Simona Ionescu / Redactor Șef

Incredibila poveste a lui Charles Joughin. Brutarul de pe Titanic a fost ultima persoană care s-a aruncat în apă

Incredibila poveste a lui Charles Joughin. Brutarul de pe Titanic a fost ultima persoană care s-a aruncat în apă
Grație unei constituții puternice și a unei licori „magice”, brutarul Charles Joughin a supraviețuit aproape trei ore în frigul din Atlanticul de Nord după ce Titanicul s-a scufundat.

Charles Joughin a fost, probabil, ultima persoană aflată la bordul Titanicului atunci când acesta s-a scufundat în apele friguroase ale Atlanticului de Nord la 15 aprilie 1912. Cu toate acestea, brutarul șef al navei a supraviețuit ore întregi la temperaturi sub zero grade până când a găsit o barcă de salvare. L-ar fi salvat o licoare „magică”.

A început să lucreze pe nave la doar 11 ani

Cum a reușit Charles Joughin să rămână atât de calm și să trăiască unul dintre cele mai mari dezastre din istorie? Născut în Birkenhead, Anglia, în 1878, Charles Joughin a auzit chemarea oceanului de la o vârstă fragedă. Mergând pe urmele a doi dintre frații săi, care se înrolaseră amândoi în Marina Regală, Joughin a început să lucreze la bordul navelor la vârsta de 11 ani. Cariera sa maritimă l-a condus în cele din urmă la un post pe Titanic, unde lucra ca șef de patiserie când legendarul vas s-a lovit de un iceberg în seara zilei de 14 aprilie 1912.

Cum a reușit să supraviețuiască bucătarul de pe Titanic

A luat cu el pâine pentru a se asigura că oamenii din bărcile de salvare vor avea hrană

Trezit în urma coliziunii, Joughin, în loc să intre în panică, și-a dat seama imediat ce s-a întâmplat și a preluat controlul situației. Primul său ordin de zi a fost să le spună brutarilor aflați sub supravegherea sa să aducă peste 50 de pâini pe punte pentru a se asigura că toți cei din bărcile de salvare vor avea hrană pentru a rezista până când vor fi salvați.

În timp ce apa înghețată intra în navă și majoritatea oamenilor erau în panică, Charles Joughin s-a întors calm în camera sa și a băut un pahar de whisky. Apoi s-a îndreptat către barca de salvare. Dar, în loc să se urce, a ajutat un grup de bărbați să forțeze femeile și copiii să ajungă în bărci, salvându-le probabil viața. În acest moment, nava care se scufunda era în mare parte goală de bărci de salvare.

Minunea din paharul cu whisky

După ce a renunțat la locul său, brutarul s-a întors din nou în camera sa pentru o altă doză de băutură, aparent nefiind deranjat de apa care umplea cabina. Apoi, s-a îndreptat spre partea superioară și a început să arunce peste bord șezlonguri, în speranța că nefericiții care nu reușiseră să ajungă în bărcile de salvare se vor putea agăța de ele și vor rămâne în viață.

După nenorocirea de pe Titanic, brutarul a revenit pe mare

După o ultimă întoarcere sub punte în cămară pentru un pahar cu băutură, Joughin a auzit o „prăbușire ca și cum ceva s-ar fi îndoit”. Era de fapt sunetul Titanicului care se rupea în două din cauza presiunii uriașe.

Ultima persoană care a intrat în apele reci ale Titanicului

În ciuda faptului că acest moment trebuie să fi părut terifiant pentru toți cei care au rămas pe navă, Joughin a explicat mai târziu că pentru el „nu a fost un șoc mare sau ceva de genul acesta”. Joughin s-a îndreptat imediat spre pupa navei și s-a agățat de balustradă. În ultimele clipe, în timp ce nava se scufunda, el și-a strâns centura de salvare, și-a mutat câteva obiecte din buzunare și a stat calm „întrebându-se ce să facă în continuare când se va duce”.

În jurul orei 2:20, jumătatea rămasă a Titanicului a ajuns la verticală și s-a scufundat în adâncuri, Joughin fiind una dintre, dacă nu chiar ultima persoană care a intrat în apa rece a Atlanticului.

Supraviețuirea în apele friguroase

Marii majorități a oamenilor, intrarea în apa de -2°C le-a provocat un șoc rece imediat. După cum și-a amintit Charles Lightoller, al doilea ofițer al Titanicului: „Lovirea apei a fost ca și cum o mie de cuțite ar fi fost înfipte în corp”.

De fapt, acest șoc imediat și panica care a urmat au fost suficiente pentru ca mulți oameni să se înece în câteva minute sau să piardă atât de multă căldură corporală încât să nu supraviețuiască mult timp. Dar nu a fost cazul lui Joughin. Puternicul înotător a intrat în apă cu calmul său caracteristic. „Pur și simplu vâsleam și călcam în apă”, a declarat el mai târziu.

Brutarul a fost ultima persoană care a fost pe Titanic

O barcă de salvare i-a salvat viața

Joughin a continuat să rămână pe linia de plutire pentru o perioadă remarcabilă de două ore și jumătate în apa înghețată. În cele din urmă, când au apărut primele raze de soare, a reușit să vadă o barcă de salvare răsturnată și s-a îndreptat spre ea. Acea barca de salvare răsturnată a ajutat la menținerea în viață a lui Charles Joughin. La scurt timp după aceea, supraviețuitorii de pe Titanic au fost salvați de nava RMS Carpathia. În afară de picioarele umflate, brutarul nu a prezentat niciun semn de rănire din timpul petrecut în apă.

Nenorocirea de pe Titanic nu l-a speriat, a revenit pe mare

Pentru mulți oameni, supraviețuirea unui naufragiu traumatizant care a costat peste o mie de vieți ar fi fost suficientă pentru a se asigura că nu se vor mai urca niciodată într-o barcă cu vâsle. Charles Joughin nu a fost speriat. Când a izbucnit Primul Război Mondial, s-a înrolat în Marina Comercială și s-a întors imediat la bucătărie pe mare.

După destule aventuri acvatice, a murit în 1956, la vârsta de 78 de ani. Personajul său a fost ulterior portretizat în filmul din 1958 „A Night to Remember”, în superproducția „Titanic” din 1997, unul dintre filmele cu cele mai mari încasări din toate timpurile, și în emisiunea „TV Drunk History”. Nimeni nu-și poate explica cum a reușit bucătarul să supraviețuiască. Poate faptul că nu a intrat în panică a fost cheia, sau alcoolul a fost cel care i-a sporit curajul.

Sursă foto: allthatsinteresting.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre