A trebuit să treacă un sfert de veac de la premieră pentru ca adevărul privind trucurile ieftine folosit pe platourile de filmare ale filmului Titanic să iasă la iveală. Regizorul James Cameron, acum în vârstă de 69 de ani, a vorbit deschis despre nuanțele realizării blockbuster-ului din 1997 și despre provocările cu care s-a confruntat în timp ce oficialii studioului erau panicați din cauza bugetului exorbitant cheltuit cu producția lungmetrajului. În final, efortul le-a fost răsplătit, cu cifre record de box office și cele 11 premii Oscar.
Categorii câștigate: cea mai bună imagine, cel mai bun regizor, cea mai bună regie artistică, cel mai bun film, cel mai bun design vestimentar, cel mai bun montaj, cea mai bună coloană sonoră, cel mai bun cântec original, cel mai bun sunet, cel mai bun montaj de efecte sonore, cele mai bune efecte vizuale.
Incluzând relansările din 2012, 2017 și 2023, Titanic a câștigat un total mondial de 2,25 miliarde de dolari. A devenit filmul cu cele mai mari încasări din toate timpurile în 1998, și a rămas pe primul loc timp de 12 ani, până când Avatar (2009), scris și regizat tot de Cameron, l-a surclasat în 2010.
Trucurile ieftine folosite pe platourile de filmare de la Titanic
Cineastul a spus că a trebuit să ia măsuri speciale în timpul filmărilor, deoarece bugetul filmului crescuse la cel mai mare nivel de la acea vreme, însumând în final 200 de milioane de dolari. Regizorul Titanicului a discutat săptămâna aceasta cu Los Angeles Times despre trucurile ieftine pe care le-a pus în practică pentru a menține costurile cu producția la suma oricum exorbitantă de 200 de milioane de dolari și pentru a nu o depăși.
Regizorul premiat cu Oscar a punctat că a trebuit să ia măsuri speciale, deoarece bugetul filmului cu Leonardo DiCaprio și Kate Winslet ajunsese la un nivel al cheltuielilor pe care în anii 1990 nu le atinsese nicio altă producție. „Studioul intrase în panică. Noi nu. Este treaba noastră să nu intrăm în panică”, a declarat James Cameron ziarului, și a dezvăluit „marea găselniță” pentru a nu crește și mai mult cheltuielile, arată Daily Mail.
„Am distribuit doar figuranți care aveau apariții scurte, așa că setul nostru părea mai mare. A fost ca și cum am fi făcut o economie de un milion de dolari din casting”, a dezvăluit regizorul. Filmul a fost o colaborare între Twentieth Century Fox și Paramount Pictures, iar Cameron a spus că directorii studioului au încercat să elimine una dintre cele mai esențiale scene ale filmului într-un efort de a economisi dolari.
„Dacă studioul ar fi avut posibilitatea să se impună, ar fi tăiat întreaga scenă în care apare navă scufundată, a spus Cameron. Cel mai inteligent lucru pe care l-am putut face a fost să filmăm asta chiar la final. Strategia noastră a fost să scufundăm nava și să filmăm asta chiar în ultimul set”. Dacă nu ar fi filmat scena scufundării ultima, nava ar fi necesitat cheltuieli suplimentare de întreținere pentru a arăta „uscată” în alte scene.
Înclinarea navei cu o diferență de treo grade, economie substanțială
Cameron a mai explicat ziarului faptul că bugetul filmului a fost umflat de necesitatea de a construi decoruri enorme și complicate, pe lângă o replică a navei, care era la scară largă. Nava pe care s-a filmat Titanicul era lungă de 240 de metri. El a spus că, folosind tehnologia contemporană, ar putea face filmul cu un set mai mic, care încorporează inclusiv imagini generate de computer, ceva indisponibil la sfârșitul anilor 1990.
Cameron a recunoscut că o serie de cheltuieli au apărut din erori de inginerie în procesul de construire a seturilor, deoarece „scara tuturor lucrurilor a fost dincolo de orice ne-am putea imagina în ceea ce privește experiența noastră anterioară. Erau sute de kilometri de cabluri, toate luminile Musco de la Hollywood la acea vreme”.
Regizorul a mai spus că, la un moment dat, s-a gândit că „nu există nicio modalitate ca acest film să-și poată recupera banii. Este pur și simplu imposibil”. Ceea ce a urmat a dovedit nu doar că filmul și-a recuperat costurile de producție, dar i-a și îmbogățit pe cei implicați.
Un alt truc folosit, care a salvat 750.000 de dolari a fost să se umble la înclinarea navei care începea să se scufunde, într-o anume filmare. Partenerul Lightstorm Entertainment al lui Cameron, Jon Landau, a declarat că într-un caz, în timpul filmărilor, realizatorii „au compromis cele trei grade și … au economisit 750.000 de dolari în scufundarea unui set care ar fi fost înclinat la un unghi cu trei grade diferit față de ceea ce se stabilise inițial”.
Sursa foto: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook