Simona Ionescu / Redactor Șef

Romanii se delectau cu „snacks-uri” când mergeau să vadă luptele din Colloseum. Iată ce mâncau

Romanii se delectau cu „snacks-uri” când mergeau să vadă luptele din Colloseum. Iată ce mâncau
Astăzi știm că dacă mergem pe stadion, la un meci de fotbal sau rugby, ori dacă stăm într-o tribună și urmărim un altfel de sport, e aproape obligatoriu să avem cu noi ceva de ronțăit. Snacks-urile nu sunt o invenție modernă. Inclusiv în antichitate se foloseau.

Poate v-ați întrebat cu ce „snacks-uri” se delectau romanii antici cât priveau luptele din arene. Mergeau la Colloseum cam cum mergem noi azi la Campionatul Mondial de Fotbal, pentru distracție și adrenalină. Și savurau fiecare mișcare a gladiatorilor. Și, la fel ca noi azi, care ronțăim pop-corn sau alte cele, și ei aveau grijă să se „trateze” cu ceva bun.

Ultimele descoperiri arheologice arată ce mâncau oamenii de la Roma acum două mii de ani, în timp ce priveau luptele de gladiatori din Colosseum. În cercetarea arheologică au fost utilizați și roboți.

Romanii se delectau cu „snacks-uri” la lupte

BBC informează că cercetarea a început în 2021. În timpul ei, au fost îndepărtate părți din sistemul de scurgere al uriașei arene romane. Astfel au fost făcute o serie de descoperiri, de la monede comemorative, până la oase de jaguar.

Studiile au scos la iveală și oase ale unor animale care au fost puse să lupte în arenă. Fie contra unor luptători umani, fie între ele. Este vorba despre lei, jaguari și urși. Au fost descoperite inclusiv oase de câini.

Colosseum, cea mai celebră arenă romană, a fost gata în anul 80, după 10 ani de lucrări, în timpul împăratului Titus. Estimările sunt că putea găzdui între 60.000 și 65.000 de spectatori și în unele momente ar fi încăput și peste 80.000. Arena a căzut în ruină în secolul VI și ultimele restaurări serioase fuseseră efectuate în secolul IV.

Conform arheologilor, spectatorii care ajungeau în Colosseum, celebra arenă de gladiatori din Roma, consumau, pe parcursul meciurilor, gustări din măsline și nuci. De asemenea, fragmente alimentare de smochine, struguri, cireșe, mure, au fost descoperite în sit.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre