Cartea Soyga, un tratat de magie și paranormal. Cartea este asociată cu John Dee, un gânditor remarcabil din epoca elizabetană despre care se știa că se ocupă de ocultism.
În anii 1500, se spune că Dee deținea unul dintre singurele exemplare ale cărții și se presupune că a devenit obsedat de deblocarea secretelor sale, în special o serie de tabele criptate despre care Dee credea că dețineau cheia unui anumit tip de cunoaștere spirituală ezoterică.
Aceasta nu a fost o sarcină ușoară. Autorul necunoscut al cărții a folosit o serie de trucuri tipografice, inclusiv scrierea anumitor cuvinte înapoi și codarea altora în script matematic.
Dee a devenit atât de hotărât să spargă codurile încât a călătorit chiar în Europa continentală pentru a se întâlni cu un celebru mediu spiritual numit Edward Kelley. Prin Kelley, Dee a susținut că l-a contactat pe arhanghelul Uriel, despre care a afirmat că i-a spus că originile cărții datează din Grădina Edenului.
Explicații posibile
Din păcate, Dee nu a reușit să termine decodarea misterelor din Cartea Soyga înainte de moartea sa. Cartea în sine, deși se știe că a existat, a fost considerată pierdută până în 1994, când au fost redescoperite două exemplare ale acesteia în Anglia.
Savanții au studiat cartea de atunci și unul dintre ei a reușit să traducă parțial tabelele care îl fascinaseră atât de mult pe Dee. Cu toate acestea, dincolo de constatarea faptului că această carte este cel mai probabil legată de Cabala, o sectă mistică a iudaismului, acești cercetători nu au reușit să descifreze semnificația reală a cărții.
Codul Rohonc
Unul dintre cele mai descumpănitoare dintre textele ascunse este fără îndoială Codul Rohonc. Acest scenariu deosebit este scris de la dreapta la stânga. Pare să amestece rune, personaje drepte și rotunjite în stilul maghiarismului vechi. Dar, sfidează toate încercările de traducere.
Documentul s-a dovedit a fi rezistent la orice fel de traducere sau explicație consecventă. O carte veche de secole despre care se spune că a apărut în Ungaria cândva în anii 1700. Codexul este format din 448 de pagini de text. Toate scrise într-o limbă încă necunoscută.
Savanții au susținut că ar putea fi orice, de la maghiara veche la hindi. Dar îi lipsesc multe dintre caracteristicile proeminente ale oricăreia dintre aceste limbi. Mai mult, alfabetul prezintă mult mai multe caractere decât orice altă limbă majoră în afara chinezei.
Poate chiar mai fascinant decât textul Codului Rohonc sunt cele 87 de ilustrații care îl însoțesc. Acestea descriu totul, de la peisaje la bătălii militare. Dar folosesc și iconografii religioase unice pentru o serie de religii diferite. Inclusiv: creștinismul, hindusul și islamul. Acest lucru ar sugera că orice cultură descrisă în document avea simultan multe credințe diferite.
Explicații posibile
Au existat mai multe traduceri parțiale ale Codexului Rohonc, fiecare cu propriile sale rezultate unice. Un cărturar a proclamat documentul ca fiind un text religios. În timp ce altul a spus că este o istorie a vlahilor, o cultură latină care odinioară a prosperat în ceea ce este azi România modernă.
Dar poate cea mai populară versiune a originii documentului este că a fost o farsă comisă de Samuel Literati Nemes, un falsificator notoriu de la mijlocul anilor 1800. Această idee a fost adesea contestată. Dar, deși au reușit să demonstreze că textul Codexului nu este doar o tâmpenie, savanții moderni nu au reușit să demonstreze că teoria falsificării este greșită.
Cum să obțineți o piele strălucitoare – la timp pentru vremea caldă
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook