Martirizată la începutul secolului al IV-lea în timpul domniei împăratului Maximinus, sfânta Ecaterina are o poveste tulburătoare. Însuși Mântuitorul Hristos i-a dăruit un inel realizat dintr-un material care, spun cercetătorii, nu există pe pământ.
Împăratul a încercat în fel și chip să o determine să se lepede de credința creștină
Sfânta Ecaterina a venit pe lume ca fiică a guvernatorului Alexandriei și a crescut într-o familie creștină, excelând în filosofie, literatură și științe. Ecaterina nu a fost doar o fată inteligentă, ci și frumoasă, de aceea a început să fie curtată de mulți nobili. Dar fata a decis să nu dea curs nici unei cereri, pentru că nici un tânăr nu i se părea potrivit pentru ea.
Taina sfântului botez i-a schimbat viața
Mama fetei a început să se îngrijoreze și, se arată în „Viețile sfinților”, a mers cu fiica ei la un pustnic care locuia într-o peșteră. După ce ascultat-o, acesta i-a dăruit tinerei o icoană a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu purtându-L în brațe pe pruncul Hristos.
În noaptea ce a urmat, fata a avut un vis, în care i s-a arătat Preacurata, dar Hristos era cu spatele la ea, spunând că încă se află „sub gheara morții și a păcatului”. A doua zi, sfânta Ecaterina a mers din nou la pustnic, povestindu-i visul și a primit taina sfântului botez.
După ce s-a întors acasă, fata s-a rugat atât de mult până a adormit. În vis i-a apărut din nou Maica Domnului cu pruncul Hristos care de data asta o privea cu multă dragoste.
„Astăzi te primesc pe tine să fii mireasa Mea veșnică”
„Acum este bogată și înțeleaptă, pe când mai înainte era săracă și nepricepută; acum o iubesc pe dânsa, pe când mai înainte o compătimeam; și atât de mult o iubesc, încât voiesc să Mi-o logodesc mireasă”, i-ar fi spus Mântuitorul Maicii Sale.
Apoi, Iisus i-a dat un inel cu totul ieșit din comun și i-a zis: „Iată, astăzi te primesc pe tine mireasa Mea veşnică; deci să păzeşti arvuna aceasta cu dinadinsul şi să nu mai primeşti nicidecum arvună de la alt mire pământesc”. Când s-a trezit, Ecaterina a găsit pe mâna dreaptă inelul de logodnă duhovnicească, iar din acel moment viața i s-a schimbat definitiv.
Zdrobită de patru roți
Împăratul, care nu suporta creștinii, a încercat în fel și chip să o determine să renunțe la credința ei. A amenințat-o, ba chiar a chemat-o și în fața lui, dar văzând că fata se încăpățânează, împăratul a dat ordin să fie supusă la mari chinuri.
A fost legată de patru roți, pentru a fi zdrobită de fiare prinse pe osie, însă nu a pățit nimic, pentru că acestea s-au sfârâmat și au rănit de moarte pe cei care asistau. Văzând acest lucru, împăratul s-a enervat și mai rău și a ordonat să fie omorâtă prin tăierea capului. În scrierile bisericii se spune că înainte de tragedie, Ecaterina ar fi văzut cum cerurile de deschid, iar Mântuitorul o aștepta să meargă la El.
Credincioșii care ajung la moaștele Ecaterinei primesc un inel care a stat pe unul dintre degetele muceniței
Inelul a rămas pe deget și după ce sfânta Ecaterina a murit, iar de-a lungul vremii mulți specialiști și chimiști au luat mostre din bijuterie încercând să descopere metalul din care este confecționat. Dar nu au reușit nici până în zilele noastre, aceștia afirmând că un astfel de metal nu există pe pământ.
La sfârșitul secolului al VIII-lea, moaștele sfintei mucenițe Ecaterina au fost așezate într-o mănăstire din Muntele Sinai construită de sfânta Elena, mama sfântului împărat Constantin cel Mare. Potrivit tradiției, credincioșii care merg să se închine moaștelor sfintei Ecaterina în Peninsula Sinai din Egipt, primesc din partea sfinților părinți de acolo inele care au stat pe degetele Sfintei Mucenițe.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook