Simona Ionescu / Redactor Șef

Teologii explică legătura dintre Maria Magdalena și IIsus Hristos. De ce ea a fost prima care L-a văzut Înviat

Teologii explică legătura dintre Maria Magdalena și IIsus Hristos. De ce ea a fost prima care L-a văzut Înviat
Despre Maria Magdalena se spune că ar fi fost prima persoană căreia i s-a arătat Iisus Hristos după răstignire. A fost cu siguranță un personaj special.

Maria Magdalena este una dintre figurile cele mai cunoscute din Noul Testament, iar în tradiția creștină este recunoscută drept prima persoană care l-a întâlnit pe Iisus după Învierea sa. Potrivit Evangheliilor, Maria Magdalena a fost prezentă la mormântul lui Iisus în dimineața de Paște și a fost martora primului contact cu El după înviere.

Motivul pentru care Iisus Hristos  s-a arătat întâi Mariei Magdalena este subiect de speculație și interpretare în teologia creștină. Deși Biblia nu oferă detalii precise în acest sens, numeroși teologi și comentatori au emis diverse ipoteze și explicații.

Teologii explică legătura dintre Maria Magdalena și IIsus Hristos

Unii dintre aceștia sugerează că Iisus I s-a arătat mai întâi Mariei Magdalena pentru a-i arăta importanța egală pe care o acorda femeilor în timpul său și în planul său de mântuire. În societatea vremii, mărturia unei femei nu era adesea considerată la fel de valabilă sau credibilă ca a unui bărbat, iar faptul că Iisus a ales să se arate mai întâi unei femei poate fi interpretat ca o declarație puternică despre egalitatea și importanța tuturor oamenilor în fața lui Dumnezeu, indiferent de gen.

Alți comentatori sugerează că relația specială dintre Iisus și Maria Magdalena, care este menționată în Evanghelii, ar fi putut fi un motiv pentru care El s-a arătat mai întâi ei. Evanghelia după Ioan menționează că Maria Magdalena a fost una dintre discipolele foarte apropiate ale lui Iisus și că a avut o legătură specială cu El.

Maria Magdalena a fost una dintre discipolele foarte apropiate ale lui Iisus și a avut o legătură specială cu El.

Totuși, motivele exacte pentru care Iisus I s-a arătat mai întâi Mariei Magdalena rămân un mister și subiect de speculație în teologia creștină. Cu toate acestea, importanța sa ca martoră a învierii lui Iisus și ca prim mesager al vestirii Învierii, o veste fundamentală pentru creștinism este bine-cunoscută și rămâne o parte crucială a tradiției creștine.

Cine a fost Maria Magdalena. Femeia adulteră a ajuns discipol

În tradiția creștină, Maria Magdalena este asociată cu mai multe întâmplări importante din viața lui Iisus Hristos și este recunoscută drept o figură semnificativă în Noul Testament. Conform unei povestiri din Evanghelia după Ioan, Maria Magdalena este adesea identificată cu femeia surprinsă în adulter și adusă în fața lui Iisus pentru a fi judecată de către o mulțime de bărbați credincioși.

Ea urma să fie ucisă cu pietre aruncate în ea de participanții la judecată. Iisus a intervenit, cerându-le celor fără păcat să arunce primii pietrele. Recunoscând, fiecare în sinea sa că nu e fără de păcate, mulțimea s-a dispersat, iar Iisus i-a spus femeii să meargă și să nu mai păcătuiască. Din acel moment ea a devenit una din cele mai fervente credincioase și discipole ale Mântuitorului.

Maria Magdalena mai este menționată în Evanghelia după Luca ca fiind femeia păcătoasă care a intrat în casa unui fariseu și a spălat picioarele lui Iisus cu propriile lacrimi, le-a uscat cu părul ei și le-a uns cu mir. Potrivit Bibliei, Maria Magdalena ar fi fost eliberată de Iisus Hristos de șapte demoni, ceea ce a dus la transformarea ei și la devotamentul ei față de El.

Se crede că Maria Magdalena ar fi putut fi sora Martei și a lui Lazăr din Betania, care a fost readus la viață de către Iisus la trei zile după ce a murit. Marta și Maria Magdalena sunt menționate împreună în Evanghelii și sunt asociate cu momente importante din viața lui Iisus.

Nu în ultimul rând, Maria Magdalena este menționată ca fiind prezentă la răstignirea lui Iisus și la îngroparea Lui, și este una dintre cele care s-au dus la mormântul gol în dimineața de Paște și l-au găsit pe Iisus înviat. „Nu mă atinge, căci încă nu M-am suit la Tatăl. Dar du-te la fraţii Mei şi spune-le: Mă sui la Tatăl Meu şi Tatăl vostru, la Dumnezeul Meu şi Dumnezeul vostru”, îi spune Iisus celei cunoscute ca Maria Magdalena, potrivit Evangheliei după Ioan.

Cum trebuie interpretate vorbele spuse de Iisus Hristos

„Nu mă atinge, căci încă nu M-am suit la Tatăl. Dar du-te la fraţii Mei şi spune-le: Mă sui la Tatăl Meu şi Tatăl vostru, la Dumnezeul Meu şi Dumnezeul vostru”, îi spune Iisus celei cunoscute ca Maria Magdalena, potrivit Evangheliei după Ioan.Și în acest caz, teologii au lansat mai multe interpretări posibile. Una dintre ele arată că Iisus a vrut să-i arate Mariei Magdalena că el nu este un simplu om revenit la viaţă, ci că este Fiul Domnului înviat într-un trup glorificat.

Prin urmare, nu avea nevoie de contact fizic pentru a-i confirma Mariei Magdalena identitatea sau prezența Sa. Iisus Hristos avea nevoie ca aceasta să creadă în el cu ochii credinței şi să meargă să anunțe celorlalți ucenici minunea Învierii.

O altă explicație ar fi aceea că omul nu poate atinge Divinitatea, aşa cum este menționat și în Cartea Exodului din Vechiul Testament, atunci când Moise se ferește să se uite la Dumnezeu de teamă că ar putea muri.

Mâna Mariei Magdalena face minuni pe Muntele Athos

O serie de legende despre viața ulterioară a Sfintei Maria Magdalena, spun că ar fi ajuns până la Roma și apoi în Efes. Este important să subliniem că aceste relatări sunt parte a tradiției și credinței populare, iar unele detalii pot varia în funcție de sursele și interpretările folosite.

Mâna stângă a Mariei Magdalena este păstrată ca o relicvă sfântă și făcătoare de minuni, într-o mănăstire de pe Muntele Athos

Într-o astfel de poveste, se afirmă că Maria Magdalena a ajuns la Roma, unde s-a împrietenit cu soția împăratului Nero și i-a povestit despre nedreptățile suferite de Iisus Hristos din partea arhiereilor iudei și a lui Pilat. Acest lucru ar fi condus la confruntarea cu Pilat, care ar fi fost pedepsit de împăratul Nero pentru rolul său în condamnarea lui Iisus Hristos.

Ulterior, Maria Magdalena s-ar fi mutat în Efes, unde și-a găsit și sfârșitul. Moaștele sale ar fi fost răspândite în diverse locuri, iar unele dintre ele ar fi păstrate în Mănăstirea Simonos Petras de pe Muntele Athos, unde se spune că mâna stângă a Sfintei Maria Magdalena este păstrată și că ar fi manifestat puteri miraculoase. Printre altele, aceasta ar fi caldă, ca mâna unui om viu.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre