Simona Ionescu / Redactor Șef

Shrek nu există doar în desene animate, ci a fost un personaj real, născut în Urali. Iată povestea lui

Shrek nu există doar în desene animate, ci a fost un personaj real, născut în Urali. Iată povestea lui
Pe căpcăunul verde care nu e chiar de speriat, îl știe toată lumea din filmele de animație care-i poartă numele, Shrek. Acesta însă nu e un personaj inventat.

Filmul de animație Shrek a fost creat de Dream Works și prezintă povestea unui căpcăun verde cu inimă mare care este în mod constant judecat din cauza aspectului fizic. Cu toate acestea, există o parte din această poveste care nu este ficțiune, deoarece personajul principal al animației a fost creat după personalitatea și fizicul a unui bărbat cât se poate de real, pe nume Maurice Tillet.

Acesta era un om cu inimă bună, dar de care foarte mulți oameni se temeau din cauza aspectului său fizic. La fel ca în cazul lui Shrek. Maurice s-a născut în anul 1903, în Rusia. După ce tatăl său a murit, în 1917, când a izbucnit revoluția bolșevică, băiatul a fost nevoit să plece cu mama sa din această țară.

„Shrek” cel adevărat scria poezii și vorbea 14 limbi străine

Creatorul popularului desen animat Shrek, William Steig, și-a inspirat personajul de la luptătorul profesionist Maurice Tillet sau Tiye, cum era cunoscut acesta în ring. Acesta s-a născut în anul 1903 în Rusia, într-o localitate din Munții Urali, într-o familie de francezi, care în 1917 s-a întors în Franța. Maurice a avut parte de o educație aleasă. El cunoștea 14 limbi străine, scria poezii, juca șah cu brio și, în ciuda chipului său înfricoșător și a forței mari, era un om foarte modest și prietenos, a consemnat istoria.

Maurice Tillet a devenit „Shrek” din cauza unei boli endocrine

Până în jurul vârstei de 20 de ani Maurice a fost, în aparență, un tânăr normal și frumos. Viața lui a luat însă o întorsătură dramatică după ce a fost diagnosticat cu acromegalie, potrivit newz.com. Aceasta este o boală endocrină care modifică excesiv producția de hormon de creștere, ducând la modificări serioase ale corpului pacientului, în special la nivelul membrelor și al capului. Crescând exagerat, capul și membrele devin disproporționate în raport cu restul corpului.

Pe lângă deformările fizice, boala provoacă moarte prematură și o viață petrecută în dureri, deoarece ea vine la pachet cu  artrită, migrene, hipertensiune arterială, diabet și probleme cardiace și renale. În ciuda problemelor fizice pe care le avea, Maurice Tillet și-a continuat viața și s-a înrolat în Marina Franceză.

Maurice Tillet a vrut să se facă actor

Maurice Tillet își dorea foarte mult să devină actor, însă problemele fizice l-au împiedicat să-și îndeplinească visul. După ce s-a mutat în Statele Unite, în căutarea unei noi vieți, acesta s-a angajat ca luptător profesionist, și și-a schimbat numele în Maurice Tiye. A ajuns să fie recunoscut după numele său de scenă.

Mai întâi a fost numit „Căpcăunul inelului”, iar apoi „Îngerul francez”. Deși a ajuns să fie celebru în domeniul în care activa, a reușit cu greu să adune în jurul lui câțiva prieteni, oameni care să nu aibă o problemă cu aspectul său dezagreabil. În 1954, Maurice Tillet a murit din cauza unor probleme cardiace. Însă, în America l-a cunoscut pe desenatorul William Steig.

Cum a făcut istorie desenatorul Steig cu Shrek al său

Cunoscut drept „Regele desenelor animate”, Steig a început să deseneze ilustrații și caricaturi pentru The New Yorker în 1930, realizând peste 2.600 de desene și 117 coperte pentru revistă. Unul dintre personajele sale de desene animate, Poor Pitiful Pearl, a fost transformat într-o linie populară de păpuși începând din 1956. Abia mai târziu, la 61 de ani, Steig a început să scrie cărți pentru copii cu care a avut un succes teribil. A continuat să scrie până la vârsta de 90- de ani, reușind să publice peste 30 de volume.

În anul 1990 a publicat cartea ilustrată Shrek, în care aspectul personajului principal, dar și caracterul lui a fost inspirat de luptătorul francez pe care-l cunoscuse în tinerețe. în 2001 a fost lansat filmul omonim, care a avut la bază cartea. După lansarea filmului Shrek 2, în 2004, Steig a devenit primul creator unic al unei francize de filme de animație care a ajuns să genereze peste 1 miliard de dolari din cinematografe și de pe piețele auxiliare, după numai o singură continuare.

Sursa foto: Facebook, Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre