Simona Ionescu / Redactor Șef

Supraviețuitoarea celui mai mare accident aviatic din istorie rupe tăcerea. Iubitul ei a presimțit dezastrul

Supraviețuitoarea celui mai mare accident aviatic din istorie rupe tăcerea. Iubitul ei a presimțit dezastrul
În martie 1977, un accident aviatic avea să intre în istorie drept cel mai mare petrecut vreodată. Una dintre supraviețuitoare și-a amintit clipele de groază trăite, dar și presimțirea sumbră pe care a avut-o iubitul ei de la acea vreme.

O femeie care a supraviețuit celui mai mare accident de avion din istorie, în care au murit 583 de persoane, și-a amintit de teribilul eveniment, dar și de vorbele premonitorii ale iubitului ei de la momentul respectiv. 

Pe 27 martie 1977, istoria aviației s-a schimbat pentru totdeauna când două avioane s-au ciocnit pe pista aeroportului Los Rodeos din Tenerife (acum numit Tenerife Nord), ucigând 583 din cele 644 de persoane aflate la bordul ambelor aeronave.

Două avioane s-au ciocnit pe pistă 

După un atac terorist la un aeroport din Gran Canaria, toate zborurile care se îndreptau spre insulă au fost deviate către aeroportul mult mai mic Los Rodeos – ceea ce a dus rapid la o supraaglomerare a aeroportului.

Două avioane s-au ciocnit pe pistă pe 27 martie 1977, provocând moartea a 583 de oameni
Foto: This Day in Aviation

Această deviere, combinată cu condiții meteorologice nefavorabile și o neînțelegere între controlul traficului aerian și piloții zborului KLM 4805, a dus la dezastru atunci când zborul KLM a încercat să decoleze și s-a izbit ulterior de partea laterală a zborului Pan Am 1736, care se deplasa pe pistă în acel moment.

Accidentul a ucis 583 de oameni

Coliziunea a ucis toate cele 248 de persoane aflate la bordul avionului KLM, în timp ce doar 61 dintre cei 396 de pasageri și membri ai echipajului de pe Pan Am au supraviețuit. Accidentul rămâne o pată neagră din istoria aviației, cu un număr final de 583 de morți.

Una dintre cele 61 de persoane norocoase care au supraviețuit accidentului de pe Pan Am a fost Joani Feathers, care călătorea spre Insulele Canare pentru o croazieră în Marea Mediterană împreună cu iubitul ei de atunci.

„Dacă ne lovește, nu vei simți nimic”

Feathers își amintește că era anxioasă din cauza apropierii avionului KLM în acea după-amiază și a povestit într-un interviu pentru The Daytona Beach Journal cum și-a exprimat îngrijorarea față de iubitul ei de atunci, Jack Ridout.

Joani Feathers a fost una dintre cele 61 de persoane care au supraviețuit groaznicului accident aviatic din 1977
Foto: LadBible

Răspunsul lui a fost un semn prevestitor tulburător a ceea ce avea să urmeze.

„Nu-ți face griji. Dacă ne lovește, nu vei simți nimic”, i-a spus el, referindu-se la faptul că în cazul unui accident aviatic de genul, moartea este instantanee. 

Refuzul de a merge în barul avionului a salvat-o

După ce a refuzat o invitație de a savura o băutură în lounge-ul de la etaj, Joani și-a pus centura de siguranță și a așteptat ca avionul KLM să elibereze pista.

Doar câteva momente mai târziu, s-a trezit într-o cabină care fusese distrusă de avionul KLM, cu barul de la etaj, unde fuseseră invitați, complet dispărut. Practic, refuzul ei de a merge în barul avionului i-a salvat viața. 

Refuzul de a merge în barul avionului a salvat-o pe femeie

Atât ea, cât și Jack au fost răniți, dar în viață și au fost nevoiți să găsească o cale de a scăpa din epavă.

Femeia a asistat la scene greu de reprodus

Urmările accidentului au fost oribile, iar Joani își amintește că a văzut o femeie „tăiată în două” de centura de siguranță, în timp ce o altă femeie cu bigudiuri în păr era în flăcări.

Bazându-se pe abilitățile de supraviețuire dobândite în anii săi de lucru în forțele de ordine, Joani și iubitul ei s-au grăbit să găsească o cale de a ieși din avionul distrus. Joani a reușit să iasă din avion și a fugit cât de departe a putut. 

Stewardesa a murit în fața iubitului femeii 

Iubitul ei a rămas în urmă pentru a ajuta o însoțitoare de bord să pună în funcțiune o plută de salvare. Ulterior, el a fugit pentru a-și salva viața, după ce o explozie ulterioară a decapitat stewardesa. 

Avionul Pan Am în care erau femeia și iubitul ei a explodat ca o „bombă atomică”, a spus ea

Joani își amintește cum a văzut atunci avionul explodând ca o „bombă atomică”, înainte ca ea și iubitul ei să fie duși la spital, unde a reușit să ia legătura cu mama ei.

Deși Joani a zburat de mai multe ori de la accident, dezastrul nu este niciodată departe de gândurile ei.

„Întotdeauna mă gândesc la asta când mă urc într-un avion”, a încheiat ea.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri