În concluzie, Tutankamon a fost un adevărat influenser în modă – trend setter – pentru zilele noastre. La ideea aceasta au ajuns arheologii din oraşul suedez Boras când au deschis o expoziţie care cuprinde mai multe elemente vestimentare care reproduc îmbrăcămintea faraonului Tutankamon. Experimentul a avut loc în 2003.
Echipa de experţi care a participat la acest experiment a fost condusă de cercetătorii Rinaldo si Vogelsang-Eastwood, de la „Stitching Textile Research Center” din Leiden (Olanda). Ei au și-au propus să reconstituie fidel hainele pe care le-a purtat faraonul acum 3.300 de ani. Au pornit experimentul de la tunicile și jachetele găsite în sarcofagul lui.
Tutankamon, un adevărat trend setter pentru zilele noastre
Specialiştii au rămas uimiţi, după ce s-a încheiat procesul de reconstituire, de modernitatea hainelor purtate de Tutankhamon. Ei susțin că hainele faraonului sunt de-a dreptul moderne, pentru zilele noastre.
„Este atat de aproape de zilele noastre, încat nu ne vine să credem. Este atat de modern! Sunt aproape aceleaşi tehnici pe care le folosim şi noi astăzi”, au declarat, Rinaldo şi Vogelsang-Eastwood.
Experţii au au reuşit să demonstreze că „Tutankamon nu reprezintă doar o mască mortuară, el a fost o persoană vie”, după cum a declarat directoarea expoziţiei, Gillian Vogelsang.
Cum arătau hainele lui Tutankamon
Faraonul Tutankamon purta haine realizate din in ţesut în casă. Rinaldo afirmă că maşinile moderne nu au fost capabile să reproducă fineţea firului de in tors în casă. Pentru asta au apelat la ajutorul unor specialişti italieni, care au reușit să refacă textura. Apoi, a intrat în proiect o echipă de experţi japonezi. Aceasta a reprodus culoarea indigo folosită pe vremea lui Tutankamon.
Dacă au reușit în cazul acestei culori, nu la fel au stat lucrurile în cazul culorii roşu. Pentru nuanțele de roșu, specialiștii au făcut un compromis, și au utilizat vopsele sintetice. Expoziţia a prezentat, în final, 36 de piese de îmbrăcăminte, considerate cele mai reprezentative dintre veşmintele găsite în mormântul faraonului.
În mormântul faraonului s-a găsit o întreagă garderobă
Tutankamon a fost înmormântat alături de o serie de obiecte despre care se credea că îi vor fi trebuincioase în viața de apoi. Descoperirea mormântului faraonului egiptean Tutankamon, în 1922, a fost una dintre cele mai mari realizări ale arheologiei. A fost nevoie de ani pentru a fi făcut inventarul.
S-a dovedit că mormântul faraonului conținea un pat ceremonial, înconjurat de provizii și alte obiecte. Acestea se aflau în anticamera mormântului. Patul era aurit, și avea forma unui leu. De asemenea, în încăpere se afla și un cufăr plin cu haine. În total au fost catalogate 5.000 de obiecte. Printre altele, în mormânt au fost depuse și trupurile celor doi copii ai lui.
Tutankamon s-a născut în anul 1343 î.en., la Amarna. Conform analizei ADN, el a fost fiul faraonului Akhenaten (sau Amenhotep IV). Acesta a fost considerat „faraonul eretic” deoarece a refuzat să mai venereze zeii tradiţionali şi l-a venerat doar pe Aten-discul solar. Despre mama sa nu se ştie cine era. E cunoscut doar numele doicii sale, Maia şi al tutorelui său, Sennedjem.
Tutankamon (Tut) a devenit faraon la vârstă de 9 ani. A fost decizia vizirului Ay şi a generalului Horemheb pentru a menţine stabilitatea noului regat egiptean după moartea tatălui său, Akhenaten. Amândoi l-au crescut şi educat. A domnit doar 9 ani, şi s-a căsătorit cu sora sa vitregă, Ankhesenamun (fiica a lui Akhenaten şi a reginei Nefertiti) şi cu care a avut doi copii, amândoi morţi la naştere.
La moartea sa, mumia faraonului a fost adăpostită într-un sarcofag de aur, băgat în alte două sarcofaguri din lemn. Pe față purta o mască funerară din aur, decorată şi pictată cu lapis lazuli, cuarţ, obsidian, turcuaz, faianţă, sticlă. Aceasta cântăreşte 11 kg.
Sursa foto: Pixabay, Griffith Institute / Oxford University
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook