Simona Ionescu / Redactor Șef

Urangutanii sunt mai deștepți decât credeam

Urangutanii sunt mai deștepți decât credeam
Deseori se vorbește despre inteligența animalelor. Iar primatele intră în topul exemplelor, deseori comportamentul acestora fiind comparat cu cel uman.

Oamenii de știință au stabilit acum că urangutanii sunt mai deștepți decât credeam. Aceste animale aveau deja o reputaţie bună datorită remarcabilei lor dexterităţi fizice care îi ajută să se deplaseze cu uşurinţă prin zonele dens împădurite.  O echipă de cercetători germani a anunţat că lista impresionantă de abilităţi ale acestor primate poate fi completată, mai nou, cu spargerea alunelor cu ajutorul unui ciocan, relatează DPA.

Urangutanii sunt mai deștepți decât credeam

Ceea ce e cu adevărat uimitor e faptul că urangutanii  nu au învățat de la nimeni mânuirea ciocanului.,Nimeni nu le-a artătat cum se folosește acesta. O echipă de cercetători de la Universitatea din Tuebingen au realizat un studiu (publicat în revista ştiinţifică American Journal of Primatology).

În cadrul studiului, urangutanii de la Grădina Zoologică din Leipzig, printre alţii, au primit alune de pădure în coajă precum şi ramuri groase de copaci tăiate pentru a putea fi folosite pe post de ciocan. Au mai primit și o bucată de lemn, plată, ce putea servi drept nicovală.

Și, surpriză! Animalele utilizate în acest experiment au folosit spontan ciocanele și nicovalele pentru a-și sparge alunele. Potrivit cercetătorilor, urangutanii  nu au copiat acest comportament din altă parte ci și-au dat seama singuri cum să se folosească de unelte.


„Dintre maimuţele mari, urangutanii sunt cunoscuţi pentru că deţin al doilea cel mai mare repertoriu în ceea ce priveşte utilizarea instrumentelor, după cimpanzei. (…) Cu toate acestea, animalele sălbatice nu au fost observate anterior spărgând nuci”, a declarat conducătorul studiului, Claudio Tennie, citat într-un comunicat emis de universitate.

Experimente similare au fost desfăşurate la Grădina Zoologică din Zurich. Acolo,patru urangutani dintr-un grup au spart nuci cu un ciocan. Prin urmare, cercetătorii au stabilit că spargerea nucilor cu ajutorul uneltelor este – cel puţin la urangutani – un comportament care nu necesită transmitere culturală prin copiere. Până la acest experiment se credea că animalele trebuiau să fie învățate să folosească unelte.

Sursa foto: onlinelibrary.wiley.com, Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre