Vasile Roaită a muncit pe rupte ca ucenic la căldărărie, pentru cazanele mari ale locomotivelor. A murit la nici 20 de ani, în februarie 1933, în timpul marii greve, împușcat de polițiști. Tânărului socialist Vasile Roaită i s-a făcut statuie, care acum zace în Parcul CFR din Bacău.
Un copil sărac, Vasile Roaită și-a sacrificat copilăria din cauza sărăciei și a foametei. Pe 16 februarie 1933, stătea sprijinit de ușa atelierului, munca fiind oprită din cauza marii greve de la Atelierele Grivița din București. A fost împușcat și a murit două zile mai târziu în spital. A fost uitat și el și statuia care i-a fost ridicată.
Sirena a fost trasă, de fapt, de Constantin Negrea
A fost cea mai tânără victimă. Și alături de el au murit secerați tot de gloanțe șase muncitori de la Grivița. După anul 1948 a fost făcut UTC-ist și s-a spus că el a fost cel care a tras sirena, care se folosea doar pentru a fi anunțată pauza de prânz și terminarea schimbului. După anul 1990, s-a aflat adevărul.
Cel care a tras cu adevărat sirena la Grivița a fost, de fapt, Constantin Negrea. Comuniștii l-au obligat să păstreze toată viața secretul. Toată lumea trebuie să știe că Vasile Roaită a fost eroul. În schimbul tăcerii, băiatul de 21 de ani, a fost reangajat în compensație la Atelierele CFR Grivița și i s-a permis să termine o facultate.
„Am fost de acord să ne baricadăm în interiorul atelierelor şi să tragem sirena la fiecare oră în semn de protest”
Dar Constantin Negrea a recunoscut însă totul într-un interviu pentru ”Railway Journal”. ”Foametea a iscat distrugerea.
Lângă podul Grant, am fost întâmpinaţi de poliţişti, care au deschis focul asupra noastră. Pe data de 2 februarie 1933, am ieşit din nou în stradă, de această dată în faţa atelierelor, dar nici atunci nu am rezolvat nimic.
În 9 februarie am decis să declanşăm o grevă. Am fost de acord să ne baricadăm în interiorul atelierelor şi să tragem sirena la fiecare oră în semn de protest. (…) Şapte persoane au murit, unul dintre ei fiind Vasile Roaită. El a fost împuşcat accidental şi a murit în spital, la o zi-două după evenimente”, preciza Negrea pentru publicaţia ”Railway Journal”.
Vasile Roaită, transformat în erou
În perioada lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, Vasile Roaită a fost transformat în erou. Numele lui a fost dat unor sate, cartiere, străzi, școli, fabric, ba chiar și stațiuni. După ce Nicolae Ceaușescu a ajuns la putere, numele lui Roaită a început să fie încet, încet, uitat. În perioada anilor 1950 tânărului ucenic i s-a făcut statuie din ciment și ipsos.
Până în anii 1970, aceasta era văzută în apropierea clădirii primăriei din Bacău, unde în prezent se află Serviciul de Stare Civilă Bacău. Ulterior a fost mutate în parcul CFR și pusă pe un soclu înalt de șapte metri. A rămas uitată, nerevendicată de nimeni, ca și băiatul de 19 ani care n-a cunoscut niciodată bucuria…
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook