Simona Ionescu / Redactor Șef

Vikingii, oamenii zeilor, se mutilau pentru a-și evidenția identitatea. Când zâmbeau deveneau înfricoșători

Vikingii, oamenii zeilor, se mutilau pentru a-și evidenția identitatea. Când zâmbeau deveneau înfricoșători
De-a lungul istoriei, oamenii și-au modificat corpul în diferite moduri, tatuându-și, perforându-și, cicatrizându-și, implantându-și sau chiar deformându-și diferite părți ale anatomiei. La ce au apelat vikingii.

În urma unei noi analize a rămășițelor unor indivizi care au trăit în Gotland, în epoca vikingă, în urmă cu aproximativ 1000 de ani, s-au făcut descoperiri șocante. Arheologii Matthias Toplak, de la Muzeul Viking Haithabu, și Lukas Kerk, de la Universitatea din Münster, Germania, au constatat că vikingii și-au făcut caneluri orizontale șlefuite în dinți, pentru a marca faptul că sunt negustori.

Femei cu alungirea intenționată a craniului

Între timp, singurele cazuri de remodelare și alungire intenționată a craniului asociate cu epoca vikingă au fost găsite la trei femei din Gotland. Originea și semnificația acestei modificări particulare a fost dificil de rezolvat. „În timp ce ambele forme de modificare corporală au primit o atenție largă în alte contexte culturale. Expresiile specifice ale acestor obiceiuri în societatea din Epoca Vikingă încă nu au fost investigate sistematic în ceea ce privește implicațiile lor sociale”, scriu cercetătorii în lucrarea lor.

Practica de modificare a dinților ar fi persistat timp de secole

Modificarea dinților și a craniului au apărut în diverse forme pentru diverse culturi de-a lungul a mii de ani. Se știe de ceva timp că vikingii au practicat modificarea dinților, fiind găsite caneluri orizontale șlefuite cu măiestrie pe dinții bărbaților din epoca vikingă din ceea ce sunt astăzi Suedia și Danemarca, într-o practică ce pare să fi persistat timp de secole.

Cea mai mare concentrație de rămășițe cu dinți șlefuiți a fost găsită în Gotland, ceea ce ar putea sugera că practica își are originea acolo. Dar face din această regiune și un studiu de caz excelent pentru a înțelege la ce serveau dinții șlefuiți. Vikingii credeau că arată bine sau aveau un scop mai profund?

Toți indivizii cu dinți șlefuiți par să fi fost bărbați adulți

Vikingii își modificau dinții pentru a fi identificați. Sursă foto: www.sciencealert.com

Cercetările anterioare au sugerat că trupurile cu dinți piliți ar putea aparține unui anumit grup de oameni. Într-o analiză a oaselor a aproximativ 130 de astfel de bărbați, Toplak și Kerk notează că rămășițele au fost depozitate în locuri cunoscute ca fiind locuri de comerț și că toți indivizii cu dinți șlefuiți par a fi bărbați adulți.

În plus, rămășițele cu dinți piliți dintr-un cimitir din Gotland au fost găsite toate într-un singur loc, multe dintre ele cu fața în jos, ceea ce susține posibilitatea ca acesta să fi fost locul de înmormântare pentru indivizi non-locali care stăteau periodic în oraș.

„Ar fi putut funcționa ca un rit de inițiere și semn de identificare pentru un grup închis de comercianți”

„Prin urmare, teoretizăm că obiceiul de a pili dinții ar fi putut fi legat de activitățile comerciale ale unor grupuri mai mari de comercianți profesioniști. Conform acestei teorii, ele ar fi putut funcționa ca un rit de inițiere și semn de identificare pentru un grup închis de comercianți, ca un fel de precursor al breslelor de mai târziu”, spun oamenii de știință.

Deși este posibil ca aceasta să fi fost o trăsătură de identificare a comercianților din Gotland, practica în sine nu era în niciun caz limitată la această locație. Cu variații în ceea ce privește numărul de dinți șlefuiți și numărul de linii pe dinte, pilirea dinților ar fi putut avea scopuri diferite în diferite părți ale Suediei și Danemarcei din epoca vikingă.

Legarea craniului

În ceea ce privește cele trei femei cu modificarea craniului, mormântul uneia dintre ele avea puține bunuri supraviețuitoare, dar celelalte două au fost îngropate cu bijuterii și haine bogate asociate cu înmormântările din Gotland, ceea ce sugerează că erau membri acceptați și apreciați ai comunităților lor.

Deși modificarea craniului nu a fost asociată anterior cu culturile din această regiune, analiza ADN anterioară a constatat că una dintre femei era din Gotland, iar alta din regiunea baltică. Ceea ce înseamnă că practica nu poate fi plasată cu încredere în afara Gotlandei, așa cum s-a observat în alte cimitire.

Este posibil ca femeia din Gotland să se fi născut în altă parte, totuși, din părinți din Gotland, să fi fost supusă legării craniului în copilărie și apoi să se fi întors acasă, în Gotland. Oricum ar fi, toate cele trei femei par să fie legate cumva. Toate au trăit aproximativ în aceeași perioadă și se pare că aceeași metodă a fost folosită pentru a le modela craniile.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre