Iurie Darie, trimis în brațele Ancăi Pandrea chiar de soția lui. Pe patul de moarte, a avut o ultimă cerință

Iurie Darie, trimis în brațele Ancăi Pandrea chiar de soția lui. Pe patul de moarte, a avut o ultimă cerință
Chipeșul și talentatul actor Iurie Darie  fost mai întâi desenator talentat. Așa a apărut pentru prima dată la televizorul alb-negru, în anii comunismului. Desena cu ambele mâini și avea chiar și spectacole prin țară pentru copii.

Vorbim la trecut despre actorul Iurie Darie. A plecat dintre noi bolnav, de nerecunoscut, pe 9 noiembrie 2012, la 83 de ani. După 7 ani, l-a urmat și fiul său, regizorul Ducu Darie.

Iurie Darie, actorul care desena cu ambele mâini

Iurie Darie iubea și scena și desenul. În acte, se numea Iurie Maximciuc (Darie era numele mamei) şi s-a născut în Basarabia. În copilărie, păştea vitele și se juca „de-a Radio-România“.

În 1944, tatăl său adoptiv a murit pe front. Iurie, împreună cu sora lui Raisa şi cu mama,  s-au refugiat într-un sat de lîngă Timişoara. Era adolescent când a avut primul rol de teatru. El trebuia să stea într-un sac şi să fie ciomăgit. Vă imaginați ce success a avut la public! Când s-au mutat la Timișoara, era la liceu și a a jucat în piesa de teatru „Iepuroii“, ca june-prim. Era frumușel și avea un zâmbet fermecător.

A început să fie atras de scenă, dar în același timp îi plăcea mult să deseneze. Așa că a dat admitere la Arte, dar și la Teatru și Film. A fost admis la ambele facultăți, iar el a ales scena. A jucat în filme de la 24 de ani. Totodată, a debutat în televiziune, în emisiuni pentru copii. Actorul își etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele mâini. Într-o vreme făcea și turnee prin țară cu spectacole pentru copii. Istorisea și desena o poveste simplă, dar plină de haz și de învățăminte.

S-a însurat cu colega de liceu

Femeile îl adorau pe chipeșul actor, dar el a avut ochi pentru o singură fată, colega sa de liceu actriţa Consuela Roşu. A fost o căsnicie fericită şi armonioasă, după cum a povestit mereu Iurie Darie. În 1959, a venit pe lume Alexandru (Ducu) Darie care a  moştenit farmecul și talentul părinţilor săi.

Răpusă prematur de boală, frumoasa actriţă, cu limbă de moarte, l-a lăsat pe Iurie Darie în grija colegei şi prietenei lor, Anca Pandrea. Rămas văduv, Iura se îndrăgosteşte de aceasta şi rămân împreună până la sfârşit. Ceea ce s-a și întâmplat. Pentru această nouă căsnicie, Ducu Darie a fost o perioadă supărat pe tatăl său, apoi s-au împăcat.

Actorul Iurie Darie Actorul își etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele mâini

Iurie Darie a prezentat Festivalul ”Cerbul de Aur”

Nu era doar chipeș. Iurie Darie a jucat în filme de aur ale cinematografiei româneşti, foarte îndrăgite de români. Destinul l-a legat de multe ori de orașul Braşov. Aici a filmat „Dragoste la zero grade“ (1964), aici a prezentat primul Cerb de Aur. Şi tot la Braşov, a primit diploma de onoare şi medalia jubiliară la împlinirea a 40 de ani de la prima ediţie a festivalului.

A murit acum 9 ani

Au trecut nouă ani de când actorul Iurie Darie s-a prăpădit, pe 9 noiembrie 2012. Avea 83 de ani și era de nerecunosut. Avusese un accident vascular cerebral și chipul său frumos era schimonosit de durere. Anca Pandrea a suferit mult, are fotografia soțului iubit în toată casa. Are acum 75 de ani și bolile au început să o sâcâie și pe ea. Pandemia a împiedicat-o să mai meargă la mormântul actorului pe care l-a iubit atât de mult. Dar roagă prietenii să treacă pe la cimitir și să aprindă o lumânare.