„Timbrul vocii ei este inconfundabil. Vibratourile de privighetoare şi dulceaţa din glasul interpretei Gabi Luncă i-au făcut pe toţi cei ce o ascultă, să o recunoască, din sute de interprete, ca pe o personalitate a genului, ca pe o cântăreţă ce face parte din elita muzicii de pahar şi voie bună. Alături de regretatul Ion Onoriu, Gabi Luncă a colaborat cu mari artişti ai genului: Toni Iordache, Nicolae Florian, Titi Coadă, Costel Trompetistul, fraţii Gore etc., aducînd de fiecare dată un aer şi un suflu nou şi nobil muzicii lăutăreşti tradiţionale.

Gabi Luncă reprezintă o piatră rară în salba de nestemate a interpreţilor genului: Romica Puceanu, Constantin Eftimiu, Dona Dumitru Siminică, Fănică Luca şi Gheorghe Lambru.

Acest mic univers al muzicii lăutăreşti este unic, inconfundabil şi irepetabil prin abordarea unui stil interpretativ, improvizatoric, desfăşurat într-un ambitus impresionant, propriu doar interpreţilor cu alese însuşiri şi calităţi vocale.

Abordarea, de asemenea, a unor tematici variate în alcătuirea textelor cântecelor –acestea fiind creaţii proprii- iată alte argumente puternice care au definit personalitatea artistică a marilor interpreţi ai muzicii lăutăreşti. Asemenea lor, Gabi Luncă cu vocea-i inconfundabilă reuşeşte să treacă de la o stare sufletească la alta, cu o uşurinţă proprie doar marilor interpreţi, nelipsindu-i din repertoriu, melodiile de ascultare cu semnificaţii profunde, cântecele de pahar şi de voie bună, ca o exaltare a bucuriei şi dragostei.

Bună cunoscătoare şi interpretă a cântecului popular, remarcabilă creatoare de texte şi melodii, înzestrată cu calităţi muzical-interpretative excepţionale Gabi Luncă reuşeşte să confere cântecului lăutăresc, valenţe noi cu aleasă simţire şi sensibilitate.

De la vârsta de 16 ani cântă şi colaborează cu orchestrele mari ale vremii, cu mari dirijori, în marile săli din ţară. Înregistrează la Radio şi pe discuri Electrecord numeroase creaţii şi mai îndrăgite cântece lăutăreşti! Alături de soţul său Ion Onoriu, Gabi Luncă este solicitată să cânte în Franţa, Germania şi Israel, în Canada şi SUA, unde întreprinde numeroase turnee încununate cu succes.

Credinţa în Dumnezeu şi marea dragoste faţă de semeni – calităţi sufleteşti care se simt în interpretare, dar mai ales în textele cântecelor, o situează pe Gabi Luncă în eşalonul generaţiei de aur al muzicii lăutăreşti.

Ajunsă la vârsta înţelepciunii, Gabi Luncă se bucură de tot ce viaţa i-a oferit mai de preţ. Are patru copii care o iubesc şi mulţi nepoţi alături de care îşi petrece timpul şi alături de care a ajuns să cânte. A renunţat, acum nişte ani, la muzica lăutărească. Acum, piesele religioase răsună în încăperile din toată casa.

Nici acum, la bătrâneţe, Gabi Luncă nu renunţă la muzică. Scrie versuri şi compune, cu creionul în mână, în intimitatea camerei. Chiar are planuri pentru carieră.

Viaţa este, pentru Gabi Luncă, cel mai de preţ dar. Se roagă zi de zi pentru viaţă şi apropiaţi. Ştie că Domnul îi este alături şi nu o părăseşte”.

D.I. (editorialist Electrecord)

Cum a ajuns Fere subiect de… Evaluare Națională. Avem și dovada scrisă!

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri