Lege. Unguroaicele care vor să avorteze sunt obligate să asculte asta în cabinetul de ginecologie

Lege. Unguroaicele care vor să avorteze sunt obligate să asculte asta în cabinetul de ginecologie
Guvernul Ungariei a impus un decret prin care femeile însărcinate sunt obligate să asculte bătăile inimii fătului, dacă optează pentru întreruperea sarcinii.

Măsura intră în vigoare recent, potrivit hotărârii de guvern publicată în noaptea de luni spre marţi în Monitorul Oficial şi care a fost semnată de ministrul de interne Sandor Pinter. Hotărârea stabileşte că, înainte să fie supusă procedurii de avort, o femeie trebuie să prezinte un document care să certifice că a primit informaţii despre semnele vitale ale fătului, relatează stiridecluj.ro.

Astfel, se arată în documentul menționat, medicii trebuie „să pună la dispoziţia gravidei un indicator al semnelor vitale ale fătului, într-un mod extrem de uşor de identificat”.

Atât mass-media independentă, precum portalul online 24.hu, cât şi presa apropiată premierului Viktor Orban (cum este cazul Hirtv.hu), scriu că, prin folosirea expresiei „semne vitale”, guvernul se referă la bătăile inimii.

În ce situații se poate interveni medical pentru întreruperea sarcinii

Actuala lege, în vigoare din 1992, stabileşte că între săptămânile 12 şi 24 de sarcină, femeia are dreptul să opteze pentru avort, fără alte cerinţe care să-i justifice decizia, relatează stiridecluj.ro.

În cazuri excepţionale, atunci când există un diagnostic al unei patologii care face ca fătul să nu fie viabil sau când viaţa mamei este în pericol, avortul este posibil chiar în perioade mai avansate de sarcină. Partidul de stânga Coaliţia Democratică a cerut într-un comunicat ca executivul să clarifice dacă pregăteşte sau nu modificarea condiţiilor în care o femeie poate recurge la avort.

Până acum, Guvernul partidului lui Orban, Fidesz (conservator), care se bucură de o largă majoritate în Parlament, dăduse asigurări că nu intenţionează să limiteze dreptul la avort.

Totuşi, preşedinta Katalin Novak, o apropiată a lui Orban, a promis în campania electorală că îi va sprijini pe cei care „protejează viaţa încă din faza de gestaţie”.

În Ungaria, ţară cu 9,7 milioane de locuitori, s-au înregistrat 21.907 de avorturi şi 93.000 naşteri pe parcursul anului 2021, potrivit datelor de la Biroul de Statistică.