Legea Poliției Române a fost modificată. Cât timp poate fi ținută o persoană în secție pentru verificări

Legea Poliției Române a fost modificată. Cât timp poate fi ținută o persoană în secție pentru verificări
Persoanele care vor fi duse la secția de poliție pentru a fi verificate vor avea un termen fix de a sta la dispoziția oamenilor legii.

Din 2 mai, noua lege a Poliţiei Române a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis și au fost aduse unele modificări în ceea ce privește timpul maxim pe care o persoană îl poate petrece la dispoziția organelor de anchetă, în incinta secțiilor. Noile reguli vor intra în vigoare după publicarea legii în Monitorul Oficial al României.

În prezent, legea nr. 218/2002 a Poliţiei Române nu specifică o anume perioadă de timp în care o persoană poate fi ținută la sediul vreunei secții. Legea prevede că, atunci când poliţiştii aduc o persoană la secţia de poliţie, pentru verificări suplimentare sau legitimare, cercetările trebuie începute „de îndată” ce ajung la sediu.

Termen de reținere

În noua lege a fost introdusă o durată maximă de timp pentru efectuarea verificărilor sau pentru aplicarea unor măsuri legale. Concret, verificările nu vor putea depăşi „un termen de 8 ore de la momentul iniţierii deplasării”. Totuşi, există și situații excepționale, când termenul se poate prelungi la maximum 12 ore.

Condiții

Potrivit noii legi, poliţiştii vor fi obligaţi să permită persoanei cercetate să plece, în următoarele condiţii:
– la finalizarea cercetărilor, chiar dacă termenul legal de opt ore (sau cel excepţional de 12 ore) nu a expirat încă;
– la expirarea termenului de opt ore, dacă identitatea persoanei a fost stabilită;
– la expirarea termenului special de 12 ore, chiar dacă identitatea persoanei nu a fost stabilită, notează avocatnet.ro.

Potrivit legii, polițiștii pot duce o persoană la secție atunci când nu se poate stabili identitatea ei sau când există suspiciuni că identitatea declarată nu e cea adevărată ori că documentele ar putea fi false; din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanțelor sau bunurilor aflate asupra sa, creează motive pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală; prin acțiunile sale pune în pericol viaţa, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, ori ordinea publică; luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică.