Leopoldina Bălănuță a fost o actriță sensibilă, cu o voce caldă și profundă. O actriță din Generația de Aur. A murit subit, la 63 de ani, de ocluzie intestinală. S-a enervat la un meci de fotbal.

Leopoldina Bălănuță, o poveste de iubire rară

Leopoldina Bălănuță ne-a părăsit subit, la 15 octombrie 1998, la doar 63 de ani. A fost o actriță sensibilă și talentată. Publicul a îndrăgit-o pentru toate rolurile sale, dar și pentru minunatele spectacole de poezie pe care le-a realizat.

Ziua Cuvioasei Paraschiva a anului 1998 a fost ultima zi petrecută în intimitatea căminului.

Leopoldina Bălănuță s-a căsătorit la 42 de ani. Timp de peste 20 de ani, Leopoldina Bălănuță a fost căsătorită cu actorul Mitică Popescu (83 de ani).  Căsătoria acestor doi mari actori s-a bazat pe o iubire caldă și pe o camaraderie cum rar s-au întâlnit.

”Eram actor la Teatrul din Piatra-Neamț când am fost anunțat că s-a eliberat un loc la Teatrul Mic din București. Era în anul 1973, iar eu încă îmi căutam drumul, chiar dacă aveam 37 de ani”, povestea Mitică Popescu, într-un interviu mai vechi.

Destinul a vrut ca actorul să fie distribuit alături de Leopoldina Bălănuță în spectacolele ”După cadere” și ”Stâlpii societății”.

Între Poldi, cum era alintată Leopoldina Bălănuță, și Mitică (Dumitru) Popescu a existat doar o amiciție, dar în turnee s-au cunoscut mai bine și, încet-încet, s-au îndrăgit.

”Am realizat că o iubesc pe Poldi atunci când a fost internată timp de o lună și jumătate la Fundeni, din cauza unei peritonite. O vizitam în fiecare zi, îi duceam de mâncare și stăteam cât mai mult posibil lângă ea. Și acum îmi mai aduc aminte că m-a rugat să-i fac rost de o casetă cu Demis Roussos. I-am îndeplinit dorința și m-am bucurat de bucuria ei”, povestea mitică Popescu, într-un interviu mai vechi.

Leopoldina Bălănuță și-a așteptat două ore mirele

După externare, Leopoldina Bălănuță i-a cerut lui Mitică Popescu să se mute împreună.  S-au căsătorit la trei luni după cutremurul din martie 1977. În ziua cununiei, pe 2 iunie, Mitică Popescu a trebuit să fie prezent la spectacolul „Cântarea României”. Leopoldina Bălănuță l-a așteptat două ore la Starea Civilă din Piața Amzei. Actorul a venit transpirat, dar fericit că își indeplinește visul.

În acelasi an, la Focșani, și-au petrecut Revelionul la casa părinților Leopoldinei Bălănuță. Tatal actriței, preot, i-a cununat religios în acea noapte.

Mitică Popescu avea 40 de ani, iar Leopoldina Bălănuță, 42 de ani. Actrița evitase să se mărite până atunci pentru că era o fire bolnăvicioasă. Înainte de a îl întâlni pe Mitică Popescu suferise șase operații.

Cum a murit Leopoldina Bălănuță

Pe 14 octombrie 1998, Leopoldina Bălănuță și soțul ei Mitică Popescu au urmărit meciul de fotbal Ungaria – România și s-au enervat cumplit când spectatorii maghiari au fluierat imnul de stat al României. La scurt timp, Leopoldina Bălănuță a acuzat dureri stomacale foarte mari.

La miezul noptii, Mitică Popescu își transporta soția la Spitalul de Urgență. Chiar în acea noapte, Leopoldina Bălănuță a fost operată, dar în dimineața zilei de 15 octombrie, la ora 7.00, marea actriță a murit.

Pe tot traseul până la cimitir, oamenii se opreau și aplaudau.


Gina Pistol, pofte de graviduță, în timpul filmărilor „Chefi la cuțite”

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri