Simona Ionescu / Redactor Șef

Leurda, cel mai bun întăritor și detoxifiant al organismului. Cum se prepară ciorba de leurdă

Leurda, cel mai bun întăritor și detoxifiant al organismului. Cum se prepară ciorba de leurdă
Cunoscută ca și usturoiul sălbatic, leurda este unul dintre cei mai buni prieteni ai organismului.

Plantă de primăvară, leurda este folosită ca remediu în vindecarea bolilor, întăritor și detoxifiant, recomandată din vremuri de demult de medicii antici.

Leurda, cel mai bun întăritor și detoxifiant al organismului. Cum se prepară ciorba de leurdă

Folosită de daci pentru vindecarea rinichilor şi eliminarea otrăvurilor din sânge, leurda poate fi văzută pe tarabele din piață din martie până în iunie. De la leurdă se folosesc doar frunzele tinere care se consumă imediat sau se pot păstra la frigider, însă doar câteva zile.

Frunzele de leurdă se pot și usca, apoi măcina și praful obținut se păstrează în recipiente închise ermetic şi folosit ca un condiment-medicament în bucătărie. Leurda conține vitaminele A și C, dar și vitamine din complexul B, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru și multe proteine.

Efect depurativ, antiseptic, antiviral, antimicrobian

Leurda are efect depurativ, detoxifiant, antiseptic, antiviral, antimicrobian și un rol imunomodulator și este un excepțional fluidifiant sangvin şi antiplachetar sangvin.

De asemenea, leurda scade nivelul colesterolului și reduce insuficiența biliară. Această minunată plantă ameliorează afecțiuni ale căilor respiratorii superioare și este excepțională în insomnie, amețeală și depresie, fiind benefică în boli gastrointestinale, dizenterie și paraziţi intestinali.

Cum se prepară salata de leurdă

Leurda are un gust extraordinar fie simplă, fie amestecată cu păpădie, frunze de pătrunjel verde, ștevie sau urzici. Pentru salata de leurdă aveți nevoie de 3 legături de leurdă, 2 roșii mai mari sau roșii cherry, ulei de măsline, oțet de mere, suc de lămâie sau oțet balsamic, sare după gust.

Spălați bine frunzele și uscați-le cu un prosop de hârtie. Tocați frunzele mărunt și adăugați restul ingredientelor. Condimentați cu sare, oțet și ulei. Pentru un gust extraordinar adăugați brânză de vaci, ricotta, cartofi fierți, ouă și măsline.

Cum se prepară ciorba de leurdă

Ingredientele de care aveți nevoie pentru ciorba de leurdă sunt 300 g leurdă, 200 g lobodă, 1 dovlecel, 2 roșii mari, 2 morcovi, 2 cepe, 100 g orez, sare. Tocați cepele, dați morcovii pe răzătoare și căliți într-o tigaie cu ulei, până când vedeți că își schimbă puțin culoarea.

Spălați bine verdețurile, tăiați fâșii și tocați roșiile și dovlecelul cubulețe. Într-o oală, puteți doi litri de apă și lăsați pe foc, până dă în clocot. Adăugați ceapa și morcovii căliți, lăsați să fiarbă câteva minute, apoi puneți leurda, lobodă și dovlecei. Puneți sare după gust și mai lăsați un sfert de oră. Puneți orezul și roșiile tăiate cubulețe. Se lasă la fiert până când se înmoaie orezul.

Sursă foto: antena1

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre