Trei rețete cu leurdă. Cum poți găti ”usturoiul sălbatic”

Trei rețete cu leurdă. Cum poți găti ”usturoiul sălbatic”
Nutriționiștii au numit-o planta – vedetă a primăverii. Din dericire, încă se mai găsește la margine apădurilor, și, însă e adusă în piețe. I se mai spune și plantă miraculoasă, pentru numeroasele beneficii pe care le aduce sănătății.

Este vorba desprte leurdă. De la diostanță, ar putea fi confundată cu tufele de lăcrămioare. Doar că frunzele sunt mai delicate și miros a usturoi. Leurdei I se mai spune și”usturoiul sălbatic”. Leurda este bogată în vitaminele A și C, complexul de vitamine B, calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru, ulei etiric și alicina, conținând totodată multe substanțe cu proprietăți vindecătoare și fiind un foarte bun remediu natural împotriva multor afecțiuni.

Biologii care au studiat efectele plantei asupra organismului au concluzionat că simplul consum al plantei poate înlătura efectele nocive ale nicotinei, în cazul fumătorilor, tratează indigestia, insuficiența biliară, colicii abdominali, balonarea sau dizenteria și chiar ajută la distrugerea și eliminarea viermilor intestinali. Leurda purifică sângele și curăță organele interne  de toxine. Leurda ajută și la tratarea insomniei și stimulează memoria.

Dacă în satele românești leurda se gătește sub toate formele, apărând îmn salate, ciorbe, mâncăruri, planta a cucerit și bucăcăria simandicoasă, unde chef-ii prepară din leurdă un delicios sos pesto, ideal pentru bruschette sau paste.

Rețeta 1.  Sos pesto de leurdă

Ingrediente: 250 g leurdă, 3 linguri parmezan, 3 linguri cașcaval ras, 3 linguri semințe de dovleac sau de pin, 6 linguri ulei de măsline, sare și piper.

Preparare: toate ingredientele se mixează într-un blender, apoi se condimentează cu sare și piper după gust. Sosul se păstrează la frigider, în borcane închise ermetic.

Rețeta 2.Supă-cremă de leurdă

Ingrediente: 4 legături de leurdă, 2 morvovi, o rădăcină pătrunjel, o ceapă, ¼ țelină, 50 g unt, 3 cartofi, un vârf linguriță de  nucșoară, 100 ml smântână lichidă, ulei de măsline, sare și piper.

Preparare: în oală se călesc în ulei de măsline zarzavaturile și cartofii, pentru intensificarea gustului lor. Se completează cu 1,5 l apă, se sărează și se lasă la fiert 20 de minute. Se adaugă leurda tăiată și se mai lasă pe foc 2 minute. Se blendează totul cu mixerul vertical, se adaugă smântâna și untul.

Rețeta 3. Pateuri cu leurdă

Ingrediente: 1 pachet de 500 g de aluat de foietaj, 250 g urdă proaspată, 400 g leurdă, o ceapă verde, 10 lingură de smântână, sare și piper.

Preparare: umplutura pateurilor se prepară amestecând în blender urda cu ceapa, smântâna, și frunzele de leurdă opărite, un minut, în apă fiartă. Cu un pahar, se taie rondele din aluat, peste care se pune o linguriță de umplutură, și se acoperă cu alte rondele. Se coc în cuptorul încins 25 de minute.