Răsărind din pădurea cambodgiană, Angkor Wat este cel mai mare templu religios din lume, cu o istorie îndelungată, împletită cu ascensiunea și căderea Imperiului Khmer. Lucruri neștiute despre locul despre care se spune că a fost ridicat într-o singură noapte, printr-o magie…
În secolul al XII-lea, sute de mii de muncitori au construit uriașul templu, dar din nefericire, în secolul al XV-lea, a fost în mare parte abandonat. Astăzi, Angkor Wat este unul dintre cele mai importante situri arheologice din Asia de Sud-Est, potrivit UNESCO.
Angkor Wat conține peste 1000 de clădiri
Complexul de temple de la Angkor Wat (numele său se traduce prin orașul templelor) este enorm, acoperind aproximativ 400 de acri de teren și cuprinzând peste 1000 de structuri, precum și sisteme de apă și căi de acces. Numele său înseamnă „orașul templelor”.
Angkor Wat făcea parte din orașul Angkor, centrul Imperiului Khmer, unul dintre cele mai prospere și mai de succes imperii din Asia de Sud-Est, care a stăpânit cea mai mare parte din ceea ce este astăzi Cambodgia, Laos, Thailanda și Vietnam. Cercetătorii susținut că numărul uriaș de temple din interiorul său conține mai multă piatră decât toate piramidele din Egipt la un loc.
Templul a fost inspirat după muntele Meru, considerat locuința zeilor
Designul se bazează pe Muntele Meru, casa zeilor hinduși. În mitologia hindusă, Muntele Meru este locuința zeilor, iar cele cinci turnuri centrale ale Angkor Wat sunt considerate a reprezenta muntele sacru de aur. Potrivit legendei, Muntele Meru este centrul universului, trecând prin Pământ și susținând planetele și cerul. Se spune că cei mai importanți zei hinduși, adică Brahma, Shiva și Vishnu trăiesc în vârful muntelui, iar numeroșii devas, adică semi-zei, trăiesc mai jos.
Construcția a durat 30 de ani și nu a fost finalizată în totalitate
Angkor Wat a fost comandat de regele Suryavarman al II-lea, care a domnit din 1113 până în jurul anului 1150 d.Hr. Templul trebuia să reprezinte centrul imperiului lui Suryavarman al II-lea și să simbolizeze puterea și influența acestuia. Construirea unui templu atât de mare și elaborat a fost o performanță incredibilă de inginerie.
A fost nevoie de 300.000 de muncitori și 6.000 de elefanți pentru a-l construi, folosind piatră transportată 31 de mile de-a lungul râului din apropiere pe plute. Construcția a durat aproximativ 30 de ani, deși nu a fost finalizată în totalitate. Suryavarman al II-lea a făcut ca Angkor Wat să fie construit ca un templu hindus în onoarea lui Vishnu, unul dintre zeii din triumviratul hindus, care reprezintă întreținerea universului.
Angkor Wat a fost construit în mod magic de către zeul budist Indra pentru fiul său într-o singură noapte
Acest lucru în sine era neobișnuit, pentru că la acea vreme, majoritatea templelor hinduse erau dedicate lui Shiva, zeul distrugerii. Construcția originală a fost acoperită de sculpturi din mitologia hindusă și dedicații pentru zeii hinduși.
În 1177, orașul Angkor a fost jefuit de poporul Cham din Vietnamul de astăzi, iar Angkor Wat a devenit un templu budist și multe sculpturi și statui noi dedicate lui Buddha au fost adăugate la clădire, în timp ce o mare parte din decorul hindus a fost păstrat din respect. O legendă din secolul al XVI-lea atestă faptul că Angkor Wat a fost construit în mod magic de către zeul budist Indra pentru fiul său într-o singură noapte.
Sculpturile acoperă mai mult de 1200 de metri pătrați și prezintă peste 2000 de nimfe cerești
Poate că cele mai impresionante aspecte ale Angkor Wat sunt frumoasele sculpturi în piatră, sau basoreliefuri, care îi decorează pereții. Sculpturile acoperă mai mult de 1200 de metri pătrați și prezintă peste 2000 de nimfe cerești, dintre care nu există două la fel.
Sculpturile care înfățișează povești din opt epopei hinduse, inclusiv Ramayana și Mahābhārata, permit vizitatorilor să urmărească legendele în timp ce se plimbă prin temple. Într-o scenă celebră, un basorelief înfățișează „Bătutul oceanului de lapte”, o poveste hindusă a creației în care Vishnu triumfă asupra răului.
Abandonat în secolul al XV-lea
Angkor a fost abandonat în secolul al XV-lea. Istoricii nu sunt siguri de motivul exact al declinului Imperiului Khmer în secolul al XV-lea. Conflictele tot mai mari cu alte puteri regionale, schimbările climatice care au implicat secete lungi urmate de furtuni distructive și diviziunile religioase dintre hinduși și budiști ar fi putut juca un rol.
După numeroase atacuri, forțele thailandeze au capturat și au jefuit Angkor pentru ultima dată în 1431, întrerupând rutele comerciale, distrugând terenurile agricole și forțând locuitorii să fugă. Deși orașul a fost abandonat și recucerit de junglă, templul Angkor Wat a rămas un important sit budist, iar un număr de călugări au rămas în urmă și l-au întreținut.
Mii de turiști se adună la Angkor Wat pentru a asista la răsăritul soarelui la echinocțiu
Se presupune că Angkor Wat a fost „redescoperit” în 1863. La fel ca multe temple antice, Angkor Wat pare să fi fost construit astfel încât soarele să răsară deasupra turnului central al templului la echinocțiul de primăvară, scăldându-l într-o strălucire aurie.
Această aliniere demonstrează că arhitecții săi aveau o înțelegere puternică a astronomiei și dețineau abilitățile avansate de inginerie necesare pentru a orienta templul în consecință. Astăzi, mii de turiști se adună la Angkor Wat pentru a asista la răsăritul soarelui la echinocțiu.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook