Simona Ionescu / Redactor Șef

Cadavre mumificate inexplicabil. Cercetătorii se chinuie să găsească motivul acestui fenomen straniu

Cadavre mumificate inexplicabil. Cercetătorii se chinuie să găsească motivul acestui fenomen straniu
Cu toții am aflat, încă din școală, mai întâi despre mumiile egiptene și modul în care acestea erau pregătite pentru a fi depusă în sarcofage și mai apoi, unele dintre ele, în piramide.

Mai apoi am aflat și că alte culturi obișnuiau să își modifice morții, procedura având un rol ritualic și realizându-se după anumite manevre care aveau loc după ce persoana respective a decedat. Pe scurt mumificarea presupunea tratarea corpului cu anumite substanțe care făceau ca acesta să nu mai intre în putrefacție, ci să se „usuce” pe oase.

Tot ce știm despre mumii este că acestea erau „preparate”, și nu apăreau spontan decât rar, în condiții excepționale. Până azi. În Portugalia se consumă chiar zilele acestea o adevărată criză a cadavrelor, după ce s-a constatat că aproape două treimi din persoanele decedate numai în Porto, între anii 2006 și 2016 nu s-au mai descompus, ci, din contra, s-au mumificat, complet sau parțial. Conform autorităților orașului, ar fi vorba de un procent între 55 și 64% dintre persoanele decedate în intervalul menționat.

Nimeni nu are nicio explicație coerentă, momentan. Tehnicile de îmbălsămare nu prevăd tratamente care să ducă la mumificare ci, din contra, sunt menite să lase corpul defunctului se se descompună firesc, pentru a nu afecta prea mult natura.

Cercetătorii încearcă să deslușească misterul cadavrelor mumificate

După ce a fost făcută neobișnuita descoperire, oamenii de știință din Portugalia, și nu numai, au intrat în alertă și caută explicații pentru mumificările misterioase.

Cercetătorii au analizat deja mai multe mostre de sol pentru a identifica potențialii factori care pot duce la oprirea procesului de descompunere a unui cadavru: contaminarea cu metale grele, aciditate, temperatură, umiditate etc. Dar, până în prezent, tot ce au putut constata e că terenurile în care au fost înmormântați defunncții care s-au mumificat nu indică  nicio schimbare a valorilor normale.

Pe de altă parte, aceiași cercetători susțin că mumificarea naturală se poate petrece spontan, „atunci când corpul este expus unor condiții speciale”, scrie presa străină. Între aceste condiții speciale s-au menționat temperaturile extrem de ridicate și uscate din zonele deșertice sau cele extrem de scăzute din zona ghețarilor. În astfel de condiții, capacitatea corpului de a se descompune e blocată. Iar în Portugalia nu există niciuna din aceste condiții.

În final, oamenii de știință au lansat și o altă teorie. Și anume că acele cadavre nu s-au mai descompus din cauza „chimiei” introduse în organism în urma alimentației, pe durata vieții persoanelor respective. Se crede că descompunerea ar fi putut fi oprită de asimilarea unor anumite substanțe chimice din alimante, a abuzului de alcool, medicamente sau  tutun. Cercetările sunt în curs și se așteaptă concluzii. Până la aflarea unui răspuns însă, autoritățile portugheze le-au cerut oamenilor să opteze pentru incinerarea rudelor defuncte, în detrimentul  înhumării lor.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre